In judet nu exista aliante electorale, prin urmare pragul electoral va fi de 5% din total voturi valabil exprimate pentru toti competitorii
Reprezentantii institutiilor implicate in organizarea alegerilor au sustinut ieri, in jurul orelor 13.00 o instruire cu membrii sectiilor de votare. La eveniment au luat parte aproximativ 400 de persoane. Din partea Directiei Judetene de Statistica a fost prezenta dr. Eugenia Harja, Institutia Prefectului a fost reprezentata de sefa Compartimentului Juridic, Mioara Manea iar Biroul Electoral Judetean a fost reprezentat de presedinte si vicepresedinte, procurorul Violanda Vartolomei, respectiv judecatorul Sorin Budeanu. Presedintii sectiilor de votare au fost atentionati asupra pericolelor, asupra momentelor sensibile ale procesului electoral. Una din probleme este determinata de listele suplimentare, de numarul celor care vor vota in alte localitati sau in circumscriptii diferite de cea in care se afla pe listele permanente. Eugenia Harja a instruit apoi membrii sectiilor de votare fata de modul de calcul pentru a iesi cheia pentru cele patru tipuri de liste. Numarul minim necesar (majoritatea) de voturi valabil exprimate pe care trebuie sa-l intruneasca un candidat să fie declarat primar este egal cu jumatate din numarul total al voturilor valabil exprimate (din circumscriptia respectiva) adunat cu 1, din rezultatul obtinut luându-se in considerare partea intreaga a numarului (numarul intreg, f’ara zecimala, nerotunjit).
Daca nici unul din candidati nu a obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate in circumscristia electorala, se va organiza un al doilea tur de scrutin conform art. 97, alin. (3). Obligatoriu toate datele inscrise in procesele verbale se vor trece cu pasta de culoare neagra sau albastra si vor fi inscrise cât mai citet, in interiorul fiecarei casute, cifrele fiind aliniate de la dreapta la stânga, fara a se taia cu o linie căsutele care ramân libere, conform exemplului dat la instruire”, a precizat Eugenia Harja.
Fara corectii pe listele finale
Membrii biroului electoral al circumscripÅ£iei locale vor verifica dacă eventualele corecÅ£ii au fost realizate în conformitate pe toate exemplarele proceselor-verbale si vor semna in dreapta sus a procesului-verbal, ca acestea au fost verificate si ca sunt respectate conditiile legale. „Este interzis sa se efectueze corectii ale cifrelor ce atesta voturile valabil exprimate obtinute de fiecare competitor electoral. Eventualele greseli ale datelor inscrise in procesele verbale ale sectiilor de votare constatate ulterior la Biroul Electoral Judetean vor fi corectate de catre loctiitorul presedintelui biroului Electoral de Circumscriptie, certificate prin semnătura si stampilă, dar după ce va hotari biroul electoral judetean (ceea ce va necesita timp si va ingreuna procesul de preluare si prelucrare a proceselor verbale). Dosarele continând doua exemplare din procesele-verbale cu rezultatul numararii voturilor pentru consiliul judeÅ£ean, respectiv pentru presedintele consiliului judeÅ£ean se resigileaza de catre presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare si se predau pe baza de proces-verbal loctiitorului presedintelui biroului electoral al circumscriptiei electorale locale, care impreuna cu un alt membru al biroului desemnat prin tragere la sorti efectuata de presedintele biroului, le transporta cu paza militara si le predă biroului electoral de circumscritie judeteana”, a mai spus sefa de la Directia de Statistica.
Un exemplar verificat din procesele-verbale cu rezultatul votarii pentru functia de consilier local, respectiv de primar este cuprins in procedura de centralizare, respectiv de atribuire a mandatelor, in conditiile prevazute de lege, in timp ce al doilea exemplar este pus la dispozitie spre consultare, la cerere, candidatilor, reprezentantilor partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale precum si persoanelor prevăzute la art. 89 alin (2) din Legea nr. 67/2004.Mircea MERTICARIU