Asociatia Româna de Marketing (AROMAR) a reprezentat imediat dupa evenimentele din 1989 o miscare revolutionara la nivel institutional si a dezvoltarii sistemului economiei de piata.
Profesori universitari, sefi de institutii au pus la punct AROMAR, pentru realizarea unor studii stiintifice de piata si orientarea economiei nationale centralizate la cea bazata pe principiile economiei de piata. Unul din membrii fondatori ai AROMAR este bacauanul Ioan David, care se implica acum, ca presedinte al asociatiei in revigorarea acesteia. „AROMAR s-a constituit in 1990. Au fost câteva intâlniri la Bucuresti, la care au luat parte sefii unor fabrici si ai institutiilor statului. Printre ei s-au numarat si o parte dintre politicienii sau liderii din administratiei ca Viorel Hrebenciuc sau Gheorghe Hura. Filiala Bacau a AROMAR a luat fiinta in 2 mai 1990. Atunci a avut loc o sedinta la Casa de Cultura din Bacau la care au participat mai multi profesori din cadrul Institutului Politehnic Iasi si conducerea unor unitati din industria bacauana. Actualul subprefect Gheorghe Hura, care pe atunci era inginer la Intreprinderea Mecanica Bacau a fost desemnat sef al Filialei Bacau al AROMAR”, ne-a declarat Ioan David. Asociatia a avut ca rol propagarea principiilor de marketing si sprijinirea activitatii economice in organizarea unor expozitii, simpozioane si cursuri de pregatire pentru informarea celor interesati. Asociatia a cunoscut o dezvoltare importanta in primii ani de dupa Revolutie. Aparitia unor alte asociatii dar si reinfiintarea camerelor de comert au redus importanta si impactul noii organizatii aparute. „In acea perioada s-au facut multe prin aceasta asociatie. Sediul era chiar in cladirea Palatului Administrativ Bacau. Au avut loc cursuri de marketing si management, intâlniri la Sala Ronda de la Intercontinental dar si intâlniri cu o parte din ambasadorii actualei Uniuni Europene. AROMAR a jucat un rol important in dezvoltarea mecanismelor de piata”, a mai spus Ioan David. cAsociatia a realizat mai multe cursuri de pregatire pentru personalul aflat la conducerea unor institutii ale statului. Training-urile au avut loc la Slanic Moldova, Vatra Dornei, Costinesti, etc. Activitatea deosebita a cercetarorilor de la AROMAR a fost cunoscuta si peste granitele tarii. Au urmat proiecte realizate in parteneriat cu ONG-uri din UE, schimburi de experienta si studii de piata comune.
AROMAR isi schimba statutul si sediul
Zilele acestea, Ioan David dar si alti membrii ai Asociatiei Române de Marketing incearca infiintarea asociatiei cu sediul in Bacau si modificarea statutului acesteia. „Joi, Judecatoria Bacau se va pronunta asupra modificarilor din statutul AROMAR. Vrem ca asociatia cu sediul in Bacau sa fie din nou un pol pentru dezvoltarea stiintifica a cercetarii de piata. Vom oferi servicii de calitate, pentru ca avem membrii asistenti universitari, medici, care pot avea un cuvânt greu de spus”, a mai precizat Ioan David. Din AROMAR mai fac parte asistentii universitari Angela Eliza Micu, Adrian Micu, Cristache Nicoleta, s.a. Mircea MERTICARIU
este un articol foarte comunist… pare comandat
Asociatia Romana de Marketing (AROMAR) a fost constituita in anul 1972 din initiativa academicienilor Iosif Constantin Dragan si Costin Murgescu, economisti si istorici de marca ai Romaniei postbelice.
Sa respectam adevarul istoric.
Va multumesc Alina Popescu pentru aprecieri si respectul pentru adevarul istoric pe care unii nu il cunosc si ne umbreste cu aprecieri pe care nu le cunosc. ca in perioada postbelica au fost personalita-ti marcante in Romania, din cand in cand sa ne mai aducem aminte de ei chiar daca nu mai sunt in viata. cu stima
IOAN DAVID