BAC 2008: Candidatii, intre entuziasm si deziluzie

elevi bacPareri contradictorii despre subiectele primei probe scrise, proba de limba si literatura româna, desfasurat ieri, 27 iunie a.c. Cei mai multi dintre candidatii de la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”, Colegiul National „Ferdinand I”, Colegiul National „Vasile Alecsandri”, Colegiul „Henri Coanda” si Colegiul Economic „Ion Ghica” au considerat subiectele ca fiind „acceptabile”, „chiar frumusele”, „cu sanse mari peste 7.00, daca ai fost destept”. Au fost, insa, destule voci care au apreciat ca „primul subiect n-a fost rau, dar ne-au incuiat cu basmul” sau ca „E treaba lui Lovinescu ce-a gândit despre timp, acum timpul are un cu totul alt ritm sau alta semnificatie si ne temem ca profii n-or sa inteleaga asta, chiar daca textul vorbea despre schimbare”.

Nichita Stanescu a devenit … adversar

Trebuie sa precizam, insa, ca majoritatea criticilor formulate de candidati au vizat subiectul al III-lea, despre particularitatile basmului cult. Ca sa judecam in deplina cunostinta de cauza subiectele, le vom prezenta in cele ce urmeaza. Subiectul nr.1 (varianta 088) le „daruia” candidatilor 30 de puncte, pentru cele noua cerinte vis-a-vis de un text din poezia Nedreptate, de Nichita Stanescu. Cel putin sase din cele noua cerinte n-ar fi trebuit sa creeze probleme unui absolvent cât de cât obisnuit cu interpretarea unui text la prima vedere, nici macar cerinta numarul 8, atât de blamata de unii candidati: „Comenteaza, in 6 – 10 rânduri, versurile 7 – 13, prin evidentierea relatiei dintre ideea poetica si mijloacele artistice”. Si cel de-al doilea subiect a fost comentat in fel si chip, fiind destui candidatii care l-au blamat. Cerintele, insa, nu erau deloc dificile: „Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de rânduri, despre timp, pornind de la ideea exprimata in urmatoarea afirmatie: „Timpul se schimba. Trebuie sa ne schimbam si noi cu dânsul” (E. Lovinescu, Opere).

La basm, multi candidati s-au facut de poveste

Pus la colt de foarte multi dintre candidati a fost, insa, subiectul al treilea, varianta 001, 30 de puncte: „Scrie un eseu de 2 – 3 pagini, despre particularitatile basmului cult, prin referire la o opera literara studiata”. Si criticile au fost virulente, chiar daca, in continuarea cerintei, candidatilor li se venea in ajutor: „In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere …” Si erau oferite nu mai putin de patru repere, care, luate impreuna, puteau oferi unui candidat cu pregatire medie cel putin 14 din cele 30 de puncte. Am solicitat si opinia unui specialist, profesoara de limba si literatura româna Claudia Merticaru, inspector scolar: „Consider ca subiectele au fost echilibrate, de dificultate medie, oferind oricarui absolvent cu media peste 7.00 posibilitatea de a obtine fara dificultate o nota de 8.00 sau chiar peste, singura conditie fiind aceea de a fi foarte atent la cerinte. Nici unul dintre subiecte nu a fost de dificultate ridicata”.

„Batrânii” au criticat … discriminarea

Si mai critice au fost opiniile candidatilor din promotiile anterioare, care au avut o varianta diferita de subiecte, corespunzatoare vechii programe pentru examenul de bacalaureat. Varianta 88 a avut tot trei subiecte, putin mai dificile, ce-i drept, dar nu atât de dificile pe cât sustin candidatii. „Punctul 5 de la subiectul 1 a fost criminal”, ne-a declarat o candidata. Dar care era cerinta? „Transcrie, din prima fraza a textului, un fragment/o structura care contine o sinestezie”. Si textul avea doua exemple: „adulmecând mirosul sarat al ploii”, „mirosul acela de iarba cruda”. Era chiar atât de greu? Si daca unora chiar li s-a parut foarte greu, la urma urmei nu se pierdeau decât patru puncte, recuperabile la celelalte cerinte. De pilda, la subiectul al treilea: „Scrie un eseu argumentativ, de 2 – 3 pagini, despre poemul „Luceafarul”, de Mihai Eminescu, pornind de la ideile exprimate in urmatoarea firmatie critica: „Luceafarul este o sinteza a categoriilor lirice mai de seama pe care poezia lui Eminescu le-a produs mai inainte” (Tudor Vianu), cu atât mai mult cu cât nota care urma le dadea o sansa suplimentara candidatilor de a se apropia cât mai mult de cele 30 de puncte oferite. Dracul n-a fost chair atât de negru nici de aceasta data, numai ca, trebuie sa recunoastem, dificultatea subiectelor de la proba scrisa a fost mai mare decât aceea a subiectelor nonliterare de la proba orala. Si de aici la criticile formulate de candidati n-a fost decât un pas. Nu tocmai greu de facut. Ba dimpotriva.

Prima proba scrisa, in cifre

O ultima precizare: la prima proa scrisa a examenului de bacalaureat, proba de limba si literatura româna, s-au inscris 5936 de candidati, s-au prezentat 5919, 17 au absentat, unul a intârziat si un candidat a fost eliminat, prima eliminare inregistrata in sesiunea iunie – iulie a examenului national de bacalaureat.
Stefan OLTEANU

Adauga un comentariu

*