Moment festiv, ieri, la mult-incercatul bazin de natatie bacauan. Dupa trei ani de inactivitate, opt inotatori de performanta au sarit in apa curata, marcând reluarea activitatii sportive.
Poleiala electorala
Cum era de asteptat, evenimentului i-a fost data o coloratura politica. Liberalii au profitat de terminarea bazinului in timpul mandatului lor, trecând acest obiectiv pe rabojul lor electoral. Premierul Calin Popescu-Tariceanu si primarul Romeo Stavarache au taiat panglica inaugurala impreuna cu doua foste renumite inotatoare, Diana Mocanu (dubla campioana olimpica) si Simona Paduraru (fosta campioana europeana), in ideea de a-si insusi macar putin din credibilitatea pe care o au aceste sportive. Evenimentul a fost onorat de intreaga lume a natatiei bacauane, care a simtit de departe mirosul apei, ca elefantii in desert. Astfel, alaturi de prima medaliata olimpica a României la natatie, Carmen Bunaciu, au fost Clara Ciocan si Anisoara Sufariu, cele mai bune saritoare din toate timpurile ale tariin noastre, antrenori, sportivi, persoane din administratiile cluburilor locale, profesori de la Facultatea de Stiintele Miscarii, Sportului si Sanatatii. Premierul Tariceanu a dat startul unei curse simbolice, la care au participat opt inotatori din fosta grupa de performanta a profesoarei Sanda Stefanescu, venita si ea la fata locului.
Istorie de trei ani a reabilitarii
Dincolo de acuzatiile reciproce, fosta si actuala administratie locala au avut meritele lor in modernizarea bazinului. Ideea si primul proiect de reabilitare au apartinut administratiei Sechelariu, care a strâns si primele fonduri necesare, printr-o emisiune de obligatiuni bancare.
La pornirea lucrarilor, in mai 2005, s-a constatat insa ca starea de degradare a bazinului este mai avansata decât se putea credea. In plus, FR Natatie a solicitat indeplinirea unor noi criterii de omologare din partea forurilor internationale, iar noua administratie a orasului s-a angjat sa le realizeze. Ca urmare, a fost necesara schimbarea proiectului initial (meritul intocmirii noii documentatii a apartinut firmei Vanel Proiect, care a preluat proiectul de la falimentata General Proiect), iar munca la bazin a fost stopata pentru mai mult de un an. Noua solutie pentru acoperis a primit foarte greu aprobari din partea Inspectoratului pentru Siguranta Constructiilor. Filiala bacauana a ISC a refuzat sa semneze; in aceste conditii, Romeo Stavarache, insusi, a obtinut aprobarile necesare de la ISC Bucuresti. A facut-o insa abia in decembrie 2006; suntem siguri ca s-ar fi putut mai devreme, daca nu ar fi fost atât de ocupat cu munca de partid. Cum-necum, din februarie 2007 lucrarile au fost reluate in forta, iar rezultatul place privirii. Vanel si Vertcon (firma de constructii) au facut treaba buna.
Victorie incompleta
Devizul lucrarilor, conform noului proiect, s-a ridicat numai pâna acum la 180 miliarde lei vechi. Dar treaba la bazin nu este terminata. De exemplu, nu sunt montate block-starturile, nici cele patru trambuline la bazinul de sarituri. Nu mai vorbim de celelalte instalatii, cum ar fi tabela electronica moderna si sistemul de cronometrare, camerele de luat vederi, sistemul de micsorare a densitatii apei (aparatul cu bule pentru bazinul de sarituri). Mai sunt de achizitionat multe alte materiale sportive, care adunate sunt importante si costa foarte multi bani. Sportul de performanta a fost vaduvit de salile de antrenament, in schimb au mai fost amenajate o sauna si un bar pentru „sportul” de agrement. In spatiul de la etaj al fostei sali de forta, eternul director al bazinului, prof. Florin Turta, si-a amenajat ditamai biroul. Toate acestea si lupta feroce pentru impartirea orarului si culoarelor, mai mult ca sigur, vor transforma bucuria din ziua inaugurarii in deceptie, reprosuri si probleme greu de rezolvat mai târziu.
Un bazin congestionat
Publicul bacauan dornic de inot – estimam ca sunt zeci de mii de persoane – a pândit cu nerabdare redeschiderea bazinului. „Stiu ca-mi sacrific un sfert de salariu, dar imi cumpar abonament”, i-am auzit spunând pe multi oameni fara dare de mâna. La fel, multi adolescenti intentioneaza sa abandoneze aerobicul, jogging-ul sau culturismul in favoarea inotului. De asemenea, sunt mii de parinti care vor sa-si indrume copiii spre inot si sute de insi din protipendada orasului care vor sa se simta in bazin si la cele doua saune ca pe mosia lor. Bazinul va mai fi sfâsiat de multele clubulete si asociatii sportive particulare (unele create de profesori de scoala generala si instructori fara calificare serioasa), care au anuntat deja ca si-au deschis perioada de inscrieri. Concurenta acestora pe timpii de antrenament si lobby-ul puternic pe care il au la oficialitatile locale (indiferent de culoarea lor politica) vor fi o mare pacoste pentru SCM Bacau, singurul club serios, intr-adevar de performanta. Colac peste pupaza, si-a facut aparitia o curajoasa echipa de polo feminin (a patra de acest fel din România), pregatita de prof. Octav Adam. Mai mult, SCM Bacau isi propunea mai demult sa-si creeze o echipa masculina de polo. Peste toate, FR Natatie deja se gândeste sa organizeze competitii in Bacau, iar cluburile din tara isi vor trimite aici sportivii, pentru stagii de pregatire. Cum vor incapea in bazin toti doritorii de inot, nimeni nu stie.