Municipiul Moinesti a fost si va ramâne o urbe in care abunda ineditul parcurilor, prestigiul scolilor, prospetimea naturii din imprejurimi si locuitorii indragostiti de locul unde au copilarit. Schimbarile nu au intârziat sa apara in municipiu. In scurt timp aceste schimbari ar putea favoriza potentialul turistic.
Autoritatile locale nu au stat o clipa. Au atras fonduri, au renovat scoli, au asfaltat strazi si au pus la punct iluminatul public. Multe din proiectele pornite acum câtiva ani s-au finalizat, altele sunt in derulare, insa planurile de viitor sunt cu adevarat promitatoare. Timp de patru ani, au fost derulate o serie de investitii, toate in interesul moinestenilor. Locuitorii orasului vor avea bazin de inot, locuri de agrement, locuinte sociale, centru de zi si casa de cultura. Cartierele Micleasca, Lucacesti, Gazarie, Vasâiesti, Lunca si Hangani vor beneficia de o reabilitare totala cu sprijinul fondurilor europene. In plus, autoritatile isi propun sa realizeze masuri speciale de ordine si liniste publica pentru siguranta cetatenilor. O investitie ce nu poate fi trecuta cu vederea este reabilitarea si modernizarea cladirii unde functioneaza maternitatea.
Edificii pentru comunitatea crestina
Biserica Sfântul Pantelimon, din curtea spitalului, a fost construita la initiativa edilului. Investitia a fost de 410.980 lei. „Aceasta bijuterie este un punct de atractie foarte important. Realitatea este ca am dorit sa o realizam in primul mandat, dar asa a vrut Dumnezeu. O alta realizare o reprezinta Troita „Sfânta Maria”, ocrotitoarea Moinestiului, sarbatorita in fiecare an la 8 septembrie”, a declarat Vasile Ailincai, primarul Moinestiului. Un alt edificiu ridicat pentru comunitate este Catedrala „Inaltarea Domnului” care a fost proiectata si abandonata, iar in 2005 primaria a preluat finantarea. Anual se aloca sume importante pentru finalizarea acesteia.
Centrul intr-o alta infatisare
Construirea Parcului Viitorului, situat in fata primariei orasului, a schimbat radical aspectul centrului. Iar pentru ca iluminatul public nu mai corespundea din punct de vedere tehnic si strada principala era in curs de modernizare, s-a impus reabilitarea sistemului de iluminat. „Scopul acestui proiect a fost asigurat de confortul vizual care asigura securitatea si fluenta traficului pe timp de noapte”, a mai specificat Vasile Ailincai. Pe lânga cele câteva strazi deja reabilitate, se vor asfalta inca 11 pentru a se asigura conditii optime de circulatie. Tot in centru a fost construit edificiul unde functioneaza Biblioteca si Casa Casatoriilor, o investitie de peste 4 milioane de lei. Este o cladire moderna, realizata pentru moinesteni.
Clubul Lira va deveni Casa de Cultura
Autoritatile moinestene se pregatesc sa modernizeze Clubul Lira, cladire ce a gazduit spectacole de muzica si teatru sau concerte. Modernizarea clubului va costa 46.000 lei. „Clubul Lira va avea parte de modificari structurale pentru transformarea acestuia intr-o casa de cultura moderna. Se urmareste realizarea unui spatiu modern si functional adecvat desfasurarii activitatilor culturale, spectacole, conferinte, seminare sau cursuri”, au spus reprezentantii Primariei.
Moinestenii despre Moinesti
Locuitorii municipiului isi doresc mai multe locuri de munca. Au incredere ca urbea va prospera si ca tinerii nu-si vor mai face bagajele pentru a lua drumul strainatatii. „S-au schimbat multe in orasul acesta. Este o mare diferenta intre ce a fost si ce este astazi. Ne dorim mai multe locuri de munca, salarii mai mari, pentru a nu mai pleca la munca in alte tari copiii si nepotii nostri”, a spus Victoria Macadan, de 65 de ani. Moinestenii sunt mândri de noua fata a orasului unde si-au facut viata. „Acum putem spune ca seamana cu un oras european, in adevaratul sens al cuvântului. Asta s-a intâmplat datorita buna-vointei celor din fruntea municipiului”, a specificat Costica M., de 44 de ani.
Anca Elena COTFAS