Situat pe cursul mijlociu al râului Trotus, orasul Târgu Ocna este o localitate care s-a dezvoltat mult in ultimii ani. Nu o spune conducerea Primariei, ci vorbesc cifrele. Târgu Ocna a devenit un oras turistic. Au fost deschise noi cai de dezvoltare care au la baza traditia culturala, economia si potentialul turistic. Azi, localitatea a devenit un pol al turismului in România, cu specializare pe turismul balnear, devenind astfel o statune turistica de interes national si european. Pentru toate realizarile sale, Primaria Târgu-Ocna a obtinut Certificatul pentru Managementul Calitatii.
Astfel, administratia locala a initiat procesul de concepere a unui Plan strategic de dezvoltare durabila 2007-2013 si linii directoare 2014-2020, care sa corespunda, in primul rând, nevoilor cetatenilor si intreprinzatorilor locali, dar si politicilor de dezvoltare ale Uniunii Europene.
Parcul cu castani, centrul de tratament balnear
Administratia locala adecis ca Parcul „Magura” sa fie transformat intr-o zona de agrement, pe o suprafata de 1.019 mp. Pentru aceasta investitie s-au obtinut fonduri de la Uniunea Europeana. Valoarea totala a proiectului este de 4.026.141 de euro. „Proiectul se va derula pe durata a 20 de luni. Astfel, se prevede construirea unui centru de tratament balnear, un centru de informare turistica, reabilitarea izvoarelor cu apa minerala, precum si a utilitatilor aferente activitatilor specifice zonei de agrement si lucrarilor de drumuri si poduri”, a declarat Stefan Silohi, primarul orasului Târgu Ocna. Baza de tratament va cuprinde spatii de testare medicala, de fizioterapie, intretinere si recuperare, precum si spatii tehnice aferente. Corpul de cladire principal va fi construit din doua aripi dispuse simetric i fiecare dintre ele urmând a functiona câte un cabinet medical, iar alaturi alte cabinete de tratament. „Au fost prevazute spatii pentru bai cu solutie calina, dusuri, saune, cabinete de masaj, sala de intretinere si recuperare fizica, grupuri sanitare, garderobe etc. „Serviciile oferite de dotarile bazei sunt completate cu doua piscine in aer liber, amplasate in incinta interioara a bazei de tratament, una cu apa sarata, iar cealalta cu apa dulce”, a spus Cristian Ciubotaru, viceprimarul localitatii. In plus, izvoarele cu ape minerale vor fi amenajate astfel incât sa ofere si protectie ecologica. Implementarea acestui proiect va duce la crearea a 49 de locuri de munca.
Centrul de ingrijire a persoanelor cu dizabilitati
In perioada 2005-2006, in parteneriat cu Consiliul Judetean Bacau, Directia pentru protectia copilului, s-a obtinut o finantare pentru doua proiecte. Primul consta in crearea unui centru de ingrijire si asistenta a persoanelor cu dizabilitati „Costache Negri”, din strada Tisesti si un alte Centru de Recuperare si Reabilitare a persoanelor cu Dizabilitati din strada Capitan Busila. Valoarea proiectului este de 536.555,6 euro, din care 39.743 sunt bani de la bugetul local al orasului. In plus, la Târgu Ocna s-a acceptat sa se construiasca o sectie exterioara a Spitalului Municipal din Moinesti, cu 30 de paturi. „Initial s-a vrut ca locatia sectiei sa fie in locul fostei maternitati. Numai ca aceasta nu corespundea normelor UE. Asa ca am decis sa construim o alta cladire noua”, a spus viceprimarul Ciubotaru.
Colectarea selectiva a deseurilor
In 2006, s-a obtinut finantare pentru proiectul „Colectare selectiva si transport deseuri in zona turistica Târgu-Ocna”, proiect in parteneriat cu localitatile Pârgaresti si Târgu-Trotus. Valoarea acestui proiect este de 733.377,52 de euro, din care 422.627,56 de euro constituie finantare de la UE. „Prin acest proiect, vor fi amenajate 114 platforme betonate prevazute cu fose vidanjabile pe care vor fi amplasate câte patru pubele pentru colectarea selectiva a deseurilor. In zona statiei de epurae se va construi un punct de valorificare a acestora si se va achizitiona o autogunoiera de mare capacitate cu ajutorul careia se va efectua transportul din oras, la punctul de valorificare”, a spus primarul Silohi.
Opt locuri de joaca pentru copii
Reprezentantii Primariei au realizat in localitate opt locuri de joaca pentru cei mici, care sunt realizate conform normelor Uniunii Europene. „Acestea s-au realizat fie in incinta blocurilor, fie in parcul Trandafirilor sau in alte locuri protejate”, a explicat Cristian Ciubotaru, viceprimarul orasului.
Locuinte pentru tineri
In ultimii ani, in Târgu Ocna s-au construit cinci blocuri de locuinte pentru tineri. Asta inseamna 127 de apartamente. In plus, s-au achizitionat alte noua imobile pentru familii cu probleme sociale si s-a reabilitat un camin de pe strada I. Diaconescu, nr.5. „Pe lânga numaraul persoanelor care au primit apartamente nou-noute am mai rezolvat si problema adapostului pentru alte peste o suta de persoane, prin reabilitarea unor casute sociale, pe care Primaria le-a achizitionat”, a spus viceprimarul Ciubotaru.
Unitati de invatamânt moderne
Prin programe de finantare europeana, toate unitatile de invatamânt au fost modernizate. Acestea au fost dotate cu incalzire centrala, reabilitare interioara si exterioara, dotari cu mobilier, echipamente si materiale didactice. Astfel, Scoala nr. 3 are acum un corp nou de cladire, Colegiul National „Costache Negri” s-a extins cu doua corpuri de cladire reabilitate, Scoala de Arte si Meserii are o locatie noua cu baza sportiva, gradinitele de cartiere au conditii mai bune de functionare. „Transportul elevilor din cartierele Vâlcele si Gura Slanic se efectueaza acum gratuit cu un microbuz scolar”, a explicat primarul Stefan Silohi.
Festivitati si manifestari culturale
Pentru prima oara , in Târgu Ocna a avut loc manifestarea „Fiii orasului”, actiune la care 80 de târgocneni, care au ajuns oameni de seama au primit titlul de „Fiu al orasului”. Cu aceasta ocazie a avut loc si dezvelirea placii de marmira pe care sunt inscriptionati toti prmarii pe care i-a avut localitatea de la 1700. Aceasta a fost sfintita de mai multi preoti din oras.
Trei poduri vor fi gata
Edilul localitatii afirma ca, in cel mai scurt timp vor fi finalizate cele trei poduri importante ale orasului: pietonalul de peste râul Trotus, care a fost distrus de inundatiile din vara lui 2005 si leaga orasul de parcul „Magura”, podul de la iesirea din oras pe vechiu drum spre Slanic Moldova si podul din cartierul Mosoare, care a fost distrus tot de viitura si care a izolat de oras un intreg cartier.
Reteaua de apa, inlocuita
Pe lânga asfaltarea a unor strazi din cartierele orasului, adiminstratia locala s-a preocupat de inlocuirea retelei de apa din cartierele Tisesti, Tarancuta, Viisoara, Galean, Gura Slanic. Aceasta s-a extins iar Statia de epurare a fost reabilitata total dupa inundatiile din 2005.
Orasul cu imn si stema
Târgu Ocna are imn si stema. Imnul este compus de un cunoscut compozitor de muzica folk din localitate. Stema orasului este alcatuita dintr-un scut rosu, incarcat cu un caprior undat de argint, intovarasit de trei brate, tinând fiecare in mâna câte un ciocan. Capriorul sugereaza cele doua ape, la confluenta carora se afla localitatea. „Capriorul undat simbolizeaza dealul Magura, la poalele caruia se afla localitatea, iar spatiul pe care il margineste a baza scutului indica intrarea in mina. Cele trei brate sunt purtatoare ale ciocanelor de salgau, unealta specifica minelor de sare. Coroana murala semnifica faptul ca localitatea are rangul de oras”, a explicat viceprimarul Ciubotaru.
Localitatea cu cele mai multe biserici
Orasul Târgu Ocna se poate mândri cu un numar mare de monumente isorice si de cult, adevarate documente de piatra, marturii ale unei istorii multiseculare foarte zbuciumate. Patrimoniul cultural actual al orasului include sase cladiri cu valoare arhitectonica si istorica, 11 monumente comemorative si 27 asezaminte de cult.
Inceputuri
Târgu Ocna a fost atestata documentar prima data la 15 martie 1410. Procesul de urbanizare a inceput in secolul al XVII-lea, ca urmare a intensificarii exploatarii de sare in aceasta zona, cu mult inainte de prima mentiune documentara a localitatii ca târg – anul 1709.
dsd
langa calea ferata.. sta o fetita mititica pe nume andreutza .eti cea mai mumoasi fetita din lume.este o pincesa.si pt aasta eu o iubesc tali tali tali .. cum nimeni nu o mai iubit vreodata.. este sotia mea :X inima mea ..dagostea mia 😡 putoalea mea 😡 Te iubesc!!!! :X:X:X:X:X:XX: