Bacaul, invadat de muncitori asiatici

In ultimii doi ani, societatea de confectii Wear Company si-a adus 130 de salariati din China si 370 din Bangladesh. Importul de forta de munca straina s-a extins recent si in constructii, unde firma Rombet a adus 40 de meseriasi bengalezi

Invazia asiaticilor continua in forta la Bacau. Nu este vorba de vreun atac militar surpriza, ci de importul de forta de munca din strainatate, practicat deja de doua societati din zona, una de confectii si una de constructii.

Wear Company, deschizatoare de drumuri

In 2006, invocând refuzul localnicilor de a mai lucra in confectii, reprezentantii firmei Wear Company Bacau, cu sprijinul firmei similare Sonoma, au adus un prim grup de salariate din China. Anul trecut, in urma unui conflict de munca, numarul chinezoaicelor instalate pe meleagurile noastre s-a redus de la aproape 400 la 130. La inceputul lui 2008, atentia conducerii Wear Company s-a indreptat catre un alt stat asiatic, Bangladesh, de unde a adus un prim grup de 180 de muncitori, de asta data doar barbati.
Potrivit unor informatii de ultima ora, patronul Wear Company si-a dublat discret zilele trecute personalul din Bangladesh. Sosirea asiaticilor a fost confirmata de seful Serviciului bacauan pentru Imigrari (SI), comisarul Dumitru Tambris. „Unitatea a adus, prin detasare, inca 190 de lucratori bengalezi. La ora actuala, in afara de cei din China si Bangladesh, in judet mai au drept de munca aproximativ 350 de straini”, a precizat el.

Bengalezii vor „ataca” santierele

Surpriza cea mare nu este insa cresterea numarului de bengalezi la masinile de cusut de la Wear Company, cât extinderea importului de personal strain si in sectorul constructii. Dupa spusele comisarului Tambris, „mai multe zeci de muncitori din Bangladesh a adus si firma Rombet”. „Este vorba de 39 de muncitori calificati, sositi la Bacau vineri, dupa cinci luni de negocieri”, a declarat directorul Rombet Liviu Curca.

„O tendinta normala”

„Angajarea muncitorilor straini e o tendinta normala, mai ales o data cu integrarea României in comunitatea europeana”, afirma directorul adjunct al Fortelor de Munca din Bacau, Cornelia Barbu. Constructiile si confectiile, a explicat ea, sunt domenii deficitare pe plan local la capitolul personal. Desi in zona traiesc numerosi someri proveniti din aceste domenii, acestia pur si simplu nu mai doresc sa lucreze in fabricile de textile sau pe santiere, „probabil deoarece pretentiile lor in ce priveste salarizarea nu sunt satisfacute de angajatori”, asa cum a mai spus reprezentanta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*