Incercare de epurare esuata: Directorul Agachi si-a recapatat postul

In urma cu trei ani, Teodor Agachi, directorul adjunct al Directiei de Munca din Bacau, a fost demis si acuzat de deturnarea unei sume imense din banii publici. Fara ajutorul unui avocat, el si-a demonstrat in instanta nevinovatia si a obtinut reincadrarea pe post.

Teodor Agachi, unul dintre directorii bacauani de institutii supusi procesului de epurare politica din 2005, si-a transformat infrângerea in victorie. Presat de fostul prefect sa-si dea demisia, dat afara din serviciu pe motive disciplinare si acuzat de deturnarea unei sume uriase din banii publici, actualul director adjunct al Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS) a actionat in instanta fara ajutorul unui avocat si a dovedit ca este nevinovat, obtinând nu doar reincadrarea pe post, ci si salariile pentru perioada in care lipsise din functie.

„Cineva trebuie sa plateasca pentru asta!”

Astazi in vârsta de 39 de ani, absolvent de Drept, Teodor Agachi a fost jurist la Finante si la Primaria Bacau, apoi director general la DMPS, iar din 2005, director adjunct al acestei institutii. „In 2005, DMPS a fost controlata, ca in fiecare an, de reprezentantii Curtii de Conturi. Doar ca de asta data vizita lor a picat in plin proces de schimbare a conducerilor asa-zis pesediste. In acele zile, am fost chemat de mai multe ori de fostul prefect Gabriel Berca, care mi-a cerut sa demisionez. Am refuzat deoarece nu simteam ca am gresit cu ceva. Ulterior a aparut si un control de la Ministerul Muncii”, a povestit el. Cei de la minister aveau sa concluzioneze ca directorul nu a depus toate eforturile pentru finalizarea in bune conditii a lucrarilor la cladirea institutiilor muncii. Intre timp s-a incheiat si vizita Curtii de Conturi, al carei raport sustinea de exemplu ca Teodor Agachi si directorul economic DMPS Ciprian Macovei au licitat lucrarea in baza unui act normativ si au facut decontari constructorului in baza altui act, suma imputata in urma neregulilor constatate ridicându-se la peste 350.000 de lei noi. Curtea de Conturi a sesizat instanta pentru a recupera prejudiciul de la persoanele vizate, iar ministerul i-a desfacut lui Agachi contractul de munca pe motive disciplinare. In vara lui 2005, Teodor Agachi a inceput lupta cu cei care organizasera din umbra debarcarea sa. „Am dat in judecata atât ministerul, cât si Curtea de Conturi. Dupa un an de proces cu ministerul, Curtea Suprema de Justitie mi-a dat dreptate. In consecinta, au fost nevoiti sa ma reinstaleze in functie si sa-mi achite salariile din urma, in total 12.000 de lei”, a continuat el. Cu reprezentantii Curtii de Conturi s-a judecat nu mai putin de trei ani. „Am cautat cazuri similare, am cerut expertiza contabila si am trecut printr-un nou control al ministerului (care a doua oara a conchis ca totul e in regula). M-am reprezentat singur, pe mine, pe colegul meu si pe cei doi diriginti de santier implicati”, a mai spus el. In 2006, procesul s-a impartit in doua: unul a continuat la Bacau, celalalt s-a mutat la Brasov, diferenta dintre ele fiind dirigintele de santier. Magistratii brasoveni s-au pronuntat definitiv in octombrie anul trecut, ceilalti abia acum câteva luni. „Iata cum s-au cheltuit banii publici cu un proces ce a vizat indepartarea mea din functie. Asta numai pentru ca am ajuns director pe timpul PSD-ului si pentru ca un grup de liberali (carora nu le-am facut jocurile) si-a propus sa ma mazileasca. Lucrurile nu se vor opri aici din punctul meu de vedere, cineva trebuie sa plateasca”, a incheiat adjunctul DMPS.

„Poate ca am facut fara sa vrem jocul cuiva”

Directorul Curtii de Conturi Bacau, Gheorghe Neicutescu, crede in continuare ca a existat un prejudiciu in cazul Teodor Agachi. „La momentul respectiv aveam o alta forma de organizare, cu procurori financiari si judecatori financiari. Ne-au fost insa luati ulterior prin schimbarea legii si am ramas astfel fara reprezentanti in instanta. Ne-au reprezentat de atunci, prin inscrisuri, juristii Curtii de Conturi a României – si am tot pierdut procese”, a declarat acesta. Potrivit spuselor sale, ministerul a cerut dupa licitatie constructorului sa-si prezinte oferta in baza unui act legislativ si totusi decontarea transportului materialelor s-a facut pe un alt act. Curtii de Conturi nu i s-a parut legal nici coeficientul de actualizare a preturilor aplicat de constructor si acceptat de beneficiar. In plus, considera ca retragerea din proces a Directiei Muncii (implicata si ea la inceput impotriva lui Agachi) nu a fost normala. In viziunea sa, nici expertiza nu a fost bine facuta. Intrebat despre conotatiile politice date cazului, Neicutescu a subliniat ca „nu am facut jocul nimanui”, recunoscând totusi ca „nu excludem posibilitatea sa fi facut fara sa vrem jocul cuiva”.
Cât despre atitudinea DMPS, directorul acesteia, Gheorghe Apostu, a precizat ca „noi ne-am oprit atunci când am fost siguri ca institutia oricum nu iese in paguba”.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*