Inecul presupune asfixierea, cauzata de umplerea cailor respiratorii cu apa sau alt lichid. Pentru acordarea primului ajutor, ai la dispozitie maxim 4-5 minute. Victima trebuie scoasa din apa si trebuie inceputa imediat respiratia artificiala.
Scoaterea victimei din apa trebuie facuta cu foarte mare atentie; aceasta trebuie apucata de sub brat si tinuta cu fata in sus deasupra apei. Daca victima se agata de salvator si ii incurca miscarile, cea mai buna metoda este scufundarea sub apa pentru câteva secunde. La inecul in apa de râu, apa patrunde foarte repede prin plamâni in vasele de sânge, provocând hemoliza (distrugerea elementelor componente ale sângelui). Reanimarea trebuie inceputa imediat, fara a pierde timpul cu eliberarea cailor respiratorii de apa. Dupa reanimarea cu succes, victima trebuie internata de urgenta. La inecul in mare, apa ramâne in caile respiratorii si plamâni, extragându-se apa din sânge si tesuturi, pentru diluare si echilibrarea presiunii osmotice. Astfel, trebuie eliberate cât mai urgent caile respiratorii si de-abia dupa aceea se face respiratia artificiala si masajul cardiac. Dupa reanimare, victima are nevoie de lichide calde.
– daca victima si-a pierdut cunostinta, respiratia artificiala trebuie inceputa imediat;
– daca victima respira, se sterge cu ceva uscat, se incalzeste si i se dau de baut lichide fierbinti.
Chiar daca dupa metodele de prim ajutor victima pare sa fie in regula, aceasta trebuie sa fie consultata de un medic, pentru a se evita asa-numitul inec secundar – edemul pulmonar – insuficienta respiratorie, orpirea respiratiei sau a inimii.