Cetatenii UE/SEE si membrii de familie ai acestora care intentioneaza sa aiba o rezidenta pe teritoriul României pe o perioada mai mare de 90 zile de la data intrarii în tara, sunt obligati ca pâna la expirarea acestei perioade sa se prezinte la structurile teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrari în vederea înregistrarii rezidentei si pentru emiterea certificatului de înregistrare.
Nerespectarea acestei obligatii atrage sanctionarea contraventionala a persoanei în cauza.
Politia Bacau informeaza ca perioada de timp în care membrii de familie care nu sunt cetateni ai Uniunii Europene au exercitat un drept de sedere potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 194/2002 (indiferent de scopul exercitarii acestui drept), se ia în considerare la calcularea perioadei legale în vederea acordarii dreptului de rezidenta permanenta numai daca se face dovada ca în aceasta perioada persoana în cauza a avut calitatea de membru de familie al unui cetatean al UE. Pe durata sederii in România, cetatenii UE sau, dupa caz, membrii familiilor lor sunt obligati sa declare la formatiunile teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrari, in termen de 15 zile, orice modificare intervenita cu privire la nume, prenume, cetatenie si adresa, in cazul membrilor de familie care nu au cetatenie, orice schimbare relevanta cu privire la starea civila. Pierderea sau furtul documentelor in baza carora se permite trecerea frontierei de stat a României, precum si celor eliberate de autoritatile române in baza prevederilor prezentei ordonante de urgenta se declara la organul de politie competent teritorial, in termen de 48 de ore de la constatare.
Nou cadru legislativ
De noul cadru legislativ beneficiaza cetatenii UE/SEE – cetatenii celor 26 state membre ale UE si cei ai statelor membre ale Spatiului Economic European (Islanda, Liechtenstein si Norvegia). Cetatenii Uniunii Europene pot intra pe teritoriul României cu conditia prezentarii documentului national de identitate, a pasaportului sau a unui document eliberat în conditiile prezentei ordonante de urgenta.
Dreptul de rezidenta pentru o perioada mai mare de 3 luni
Pentru exercitarea dreptului de rezidenta pentru o perioada mai mare de 3 luni, persoanele au obligatia sa se înregistreze la structurile teritoriale ale Autoritatii pentru Straini daca desfasoara pe teritoriul României activitati dependente sau independente, în conditiile legii, daca detin mijloace de întretinere pentru ei si membrii familiei sau daca sunt înscrisi la o institutie din România, acreditata în conditiile legii. Cei care au o rezidenta continua si legala pe teritoriul României pentru o perioada de cel putin 5 ani beneficiaza de dreptul de rezidenta permanenta.
Anca Elena COTFAS