In fata aparentului val de noutati degajat de introducerea votului uninominal la alegerile generale din toamna, un adevar simplu se desprinde: oricât de notorii si de percutanti vor fi candidatii, tot eticheta politica este cea care va face diferenta.
Liderii politici locali au ajuns la un consens in aceasta privinta: cu totii gireaza ideea conform careia votul din aceasta toamna va fi puternic influentat de marca politica a partidelor. Si asta pentru simplul fapt ca nimeni nu a reusit sa cuantifice cu exactitate pâna acum cât va insemna votul direct (pe individ) si ce pondere va reveni votului politic. Premiera uninominala ii pune pe jat pe sefii partidelor care trebuie sa calculeze din greu. Afara de votul din asa-zisele colegii sigure, cosul judetean al unei formatiuni politice trebuie sporit pe alte cai. Cum? Rupând procente consistente din colegiile socotite “neprietenoase”. Cu alte cuvinte, garnitura de candidati trebuie sa fie performanta, inclusiv in zonele in care partidul e mai slab cotat.
Strategii creionate de partide
Potrivit spuselor vicepresedintelui CJ Bacau, Ionel Palar (fost deputat PNL si potential candidat din partea liberalilor la un loc in Parlament), strategiile vor fi facute tot de partide, chiar daca, mai mult ca niciodata, notorietatea pozitiva a candidatilor isi va pune amprenta asupra ecuatiei electorale. “Alegerile din acest an vor fi atipice. Cred ca principala caracteristica a generalelor va fi urmatoarea: partidele vor incerca sa minimizeze cât mai mult riscurile electorale. Cu totii vor tine cont de acest lucru. Chiar daca vor fi candidaturi individuale, strategia va fi facuta tot de catre partide. De asemenea, nu cred ca generalele vor semana prea mult cu localele”, declara Palar care nu a negat posibilitatea de-a candida intr-un colegiu uninominal din partea PNL. “Ar fi hazardant din partea mea sa declar ca nu voi candida in toamna. Exista o fisa de evaluare a candidatilor atât la nivel local, cât si la nivel central. Ma regasesc si eu intre posibilii candidati”, mai spune acesta.
Brand-ul partidului, mai mult ca omul
Liderii PDL considera ca e aproape imposibil de facut o aproximare intre votul pe individ si votul politic. Pentru presedintele PDL Bacau mai important pare a fi “brand-ul” politic decât notorietatea unui candidat. “Nu am intâlnit inca pe cineva care sa-mi poata estima care va fi ponderea votului politic si cea a votului pe individ in aceasta toamna. Si partidul, si candidatul vor influenta scorul final. As inclina totusi catre votul politic. Partidul e deja structurat in perceptia cetateanului, eticheta politica e cunoscuta. Candidatul trebuie sa stie sa absoarba votul politic si sa aduca ceva peste aceasta valoare”, considera Neculai Olaru, presedintele PDL Bacau.
Organizarea din teritoriu va face diferenta
Viziunea social-democratilor asupra alegerilor generale face apel la cunoscuta capacitate de munca a cadrelor si structurilor de partid. Pentru presedintele executiv al PSD Bacau, atât candidatul, cât si “brand-ul” politic al partidului conteaza in masura egala n vederea obtinerii unui scor optim la nivelul judetului. “Eu cred ca vor conta si candidatii si partidul, in egala masura. Nu poti nici fara partid, nici fara un bun candidat care sa colecteze cât mai multe voturi. Nu poti veni cu papagali. Trebuie selectati oameni seriosi. De asemenea, conteaza si organizarea structurilor partidului pe colegii, fondurile de care dispun candidatii etc. Votul va fi dispersat pentru ca eu cred ca vor candida tot felul de oameni”, crede presedintele executiv al PSD, Gabriel Vlase.
Candidaturile hotarâte catre sfârsitul verii
Desi nu o declara explicit, partidele au deja candidati titulari pentru colegiile “sigure”. Adevarata problema este cea a completarii lotului de 10, respectiv 4 pentru Senat. Chiar daca sunt vazuti drept carne de tun pentru ca vor concura in colegii ostile, candidatii “ineligibili” vor juca un rol cheie in conturarea scorului judetean al partidului. Fie ca vor face surpriza si vor câstiga, fie ca vor pierde onorabil, “ineligibilii” trebuie sa primeneasca inventarul electoral al partidelor. Lucian BOGDANEL