Dosarul de malpraxis deschis anul acesta unui medic bacauan s-a blocat la Colegiul Medicilor (CM) din România, a carui Comisie Superioara de Disciplina nu a dat inca niciun verdict asupra sanctiunilor aplicate de Comisia de Disciplina a CM Bacau in 2007 si 2008. Motiv pentru care reprezentantii institutiei refuza sa comunice jurnalistilor, pâna la solutionarea acestor cazuri, numele medicilor acuzati.
I s-a interzis sa mai opereze
„Am primit anul trecut 19 dosare si am solutionat
13, trei medici fiind sanctionati cu mustrare, avertisment, respectiv vot de blam. In ultimele sase luni, am primit sapte dosare si am solutionat cinci, trei fiind soldate cu doua mustrari si interdictia de a profesa timp de un an. Mustrarile au avut la baza acuzatii de malpraxis si incalcare a normelor de etica profesionala. Interzicerea activitatii a vizat un chirurg si a fost consecinta unui caz de malpraxis – ce a determinat decesul unui pacient”, a explicat doctorul Robert Coneac, presedintele Comisiei de Disciplina a CM Bacau. Toate cele sase sanctiuni date de CM Bacau in ultimele 18 luni au fost contestate, dosarele fiind trimise spre solutionare Comisiei Superioare de Disciplina de la Bucuresti. „Niciunul dintre ele nu a primit raspuns”, a mai spus medicul Coneac.
De la mustrare la excluderea din breasla
Cea mai mica sanctiune pe care o aplica CM este mustrarea medicului in cauza. In functie de gravitatea faptelor de care se face vinovat cel anchetat, el poate primi avertisment, vot de blam, amenda (de la 1000 la 1500 de lei), interzicerea temporara a activitatii, iar cea mai mare sanctiune posibila este excluderea din CM, cu alte cuvinte ridicarea dreptului de libera practica. „Colegii de breasla ajung adesea in fata Comisiei de Disciplina in urma unor erori in actul medical (care pot tine si de dotarea necorespunzatoare cu aparatura), a unor neatentii, neglijente sau superficialitati”, a incheiat Robert Coneac.
Alin LEANCA