In fiecare an, pe 22 mai, este sarbatorita Ziua Internationala a Biodiversitatii. Evenimentul marcheaza semnarea la Rio de Janeiro (1992) a Conventiei privind diversitatea biologica, elaborata sub egida „Programului Natiunilor Unite pentru Mediu” si ratificata de Parlamentul României prin Legea 58/1994.
Diversitatea biologica reprezinta o particularitate specifica planetei noastre, care asigura functionalitatea optima a ecosistemelor existente si dezvoltarea biosferei in general. Diversitatea biologica depaseste limitele problemelor stiintifice si se concentreaza la nivelul celor stringente ale statelor si institutiilor internationale, obiective care sunt menite sa asigure conditiile favorabile populatiei. Unul dintre documentele ce reglementeaza aceasta activitate este Conventia cu privire la diversitatea biologica (Rio de Janeiro,1992). Conventia solicita statelor sa acorde o atentie sporita activitatilor de conservare a biodiversitatii in habitatele naturale, utilizarii rationale a resurselor biologice, restaurarii ecosistemelor degradate si speciilor periclitate, controlului strict asupra procedeelor biotehnologice si de introducere a speciilor alohtone. Tema si sloganul sub care se celebreaza aceasta zi pentru anul 2008 este „Biodiversitatea si agricultura”. „Agricultura este exemplul cheie in ceea ce priveste impactul activitatilor umane asupra ecosistemelor planetei noastre. Tema de anul acesta subliniaza importanta agriculturii durabile nu numai in ceea ce priveste conservarea biodiversitatii ci si din punct de vedere al capacitatii de a asigura hrana planetei, mentinând mijloacele de trai agricole si cresterea populatiei in secolul XXI”, a precizat geograful Andreea Onofrei, de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau.
Mesaje cheie
Biodiversitatea este baza agriculturii. Mentinerea ei este esentiala pentru producerea hranei si a altor produse agricole. Biodiversitatea in peisajele agricole asigura si mentine serviciile ecosistemelor esentiale pentru agricultura. Agricultura contribuie la conservarea si utilizarea durabila a biodiversitatii. Agricultura durabila promoveaza biodiversitatea. Producatorii agricoli raspund cererilor consumatorilor si politicilor guvernamentale. „Fermierii si producatorii agricoli au facut o treaba buna prin provocarea de a hrani populatia, de a reduce saracia si a contribui la sustinerea biodiversitatii. Daca omenirea va crea sisteme agricole durabile, conservând biodiversitatea si sistemele ecosistemelor, putem hrani lumea si asigura resursele pentru generatiile viitoare”, au spus reprezentantii institutiei in domeniul protectiei mediului.
(A.E.C.)