Respins cu nota 10 la ofiteri, Florin Dura vrea dreptate

Florin Dura, bacauan de etnie rroma este politist la Politia Primariei Bacau, licentiat la Universitatea Bacau si a reusit performanta sa obtina numai note de 10 la concursul de admitere pentru ocuparea functiei de ofiter intr-una din structurile Inspectoratului General al Politiei Române (IGPR), concurs care a avut loc in toamna lui 2006.

Un incident, petrecut in luna decembrie a acelui an, a determinat respingerea acestuia de catre structurile IGPR, care au f’acut verificari asupra vietii personale a lui Florin Dura. Conform martorilor oculari dar si a reprezentantilor Sectiei de Politie din Sascut : „in luna decembrie 2006, in timp ce se afla in barul ce apartine SC „Renac” din comuna Sascut, din judetul Bacau, pe fondul consumului de alcool a afirmat fata de ceilalti clienti ca el este ofiter (in cadrul unor structuri speciale), ca are telefon direct cu SRI si ca va face ordine pe raza comunei, proferând injurii si amenintari, iar la sosirea in bar a doi lucrarori de politie, de la postul comunal, chemati de barman, a avut fata de acestia un comportament ostentativ, instistând ca el este ofiter de politie si sa nu fie sanctionat. In aceeasi seara a spart un perete de sticla din toaleta localului”, se arata in „Intâmpinarea” de la Curtea de Apel Bucuresti, a IGPR.

Tânarul de etnie roma, agent la Politia Primariei Bacau, isi doreste sa se faca lumina in cazul lui. „Am solicitat un raspuns la Politie, am adus caracterizari din partea tuturor unitatilor de invatamânt la care am studiat. Nu am avut niciodata un comportament neconform statutului de ofiter in politie. Am luat 10 la examenele pentru ofiteri. Ceea ce se spune ca am facut in Sascut nu se verifica. Vreau sa se faca o ancheta in acest caz. Am actionat in instanta Ministerul Administratiei si Internelor, Inspectoratul de Politie Bucuresti si Ministerul Finantelor Publice, pentru admiterea mea, anularea actului administrativ si daune morale de trei miliarde de lei. Daca instantele de la noi nu-mi vor da dreptate, atunci ma voi adresa la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Nu sunt primit in Politie ca ofiter, desi am luat 10, deoarece sunt de origine roma. La mijloc este vorba de discriminare”, crede Florin Dura.

Florin Dura are caracterizari excelente

Florin Dura a facut mai multe memorii si adrese catre conducerea Politiei Române si Ministerului Administratiei si Internelor. In memoriul adresat chestorului principal de politie Dan Valentin Fatuloiu, bacauanul solicita reanalizarea dosarului propriu, „intrucât declar si sustin ca nu am avut probleme cu organele de politie si nu am savârsit acte antisociale”.
Bacauanul a obtinut caracterizari exelente din partea celor cu care a interactionat, in scoli sau la locurile de munca. De la Politia Primariei Bacau, aflam ca a dovedit seriozitate in pregatirea teorectica, interes pentru munca aleasa si ca are o buna capacitate de memorare. Ioan Rauta, primarul comunei Sascut, localitatea natala a lui Florin Dura, il descrie ca fiind : un tânar harnic, cinstit, bine pregatit, are o comportare demna pentru familia sa, isi respecta parintii si datorita nivelului sau de pregatire, poate sa fie un om de baza in activitatea prezenta si viitoare”. La Scoala Jacques Ellias din Sascut era apreciat de profesori, „ca fiind un elev constiincios, participa l actiunile sportive si educative din scoala, etc. Ultima caracterizare este semnata de profesorul universitar Gheorghe Pintilie, prorector al Universitatii Bacau. „Pot sa apreciez ca a dat dovada de pricipialitate, corectitudine si respect in relatiile cu colegii si cadrele didactice, s-a evidentiat ca un student dornic sa se pregateasca, cu reale aptitudini in domeniu”.

Am discutat si cu sefii din Politia Bacauana, care i-ar fi devenit sefi, daca Florin Dura ar fi trecut de proba verificarilor interne.

Comisar sef Stefan Alexa, Seful Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Bacau:
„Nu are nimeni, nimic impotriva lui. Florin Dura a fost verificat de structurile interne ale Inspectoratului General de Politie al României, care au gasit unele probleme. Trebuie sa va adresati lor”

Comisar Silviu Bâlu, seful Directiei de Combatere a Crimei Organizate: „Il cunosc pe Florin Dura. Este baiat bun, harnic si capabil. Din pacate, Directia de Resurse Umane din cadrul IGPR a stabilit ca in anumite imprejurari el a avut unele greseli de comportament, care nu sunt compatibile cu statutul de ofiter in Politia Româna. Eu i-am spus sa nu se descurajeze si sa mearga pâna la capat, sa i se faca dreptate”

O noapte de decembrie, „furtunoasa” pentru viata lui Dura

Situatia pare sa se elucideze odata cu reconstituirea momentului petrecut la Sascut in acea seara de decembrie din 2006. Florin Dura afirma ca la acea data se afla la barul Renac din Sascut, impreuna cu jandarmul Ilie Gheorghita. „Am baut o bere si un pahar din a doua. Apoi m-am dus la baie, am alunecat, si, din cadere am spart o bucata de sticla de Nevada, care a cazut din perete. Acesta a fost si motivul nemultumirii barmanului, care a chemat politia. A urmat un schimb de replici, dar nu a fost nimic nepoliticos. O parte din cei de acolo stiau ca eu am reusit la examenul de ofiteri in politie, dar nu le-am spus unde si nu am facut altfel de afirmatii”, ne spune Florin Dura.

Ilie Gheorghita recunoaste ca atunci a servit o bere cu Dura, care i-a facut cinste. „Despre toate acestea m-ua intrebat si cei de la IGPR. Nu am cunostinta de ce s-a intmplat atunci pâna la capat. Mi-a facut cinste cu o bere, ne cunosteam ca faceam amndoi naveta. Stiu ca s-a dus la baie si ca apoi a avut o discutie cu barmanul, dar nu tin minte sa fi fost ceva deosebit. Eu am plecat apoi acasa”, ne spune Ilie Ghoerghita, de 46 de ani, subofiter la Jandarmeria Judeteana Bacau. Politistii de la Sectia de Politie din Sascut ne-au spus cum au stat lucrurile, fara rezerve.

„Eram patrula cu Ionut Panaite. Barmanul Apostu Eugen a sunat si ne-a solicitat interventia. La fata locului Florin Dura se manifesta necivilizat, era in stare avansata de ebrietate. A proferat injurii si cuvinte necivilizate la adresa barmanului. S-a aratat indignat ca noi il luam la intrebari. La baie un perete de sticla era spart, iar barmanul afirma ca Florin Dura l-a spart. Am incercat sa vorbesc cu el, pe mine ma respecta, mai putin pe agentul Panaite. Stiam ca era deja ofiter si nu am luat masuri contraventionale pentru a nu-i face probleme la locul de munca. I-am spus atunci: „Mai baiatule, vrei sa-l sun pe domnul comisar Bâlu? Un rom, Gologan Marius, care acum in Italia, mi-a spus atunci : ” daca eu faceam asa imi dadeai de 10 ori amenda”. Nu puteam sa-i pun catusele, dar i-am chemat atunci pe un frate si pe tatal lui. Acestia l-au scos din bar si pe drum l-au si pocnit. Toate acestea le-am spus celor de la IGPR, de la Departamentul Resurse Umane, care mi-au cerut o caracterizare. Le-am spus si despre acest incident”, ne-a spus Relu Popa, Agentul sef din Sascut. Ionut Panaite, aflat in aceeasi seara de fata, ne-a spus : A facut multe afirmatii, s-a laudat ca e ofiter, ca daca da un telefon …”

Termenul discriminare, „atârnat” la proces

Florin Dura si-a facut intre timp un ONG, pentru drepturile omului. A avut actiuni pentru eliminarea diferentelor dintre majoritari si minoritarii etnici romi. In cazul lui este convins ca la mijloc este vorba de discriminare, atitudine cu care pledeaza si avocatul lui, Daniel Vasile, care isi doreste ca procesul sa nu fie solutionat de instantele din România, deoarece acesta este un caz mare de discriminare. „Eu cred ca sunt discriminat. Nu e neaparat problema de invidie a celor din Sascut, ca altfel, când s-au facut verificari, ar fi spus adevarul. Problema este ca eu, un cetatean de etnie roma am luat 10 la examene cum nu a mai luat altcineva. Asta i-a deranjat, ca sunt rom. Voi merge pâna la capat, daca sunt vinovat, sa ma aresteze, daca nu sa mi se faca dreptare si sa fiu pus in dreputuri. Voi merge la televiziuni, la OTV, si apoi la CEDO”, mai spune Dura.

Avocatul isi doreste ca procesul lui Florin Dura sa fie unul important, pe care sa-l câstige la CEDO. „Eu cred ca a fost un grav abuz la mijloc, care are la baza discriminarea pe principii etnice. Cred ca notele obtinute la examen, de 10 pe linie au deranjat pe altii. Cum sa reuseasca primul la Politie, fiind de etnie roma? Vinovate sunt autoritatile de la Bucuresti, care nu au facut dreptate. Daca nu câstiga la Curtea de Apel, vom ajunge la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care este ultimul for de mjudecare românesc. Sper insa sa ne faca europenii dreptate, lCurtea Europeana a Drepturilor Omului. Cazul lui Florin Dura este un caz tipic de discriminare”, a precizat avocatul Daniel Vasile. Mircea MERTICARIU

Comentarii

  1. CUTITARU STELIAN a zis:

    Daca este adevarat , este un caz grav de in calcare a drepturilor omului ,un caz tipic de discriminare specific unei soc. care refuza valorile si promoveaza mediocritatile ;i nulita’ile.
    Il cunosc pe acest tinar si i/am urmarit si admirat evolutia ,nu este drept sa-i infrinezi visele si sperantele,soc. are nevoie de oameni specialisti sau nu ?de ce oare ne paresesc tara tinerii, care au fost preg aici?..iata dovada
    Cred in spiritul dreptatii…din ROMANIA

  2. ce dracu sa caute rromul ala la politie….nici nu stie sa citeasca , si el vrea la M.A.I

Adauga un comentariu

*