Comuna Sanduleni se poate mândri, de ieri, cu muzeul satului, o comoara incomensurabila a umanitatii. Toti cei care ii calca pragul, tineri si vârstnici, se minuneaza de comoara din interior, de frumusetea obiectelor pe care bunicii si strabunicii nostri le-au avut, de diferenta intre prezent si trecut.
„Casa etno” a locuitorilor comunei Sanduleni, a fost inaugurata ieri, in prezenta a zeci de oameni simpli, autoritati locale si preoti. Parintele satului, preotul Daniel Puiu, a fost cel ce a adunat, timp indelungat, toate obiectele, iar primarul comunei a pus umarul la construirea cladirii. Primii vizitatori si-au manifestat incântarea de a avea in localitate o cladire de asemenea frumusete. De la vesminte populare, cufere de zestre, masute din lemn, butoaie de vin, putinele pentru brânza, masini de tors si tesut, soba de caramida si carpete pentru pereti la traiste, bani vechi, candele, strachini din lut, lampi de vânt, biblii si evanghelii vechi, icoane, bibelouri si carpete din piei de miel. Toate au fost asezate cu grija pentru a exista acea asemuire cu gospodariile batrânesti. „Mai intrebati daca imi place? Este extraordinar. Ma bucur ca am trait sa o vad si pe asta”, raspunde un batrân. „Asa traiam cu parintii acasa si era frumos. Ne asezam toti la o masa de lemn, aprindeam o lampa de perete, scoteam niste stergare si mâncam din oale de lut ciorbe de gaina, placinte, mamaliga si lapte”, povesteste Elena, o femeie de 76 de ani.
„Daca pleaca primarul si preotul, ne ducem in genunchi dupa ei”
Dupa taierea panglicii inaugurale, primarul le-a transmis oamenilor gândurile sale dar si proiectele de viitor. „Tot ce am zis ca fac, am realizat. Acum nu vreau decât sa promit un singur lucru: voi continua in acelasi ritm si voi face din comuna noastra un loc mai frumos decât oriunde”, a precizat Vasile Dumitru, primarul comunei Sanduleni. Preotul Daniel Puiu spune ca fara intelegerea autoritatilor locale, casuta traditionala n-ar fi existat. „Am gasit intelegere la primarie si la politie si asta ne-a facut sa nu renuntam. Datorita lor suntem acum aici si ne bucuram de asemenea comoara, de vatra satului românesc”, a declarat preotul satului. Locuitorii sunt mai mult decât incântati de realizarile celor din fruntea comunei. „Avem si preot si primar bun. Mai rar ca la noi. Daca ar pleca, ne-am duce in genunchi dupa ei”, s-a auzit o voce de femeie in multime.
Anca Elena COTFAS