In Itesti, banii publici se cheltuiesc dupa muschii primarului

Comuna Itesti a devenit o mosie a liberalilor. Vasile Ciubotaru, primar PN-L-ist si-a intarit pozitia in ochii gospodarilor din Itesti datorita influentei grupului liberal din preajma lui Romeo Stavarache si a fiului, om de afaceri puternic in Bacau si consilier local. De la infiintarea comunei au venit multi bani, de la Bugetul de Stat, motiv pentru care satele au mai capatat culoare. Singura problema se afla in acte.

Primarul PNL-ist al comunei Itesti, Vasile Ciubotaru, afirma ca ceea ce s-a facut in comuna a facut el, in regie proprie. „Tot ce s-a realizat aici este pentru ca s-a dorit acest lucru. Ce este aici la Primarie am facut eu, in regie proprie. Ce acte? Pe atunci, când au inceput lucrarile pentru reabilitarea cladirii primariei, licitatiile se faceau altfel. Acum se da pe sticla anunt, atunci nu se dadea nicaieri nimic. Alegeam firma care era cea mai convenabila”, a spus primarul PNL-ist. Firma Comnef, care a câstigat cu Primaria Bacau un contract de lucrari datorita unui act fiscal fals, realizeaza si lucrarile de pietruire ale drumurilor din Itesti, pentru suma de 2,7 miliarde de lei vechi. Alte miliarde isi pierd urma in reabilitarea Primariei Itesti si in noua constructie realizata in curtea Primariei, care este ridicata fara autorizatiile necesare. Primarul a incercat sa ne convinga ca in ultimii ani a adus bani de acasa si utilaje, pe care le-a alimentat cu motorina decontata de la bugetul local al comunei Itesti. Despre neregulile evidente existente la comuna Itesti, institutiile statului au dat din umeri. Secretarul general al Guvernului, fostul prefect Gabriel Berca, a recunoscut ca este practic imposibil de verificat legalitatea actelor unei primarii. Aceeasi parere este impartasita de Claudiu Serban, actualul prefect al Bacaului. Curtea de Conturi, datorita deficientei de personal, nu a facut nici o verificare in Itesti, desi comuna este infiintata de trei ani de zile. „Abia peste un an sau doi va fi rândul comunei nou infiintate, Itesti”, ne-a spus oarecum cu regret directorul Gheorghe Neicutescu de la Curtea de Contururi Bacau.

Ciubotaru: „Sa ma verifice organele statului!”

Vasile Ciubotaru are 69 de ani si este primar de pe vremea lui Ceausescu. Tatal lui a fost primar, tot in perioada comunista. Cu fii puternici, Lucian si Norocel Ciubotaru, conducerea unei Primarii ca cea din Itesti, este doar o satisfactie personala. „Nu e nici un fiu de-al meu in spatele firmelor care au facut obiectivele din Itesti. Eu nu-i mai ajut cu nimic, ei imi ofera sprijinul. Au multi bani”, ne-a spus Vasile Ciubotaru. Renovarea cladirii in care este instalata Primaria Itesti a ridicat o serie de intrebari. Primarul nu se fereste sa recunoasca faptul ca, desi pentru renovarea cladirii au fost folositi bani publici, „nu sunt acte pentru toate lucrarile. Cladirea primariei am facut-o din forte proprii, in regie proprie, cum m-am priceput mai bine. S-au cheltuit aproape doua miliarde de lei. Eu nu stiu de ce sunt intrebat de astea. Daca am gresit, atunci sunt organe ale statului care sa ma verifice. Si voi fi pedepsit”, a mai spus Vasile Ciubotaru. Corpul de cladire in care este acum Primaria, a fost luat de Beresti Bistrita in 1974, când Vasile Ciubotaru era secretar. „Aici era cladirea cooperativei, apoi a fost crâsma când m-am decis sa fie renovata in 2005. Nu mai stiu ce avize am avut atunci. Primaria a fost gata in doar câteva luni”, a mai adaugat primarul.

Comnef primeste 2,7 miliarde pentru pietruirea drumurilor

Firma Comnef a primit lucrarile de pietruire a drumurilor in data de 30 septembrie 2005. La Primaria Itesti nu era in acea vreme nimeni angajat cu responsabilitate pe achizitii. Formal, in actele Primariei exista adrese de solicitare de oferta catre cinci societati care activeaza in domeniul constructiilor. Presedintele comisiei de licitatie, care a avut loc in acte, este primarul comunei, Vasile Ciubotaru. „La licitatie au participat trei firme. SC Comnef SRL Bacau, SC Dom Trans Service SRL Buhusi si SC RKS Drumuri SRL Bacau. Stiu ca ulterior au iesit la iveala unele treburi despre Comnef, referitor la niste falsuri. Pe mine nu ma intereseaza amanuntele, ma intereseaza cine face treaba”, ne-a spus primarul. Contabilitatea firmei Comnef era tinuta in acea vreme de Ileana Ciubotaru, iar director in acte Ion Viscreanu. Aceeasi firma a câstigat in martie 2006 o lucrare de drumuri data de Romeo Stavarache, in valoare de 10 miliarde de lei vechi. Reprezentantii firmei Comnef au fost acceptati atunci de „specialistii administratiei Stavarache” cu un act fiscal fals, prin care se preciza ca nu au datorii. Unul din actionarii din umbra, Petrisor Botezatu si-a dat atunci demisia din Consiliul Local, in urma dezvaluirilor din mass-media locala. „Nu stiu de ce nu au la dosar un act fiscal. Probabil atunci nu era nevoie de asa ceva. Licitatiile se faceau altfel. Conta doar cine venea cu pretul cel mai mic”, a incercat sa ne convinga primarul Ciubotaru. Din ianuarie, Primaria Itesti a intrat in legalitate. Eu sunt angajata doar din ianuarie 2008 ca responsabil pe achizitii. Nu stiu ce s-a intâmplat atunci, cum a câstigat licitatia firma Comnef. La noi la Primarie nu s-a ocupat nimeni de achizitii, acest post nu a existat”, ne-a spus Doinita Sapica, responsabil pe achizitii. Primarul pare contrariat. „Eu nu stiu ce spune legea. Primaria Itesti nu-si permitea sa angajeze 14-15 oameni. Am lucrat si noi cum am putut, daca am gresit de ce nimeni nu ne-a spus”, a contracarat primarul.

Ciubotaru nu are nevoie de nici o autorizatie

In curtea Primariei Itesti se construieste o cladire, care va adaposti un cabinet stomatologic, un cabinet veterinar, farmacie, etc, cel putin asa ne-a spus edilul. In primavara lui 2007 s-au inceput lucrarile. In acea vreme, pentru aceasta cladire nu exista nici un aviz, nici certificat de urbanism. Cladirea facuta din vointa primarului pe banii publici veniti de la Buget a inghitit de atunci câteva miliarde. „Nu ma intereseaza actele. Noi am avut proiect si am inceput lucrarile. Pentru ce sa-mi trebuiasca avize si autorizatii. Stiti cât dureaza pâna le obtinem?”, ne-a spus Vasile Ciubotaru. Proiectul dupa care se face cladirea ar apartine unei firme SC Adral Proiect SRL, cu sediul in Iasi. Pe 5 noiembrie 2007, se obtine certificatul de urbanism, un act formal obtinut fara verificari prealabile, dar cladirea era deja ridicata. Nici pâna in prezent nu s-au obtinut celelalte autorizatii necesare. Aici lucreaza o firma. Nu mai stiu, parca Midflux SRL din Moinesti”, a spus edilul comunei.

Bugetul, buba Primariei Itesti

Cel mai delicat capitol este bugetul local al comunei Itesti. Desi legea prevede ca executia bugetara sa fie finalizata in primile 60 de zile ale anului, la Itesti, nici acum nu s-au definitivat situatiile financiare. Situatia o pune primarul pe seama contabilului, angajat nou in Primarie, care a recunoscut pentru Observatorul de Bacau, ca: „nu ies calculele. Mai avem de lucrat, deoarece nu se pot justifica unele sume. Noi am evaluat bugetul pe 2008, dar nu avem inca executia bugetara pentru 2007. Sunt niste probleme, dar vedem, trebuie sa le rezolvam”, ne-a spus Ionut Belciu, contabilul comunei Itesti. Bugetul comunei este constituit din sumele primite de la Consiliul Judetean, din micile taxe si impozite locale, dar si din banii veniti prin ordonante de Guvern, la interventia unor lideri importanti de la Bacau. „Banii de la Consiliul Judetean sau cei de la taxe si impozite locale nu ne ajung. Bugetul comunei noastre in 2007 a fost de 3,063 milioane de lei (30 de miliarde), din care 812 mii au fost adunati din taxe si impozite localee, si 326 de mii de la CJ”, ne mai spune contabilul.

Sapte miliarde fond de rulment

Comuna Itesti a avut trecut la capitolul cheltuieli de rulment, aproximativ 700 de mii de lei (7 miliarde de lei vechi). „Pe cine intereseaza ce facem noi aici? Da, e adevarat, am primit prin Ordonanta de Urgenta 500 de mii de lei in luna noiembrie. Nu am avut pe ce sa-i cheltuim. Trebuia sa dau banii inapoi? Cine e prost sa dea niste bani inapoi daca ii primeste? De aceea au fost trecuti la capitolul rulment. Sa-mi aratati pe cineva care poate sa cheltuie in ultimile zile ale anului 5 miliarde, si prin Ordinul 7 am mai primit 1,7 miliarde pentru proiectare. A fost nevoie de bani in scoli, dar noi am pus din alta parte. Scolile incep in septembrie si trebuie sa fie gata. Eu intâi incep lucrari si apoi vad de unde vin banii. De aceea sunt unele probleme cu fondurile”, ne-a spus primarul Ciubotaru. Acesta si-a asigurat o majoritate confortabila in Consiliul Local. Din noua consilieri, sapte sunt liberali. Propriu-zis exista o singura vointa, cea a primarului, dictata de intersele de grup. Si peste toate, nu este nimeni care sa verifice legalitatea sau modul in care se cheltuie banii publici.

Primarul isi deconteaza motorina de la bugetul local

Vasile Ciubotaru ne-a spus ca a pus umarul la cladirea comunei Itesti. O parte din utilajele care ajuta la realizarea salubrizarii sau a altor activitati, sunt chiar ale primarului, care recunoaste ca, motorina a fost decontata din banii Primariei Itesti. Nu stiu despre ce suma este vorba. Poate 100 de milioane, poate mai mult. Eu am pus la bataie tractoarele si utilajele. Ceva mi-am decontat, nu va pot spune cât. Eu cred ca, mai degraba am adus bani de acasa”, ne-a spus primarul, incercând sa acopere golul de practica legala.

Institutiile statului isi recunosc neputinta

Reprezentantii institutiilor statului, care ar trebui sa asigure legalitatea actelor unitatilor administrative dar si modul in care se chletuie banii, si-au recunoascut propria neputinta. Gabriel Berca, prefect la vremea infiintarii comunei Itesti, dar si a investitiilor a incercat sa ne explice situatia. „Nu am avut nici o sesizare referitor la comuna Itesti. Institutia Prefectului trebuie sa verifice legalitatea unor acte administrative, dar acest lucru este greu de facut datorita volumului de munca imens. Noi putem contesta in instanta doar dispozitiile primarului sau hotarârile consilierilor locali. Modul cum se verifica banii trebuie controlat de Curtea de Conturi”, ne-a spus Secretarul General al Guvernului. Rolul decorativ al Institutiei Prefectului ne-a fost confirmat si de Claudiu Serban, actual prefect al Bacaului. „Daca au probleme, atunci acest lucru ii priveste pe cei de la Itesti. E adevarat ca s-a intervenit pentru aceasta comuna, dar nu este singura. Noi nu avem ce face daca nu suntem sesizati. La Institutia Prefectului avem cinci juristi, care sunt angrenati mai mult in probleme de fond funciar. In ultimii trei ani au fost peste jumatate de milion de acte de verificat. Propriu-zis nu avem ce face”, a precizat Claudiu Serban. Curtea de Conturi este singura institutie care ar putea elucida situatia cheltuirii banilor publici in comuna Itesti. In conditiile in care nu ar fi coordonata politic sau daca ar avea suficient personal. „La noi nu a ajuns nimic. Oricum, comuna Itesti nu a fost verificata niciodata, poate abia la anul sau peste doi ani. Noi avem de verificat 85 de comune in judet. O comuna ajunge la rând abia odata la patru-cinci ani. Din pacate capacitatea institutiei noastre de control este foarte redusa. Nu avem oameni. E bine ca s-a schimbat putin legea. Daca sunt sesizari, si se vor face controale, atunci va fi sesizata Comisia de Ancheta din cadrul Autoritasii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP). Ei vor verifica situatia si vor stabili daca in Itesti se impun masuri contraventionale sau penale”, ne-a declarat Gheorghe Neicutescu, director al Curtii de Conturi, Bacau. Mircea MERTICARIU

Comentarii

  1. Anonim a zis:

    esti un idiot

  2. Niste hoti, fura de rup ca sunt la putere

  3. locuitorii comunei sant cei mai vinovati de aceasta situatie. Domnul primar apromis multe dar…….!!!!!!!!

  4. ce se mai aude de comuna noastra

Adauga un comentariu

*