Pe Stavarache il doare in cot de poluarea din Bacau

„Romeo Stavarache promite multe si nu face nimic. Nu-l intereseaza sanatatea bacauanilor si nu cred ca se va implica vreodata in rezolvarea problemei Muntelui de Fosfogips”, spune inventatorul Nicolae Constantinescu

Muntele de fosfogips de la Amurco este una din cele mai grave probleme de mediu pe care le are orasul Bacau. Desi radiatiile din acest munte afecteaza lent dar sigur mii de bacauani, iar termenul dat de UE pentru ecologizarea acestui munte este finalul anului 2009, nimeni nu a facut nimic. Sanctiunea pe care o va aplica UE este de 3 milioane de euro. Nici Primaria Bacau, administrator al terenurilor cu fosfogips, nici HH Constanta, proprietarul fosfogipsului nu au facut nici un pas pentru ecologizarea muntelui. Inventatorul Nicolae Constantinescu a venit cu mai multe propuneri fata de actuala administratie Stavarache, care detine 12,5 din cele 16 hectare, pe care se afla 6,3 milioane de tone de fosfogips radioactiv. Promisiunile date de primarul Romeo Stavarache dar si de viceprimarul Constantin Scripat au fost doar pentru a-i inchide gura bacauanului. Nicolae Constantinescu si-a promis sa nu renunte usor. A cheltuit sume importante de bani pentru buletine de analiza, s-a implicat in organizarea unor dezbateri publice, la care a invitat toti factorii responsabili, societate civila, institutii cu atributii in domeniu, oameni politici. La Primaria Bacau a venit in mai multe rânduri. „Am purtat discutii cu Romeo Stavarache inca de la inceputul mandatului sau. Stie ca Halda de Fosfogips este o problema foarte grava, dar desi a promis ca se va implica, nu a facut nimic pâna in acest moment. Am depus o adresa in luna noiembrie la Primaria Bacau, care are numar de inregistrare si la care am atasat buletinele de analiza la materialele de constructii, realizate de mine din fosfogips, dupa metoda proprie pentru care incerc acum brevetarea. Nu am primit nici acum un raspuns din partea Primariei Bacau, desi termenul legal este de 30 de zile”, a declarat Nicolae Constantinescu.

Stavarache tace

Romeo Stavarache a refuzat si de aceasta data sa dea un raspuns problemelor de mediu ale Bacaului. Purtatorul de cuvânt al institutiei a facut eforturi pentru a ne ajuta, dar in zadar. „Au fost adrese transmise catre Primaria Bacau? Ma voi interesa, il voi intreba pe domnul primar si voi afla de ce nu s-a raspuns la aceste adrese”, ne-a spus Mihaela Grosu, purtator de cuvânt al Primariei Bacau. Nicolae Constantinescu a depus adresa 51/699 din 11 noiembrie 2007 si 34/875 din 25 aprilie anul curent. „Nu cred ca Romeo Stavarache va raspunde pâna la finalul mandatului la aceste solicitari. Imi doresc ca viitorul primar sa faca mai multe pentru bacauani”, mai adaugat Constantienscu.

Ceapa si materiale de constructii din fosfogips

Ieri, in perimetru Expozitiei de Materiale de Constructii- Camex a avut loc un eveniment mai putin obisnuit. Nicolae Constantinescu a realizat cu sprijinul Partidului Ecologist Român o conferinta la care a participat mass-media locala. La stand, materiale de constructii (pavele, tigla, asfalt, etc) si ceapa verde, crescuta cu amendament agricol pe baza de fosfogips. Buletinele de analiza emise de Autoritatea de Sanatate Publica indica o radioactivitate cu mult sub nivelul acceptat de UE. „Eu am solutia pentru rezolvarea acestei probleme ecologice a Bacaului. Stavarache a promis ca ma va ajuta sa dezvolt o intreprindere pentru realizarea materialelor de constructii din fosfogips. Mi s-a promis 3 mii de metri patrati in parteneriat privat -public, lânga halda si plata tuturor buletinelor de analiza. Apoi am fost dus cu vorba. Ma intreb de ce Romeo Stavarache nu este interesat de sanatatea bacauanilor. De ce nu promite macar in campanie ca va rezolva acesta problema ecologica?”, se mai intreaba Constantinescu.

Fosfogipsul trebuie ecologizat

Muntele de fosfogips trebuie ecologizat pâna la finele anului 2009. Ecologizarea se poate face, fie prin folosirea lui in componenta unor materiale, prin care sa se diminueze radioactivitatea, fie prin acoperirea cu un strat de pamânt, fapt care este foarte costisitor.”Se lucreaza la niste studii care vor fi inaintate organelor competente din cadrul Uniunii Europene. Este nevoie ca fosfogipsul sa nu mai fie considerat ca fiind „substanta deosebit de periculoasa”. In aceste conditii, situatia va fi alta”, ne-a spus Cornel Cârnu de la HH Constanta. Odata cu categorizirea in clasa substantelor deosebit de periculoase, combinatele chimice din tara si-au inchis portile, deoarece nu aveau o solutie pentru ecologizarea fosfogipsului rezultat din procesul tehnologic. „Fosfogipsul este periculos, dar nu poate fi pus in categoria stabilita de UE”, a mai spus Cârnu. In urma combinatiei dintre fosforita si apatits si acidul sulfuric rezulta acid fosforic si sulfat de calciu, care contine Radon 226, gaz radioactiv.

Imbolnavirile datorate fosfogipsului, tinute la secret

„Bacaul are un numar foarte mare de imbolnaviri respiratorii, cancere si alte afectiuni datorate poluarii, in special a celei radioactive. Nu inteleg de ce nu se spun aceste lucruri. Suntem in campania electorala. Rezolvarea acestui obiectiv ar trebui sa se afle pe lista oricarui candidat, care isi doreste sanatatea bacauanilor”, a spus Vasile Grecu, presedintele executiv al Partidului Ecologist Român. Poluarea radioactiva nu face obiectul unor studii statistice la nivelul Bacaului. Imbolnavirile sunt explicate prin cumul de factori, pentru a nu fi deranjate interesele economice ale marilor poluatori. Mircea Merticariu

Comentarii

  1. cititor a zis:

    Repet intrebarea pusa la articolul de ieri : cum este posibil ca halda este una dintre cele mai puternice surse de poluare(adica radioactivitate?) din Bacau iar produsele obtinute din materialul din halda , nu sunt poluante?
    Au fost efectuate si in trecut studii pentru utilizarea fosfogipsului din halda, s-au facut caramizi, s-a construit experimental utilizand aceste caramizi dar aparatul pentru masurarea radioactivitatii a indicat : radioactivitate depasita iar oamenii care desfasurau activitate indelungata in constructia experimentala, se simteau rau.
    Deci? Se spun povesti stiintifico-fantastice !

  2. COMUNISTUL a zis:

    CA SI IERI VIN CU ACEIASI PRECIZARE, SA RELUAM TEXTUAL ,,ca acest domn care a facut ,minuni’ cu fosfogips, a obtinut toate dovezile legale ca aceasta substanta este sub media de alrma privind
    radioactivitatea”Sa fie sanatos ,caramida facuta de tigani din lut are radioactivitate zero si cred
    ca se intelege care-i treaba…..In rest il sfatuiesc pe acest inginer sa-si vada de inginerie lasand politica deoparte.

  3. COMUNISTUL a zis:

    SCUZATI,,caramida de lut facuta de tigani” MA CORECTEZ

  4. COMUNISTUL a zis:

    si in fond daca tot ziceti ca-l doare-n cot ce tot ne ziceti noua.duceti-l bai la doctor, e mic
    obscur si a inceput sa cheleasca……

Adauga un comentariu

*