Zilele Scolii „Spiru Haret”

Ieri, 2 iunie 2008, Scoala cu clasele I-VIII „Spiru Haret” din Bacau si-a deschis in cadru festiv seria manifestarilor din cadrul celei de-a VI-a editii a Zilelor Scolii. Unitate scolara cu un prestigiu an de an consolidat prin rezultate de exceptie, Scoala „Spiru Haret” a fost distinsa de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului cu Diploma de merit si a fost premiata la gala invatamântului bacauan, din decembrie 2007, pentru vizibilitate in viata comunitatii. In cuvântul de deschidere, directorul scolii, prof.dr.Livia Liliana Sibisteanu, a punctat succint doar principalele premii obtinute de elevii scolii la olimpiadele si concursurile scolare, zabovind mai mult asupra ofertei educationale, asupra realizarilor notabile din acest an scolar, care au schimbat atât exteriorul cât si interiorul scolii, asupra dotarilor de exceptie a laboratoarelor, cabinetelor, bibiliotecii si salii de sport, dar mai ales asupra proiectelor educationale.

O scoala de facut proiecte

De remarcat varietatea proiectelor realizate de elevi sub coordonarea cadrelor didactice: proiecte comunitare („Copiii de lânga noi”), ecologice („S.O.S. Natura!”), de creatie („Creative writing competition: Magic Words” si „Impreuna invatam prin proiect”), de educatie patriotica („De la strabuni aminte” si „Bacau 600”), de apartenenta la comunitatea europeana („Spring Day”, „Identitate regionala si europeana”), de orientare scolara si profesionala („Pasi spre viitor” si „Scoala parintilor”). Parteneriatele au fost extinse si dincolo de granitele tarii, printre proiectele internationale numarându-se proiectul „Multi 2008 – Germania”, „Impreuna/Together – Olanda” si proiectul Comenius „Noi invatam portugheza, voi invatati româneste”.

In deschidere, parteneriatul cu parintii

Activitatile din cadrul Zilelor Scolii au debutat, de fapt, la ora 8.00, cu lectiile demonstrative sustinute de profesori la clasele a IV-a, in prezenta parintilor. „De fapt, este o continuare a proiectelor noastre de parteneriat Scoala-Familie si a proiectului Scoala Parintilor, activitati similare urmând sa se desfasoare si in zilele viitoare”, a precizat directoarea Livia Liliana Sibisteanu. A completat-o profesoara Viorica Ilie: „La aceste lectii demonstrative, vom realiza un program cât mai atractiv, cât mai diversificat, care sa-i antreneze permanent pe elevii din clasele a IV-a. Mâine, de exemplu (n.n.: marti, 3 iunie a.c.), vom avea in cadrul lectiilor demonstrative si mici serbari in limba engleza”.

Vernisaje, vernisaje, vernisaje …

Deschiderea festiva a manifestarilor a fost imediat urmata de vernisarea numeroaselor expozitii inspirat amenajate pe holurile scolii, la primul etaj. Si aici a functionat principiul unitatii in diversitate: „Bacau 600”, „Universul copilariei”, „”Sa protejam natura!”, „Creative writing competition: Magic words”, „Comunicarea si noile educatii”, „Literatura in imagini”, dar si ampla expozitie de realizari ale elevilor din clasele primare, mergând de la batistute frumos inflorate cu motive nationale pâna la masti traditionale, specifice judetului Bacau. In programul primei zile au mai fost programate un spectacol de teatru „Florin si Florica”), activitatile in parteneriat cu Scoala „Ion Creanga” Bacau, concursul tip debate „INternetul – sursa de comunicare sau de cunoastere?” si vizionarea spectracolului „La Bacau, intr-o mahala”.

Oaspeti dragi, din Baia Mare

Prtima zi a avut drept cap de afis o lectie interdisciplinara din cadrul proiectului „Bacau 600”, coordonata de profesoarele Livia Liliana Sibisteanu si Viorica Ilie, in parteneriat cu Scoala cu clasele I-VIII „Vasile Alecsandri” din Baia Mare. Au fost vizionate si doua filme, mult apreciate de cei prezenti, indeosebi de oaspetii baimareni: „Calator intr-o lume care NU mai exista”, realizat de elevii scolii printr-un ingenios colaj din cele peste 500 de fotografii din vechiul Bacau, recuperate de prin cutiile cu amintiri ale bunicilor, si „”Bacaul de altadata”, un excelent film documentar realizat de „veteranul” Vladimir Lucavetchi, un mare impatimit al filmului. Directorul Scolii „Vasile Alecsandri” din Baia Mare, profesoara Brigitte Buda, a fost impresionata de partenriatul cu scoala bacauana: „Sunt impresionata si ma bucur ca am facut o alegere foarte buna când am acceptat invitatia Scolii „Spiru Haret”, o scoala cu atât de multe rezultate”.
Zilele Scolii „Spiru Haret” continua pâna vineri, 6 iunie. Vom reveni.
Stefan OLTEANU

Adauga un comentariu

*