Pirateria software este, in ultima vreme, un subiect de discutie din ce in ce mai interesant. Ca un oras care se respecta, Bacaul nu face rabat de la aceasta regula. O importanta companie producătoare de software din Statele Unite ale Americii cere unei societati comerciale din Iasi, care are un punct pe meleagurile lui Bacovia, despagubiri în valoare de 56.000 euro, pentru ca i-a folosit programe de calculator fara a avea licentele necesare.
In urma unei anchete desfasurata de politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, s-a descoperit ca o societate comerciala din Iasi ce avea deschis un punct de lucru la Bacau folosea programe soft fara a avea licenta. Dosarul a fost inaintat Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau, care a dispus începerea urmaririi penale fata de administratorul firmei respective, Paraschiva B., de 56 de ani. Firele acestui dosar sunt destul de incâlcite, oamenii legii bacauani lucrând la acest caz vreme de mai bine de trei luni. Dupa ce au adunat informatii despre activitatea acestei societati comerciale, politistii au solicitat si obtinut si un mandat de perchezitie la sediul firmei. In urma descinderii efectuate, au fost identificate 107 calculatoare în care erau instalate şi exploatate mai multe programe, respectiv sisteme de operare care nu aveau licente. Ulterior, administratorul firmei a prezentat mai multe documente justificative, printre care si o fotocopie a unei facturi, documente care nu au fost luate în consideratie de corporatia care detine sistemul informatic. Administratorul firmei este cercetat acum pentru „reproducerea neautorizata de sisteme de calcul a programelor pentru calculator in oricare din urmatoarele modalitati: instalare, stocare, rulare sau executare, afisare ori transmitere in retea interna”, fapta prevazuta de Legea nr. 8/1996.
Acelasi administrator este cercetat si de politistii Inspectoratului Judetean de Politie Iasi, care la data de 21 aprilie au efectuat o perchezitie domiciliara, ocazie cu care au fost identificate pe un număr de 497 de calculatoare, urmatoarele programe: 497 de sisteme de operare „Microsoft Windows XP”, 126 de programe „Microsft Office” si 17 programe Symantec, toate fara licente de operare originale.
Furtul intelectual raspândeste educatia
Pirateria software continua sa fie o problema serioasa în România, în ciuda eforturilor considerabile facute de autoritati pentru a o eradica. Pierderile cauzate de încalcarea drepturilor de proprietate intelectuala au atins anul trecut în România 95 milioane dolari, în crestere cu 26% fata de 2006, cea mai serioasa amenintare pentru industrie fiind pirateria prin Internet, care a înregistrat cea mai accentuată crestere în 2007. Totusi, rata pirateriei software a scazut in România, in 2007, cu un procent fata de 2006, pe fondul unui trend global de scadere a ratei pirateriei in majoritatea tarilor, se arata intr-un raport al Business Software Alliance (BSA) (organizatie ce se ocupa cu promovarea unui univers on-line sigur, conform legilor in vigoare), ce vizeaza 108 tari. Pe de alta parte raportul remarca aportul pirateriei la educatie.
Conform BSA, in 2007 au fost efectuate in Romania 650 raiduri impotriva pirateriei si au fost inregistrate primele doua cazuri de condamnare la pedepse de peste 5 ani inchisoare pentru piraterie.
Cristinel AIOANEI