Nu mai putin de 11 copii si cinci adulti, dintre care patru cetateni britanici, au ajuns ieri la Spitalul de Pediatrie si Spitalul Judetean de Urgenta din Bacau cu grave probleme digestive. Acestia se aflau intr-o tabara nationala de limba engleza organizata in localitatea Valea Budului (comuna Margineni).
Toxiinfectie alimentara?
In cursul diminetii, ambulantele nu mai pridideau sa transporte la Bacau persoane afectate de la Valea Budului. „Copiii, majoritatea de sex feminin, prezentau fie varsaturi si dureri abdominale, fie o stare accentuata de oboseala deoarece le fusese foarte rau peste noapte si nu putusera dormi. Sase dintre ei au necesitat perfuzii pentru reechilibrarea hidroelectrolitica, neputând deocamdata sa se hraneasca normal, iar ceilalti au ramas si ei in spital sub supraveghere. Majoritatea micutilor internati sunt din Bucuresti, dar sunt si câtiva din Onesti. Banuim ca e vorba de o toxiinfectie alimentara. Cazul este rar, din cauza numarului mare de pacienti internati in acelasi timp”, a declarat doctorita Aurelia Taga, director medical la Pediatrie. O data cu copiii, au fost internate, in Spitalul Judetean, mai multe cadre didactice din Anglia prezente si ele in tabara.
Posibile explicatii
Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) a demarat o ancheta, atât la spital, cât si la Valea Budului. „Nu e neaparat sa fie toxiinfectie alimentara, mai ales ca s-au imbolnavit doar 11 din cei 123 de copii prezenti in tabara, crede directorul adjunct al ASP, medicul Marin Bustuc. O varianta ar fi ca un salariat de la bucatarie care a manipulat carnea pentru masa era, fara sa stie, purtatorul unei boli inca neidentificate. O a doua varianta ar fi infestarea carnii de gratar prin manipularea simultana a carnii crude si a celei preparate. Iar o a treia explicatie ar fi ca grupul internat a consumat si altceva in afara de ce s-a servit la cantina. Au fost prelevate probe de alimente din tabara, iar personalul de la bucatarie a fost adus pentru analize”, a mai spus oficialul. ASP a decis de asemenea inchiderea bucatariei taberei pâna la clarificarea situatiei, masa copiilor ramasi la Valea Budului urmând sa fie asigurata printr-o firma de catering.
Administratia Taberelor ridica din umeri
Intrebat despre situatia creata la Valea Budului, Mihai Sustac, directorul Administratiei Taberelor Scolare din Bacau, a ridicat din umeri. „Nu stiu nimic despre asta, doar ca acei copii au fost internati in spital. Restul il stiu cei de la ASP. Eu consider ca la Valea Budului se respecta cu strictete circuitul alimentar si am mare incredere in personal. Daca se dovedeste insa ca vina apartine vreunui salariat sau unuia dintre furnizorii de alimente, vom lua masuri drastice”, a declarat el.
Precedentul de la Salatruc
Acum exact sase ani, tot 11 copii, dintr-un centru de plasament galatean, au fost internati cu toxiinfectie alimentara in spital la Bacau si Moinesti, dupa ce abia se instalasera in tabara de la Salatruc (Darmanesti). Ancheta realizata atunci de fosta Directie de Sanatate Publica Bacau s-a soldat cu inchiderea taberei, sanctionarea bucataresei sefe si concedierea administratorului unitatii.
Alin LEANCA