Localitatea Saucesti e ultima victima a revarsarii apelor. Aici, sute de gospodarii zac sub apele dezlantuite. Acestea au inundat inclusiv Primaria localitatii. Oamenii sunt deznadajduiti. Agoniseala de-o viata a disparut subit in apele Siretului.
Vara ploilor sumbre: apele umflate ale Siretului lasa-n urma luna iulie si câteva mii de sinistrati. Meniul e incomplet. Ghiveciul pagubelor este condimentat in exces cu sute de animale moarte; copaci “extrasi” de puhoaie din pamânt ca maselele din gura; case pornite la vale; frig, noroaie, zoaie. Moarte. “Ingrasat” de apele afluentilor din nordul Moldovei, Siretul a atins pe teritoriul judetului Bacau debitul istoric de 2676 metri cubi pe secunda. Aproape 2700. Tributul semnificativ cerut de cota neasteptata scuteste pe oricine de comentarii: autoritatile au evacuat peste 2000 de oameni din sapte localitati de pe cursul râului. Locuitorii n-au mai vazut pâna acum atâta apa. Nici nu aveau cum. Biografia lor e biografia inundatiilor: ’69, ’74, ’94, 2005. Bornele prapadului de-a lungul timpului. Niciodata insa ca acum.
La Holt s-a dormit prin vecini
In localitatea Holt (comuna Letea Veche) toate casele de pe malul drept al Siretului au fost inundate. Unii locuitori au fost evacuati inca de luni dupa-amiaza cu ajutorul camioanelor militare. Cei care au ramas au scapat de revarsarea apelor in cursul noptii de luni spre marti, când autoritatile au intervenit in regim de urgenta. Oamenii au luat cu ei ce-au avut la indemâna. Desi diriguitorii anuntau ca sunt pregatite adaposturi la scoala din localitate, sinistratii au petrecut noaptea mai mult prin vecini. “Eu sper ca dupa ce apele se mai retrag sa vina pompierii sa ne dea o mâna de ajutor. Nu am mâncat nimica de doua zile. Am lasat pasarile pe poiata. Imi pare rau ca nu mi-am asigurat casa. Acum n-o sa-mi mai dea nimeni nimic”, se plânge Elena Ciobanu, privindu-si câinele cum pluteste, mort, la suprafata apei adunata in curtea casei. Femeia a petrecut noaptea la o vecina a carei gospodarie e situata intr-o zona mai inalta a comunei, deci sigura. “Am dormit cum am putut. La mine acasa apa-i pâna la geam. Puii-s morti toti. De 38 de ani de când locuiesc aici nu am vazut asa ceva. A venit apa de patru ori pâna acum. Dar ca acum n-a venit niciodata”, mai spune sinistrata. La Holt, câinii se musca unul pe altul de foame. Miroase a apa si-a lemn putrezit. Si-a noroaie.
Primaria din Saucesti e-n apa
Situatia cea mai grava se-nregistreaza in comuna Saucesti. Aici apele au atins peste 1,5 metri. La intrarea in localitate un filtru de politie te anunta ca nu ai voie mai departe. Ne strecuram. Localitatea a fost inundata in cea mai mare parte a ei. Oamenii sunt epuizati. Dorm la umbra copacilor, cu capetele ingropate in iarba. Inca de dimineata, localnicii se interesau de rudele care-au refuzat sa-si paraseasca locuintele si au optat pentru baricadarea in podul caselor. Punctul de refugiu la nivelul Saucestiului este la “Izvor”, loc in care oamenii si animalele fugite din calea potopului isi impart, aproape frateste, peticele de iarba. Case intregi, vile proaspat construite sau in curs de finisare au fost inghitite de ape. Se vorbeste monosilabic. Dialogurile sunt cel mai adesea intrebari. Unii isi asigura rudele de la Bacau: au scapat cu viata din examenul la care i-a supus natura. “Au venit sa ma ia de la spital. Eram internat de o saptamâna, dar n-am putut rezista. N-am avut somn. Trebuia sa vin sa vad ce s-a intâmplat aici. La mine in casa apa are un metru saptezeci. De 63 de ani traiesc aici. Asa ceva nu am vazut pâna acum. Asta a fost potopul omenirii. Aveam casa frumoasa, cu opt camere. Bagasem luna trecuta peste 90 de milioane in parchet laminat. Acuma e flenduri. S-a terminat totul”, spune Mihai Ivan privind in gol. Dezmatul e privit cu degajare de figurile politicienilor care s-au batut in recenta campanie electorala. Posterele electorale nu au fost inca dezlipite de pe stâlpii din comuna, de pe fântâni si garduri. Statisticile oficiale fluctueaza de la o ora la alta. Haotic. Elicopterele militare survoleaza regulat zona afectata. Se emit doar ipoteze de lucru. Nimeni nu stie cu exactitate care este nivelul real al pagubelor. Se presupune, pe buna dreptate, ca e cel putin pe masura potopului. Adica, astronomic.
Peste 2000 de evacuati
Potrivit bilantului oficial, numai in judetul Bacau au fost evacuate peste 2000 de persoane din sapte localitati. Cele mai grav afectate localitati au fost Saucesti, Serbesti, Siret si Schineni (comuna Saucesti). La Schineni, evacuarea totala a inceput inca de luni seara. In comuna Saucesti au fost evacuati peste 1500 de oameni. Pericolul planeaza si asupra localitatii Holt (comuna Letea Veche), unde, conform estimarilor autoritatilor, au fost inundate peste 80 de case. Locuintele de pe malul Siretului au fost inundate. Autoritatile asteptau ieri, in jurul prânzului, o ultima crestere rapida a debitului pe Siret. Prefectura spune ca a inceput sa faca liste cu sinistratii. In cel mai scurt timp vor fi distribuite oamenilor apa minerala, alimente de baza si un minim de medicamente. Pâna la urma, birocratia e neputincioasa in fata naturii dezlantuite.
Lucian BOGDANEL