Şapte oraşe sunt sprijinite de Guvern ca să ajungă Bucureştiul din punctul de vedere al dezvoltării economice.
Bucureştiul va determina şi creşterea economică a judeţelor vecine din centrul ţăriiLocuitorii din Constanţa, Timişoara, Ploieşti, Craiova, Cluj-Napoca, Braşov şi Iaşi ar putea egala bucureştenii în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor. Acesta este scopul Programului Operaţional Regional (POR) elaborat de Guvern, care prevede sprijinirea tuturor regiunilor ţării să se dezvolte economic şi social echilibrat, pentru a nu mai exista diferenţe majore între Capitală şi restul ţării.
Astfel, autorităţile vor ca investiţiile efectuate prin programele cu finanţare comunitară (fonduri europene) să fie direcţionate cu prioritate în aria marilor oraşe din cele şapte regiuni de dezvoltare, mai puţin zona Bucureşti-Ilfov. Ţinta este de a permite accesarea în totalitate a fondurilor UE şi micşorarea diferenţei în termeni de PIB/locuitor dintre Capitală şi restul ţării. Publicitate
Totul este planificat într-un proiect de hotărâre de guvern care se află acum pe masa Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. „Şapte oraşe, respectiv Constanţa, Timişoara, Ploieşti, Craiova, Cluj-Napoca, Braşov şi Iaşi, vor fi desemnate poli naţionali de creştere în care se vor realiza cu prioritate investiţii din programele cu finanţare comunitară şi naţională. Se sprijină polii naţionali de creştere dinamici, care au capacitatea de a induce o creştere economică rapidă, crearea locurilor de muncă, impul-sionarea productivităţii şi care iradiază dezvoltare în oraşele mici şi mijlocii, precum şi în zonele rurale adiacente, contribuind astfel la dezvoltarea întregii regiuni”, se precizează în proiect.
Potrivit acestui program guvernamental, îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale şi a celei sociale, sprijinirea mediului de afaceri regional şi local, promovarea turismului şi asistenţa tehnică sunt soluţiile care vor dezvolta, din punct de vedere economic, cele şapte oraşe şi împrejurimile lor.
Programul prevede ca fondurile comunitare să fie cheltuite astfel: 60 la sută pe infrastructura publică urbană, 25 la sută pentru dezvoltarea infrastructurii sociale, iar 15 la sută pentru mediul de afaceri. „Multe areale urbane au infrastructura învechită, care face faţă greu cerinţelor populaţiei. Această situaţie plus numeroasele clădiri abandonate se reflectă în calitatea vieţii locuitorilor, pe motiv că aceste zone descurajează investitorii”, se mai precizează în programul Guvernului.
Pentru regenerarea fizică a celor şapte oraşe vor fi finanţate proiecte de renovare a clădirilor abandonate şi pregătirea lor pentru noi tipuri de activităţi economice şi sociale, se va reabilita patrimoniul istoric şi cultural şi se vor demola clădirile în stare avansată de degradare. În plus, se vor reabilita străzile din oraşe, trotuarele şi chiar iluminatul public. Totodată, zonele industriale şi terenurile poluate neutilizate vor fi reabilitate pentru a putea fi folosite de investitori. „Aplicarea acestei strategii va duce la crearea a 15.000 de noi locuri de muncă până la sfârşitul anului 2015”, se mai precizează în POR. În ceea ce priveşte infrastructura socială, autorităţile vor să refacă centrele de îngrijire a copiilor şi a bătrânilor şi să achiziţioneze sisteme de supraveghere video pentru creşterea siguranţei locuitorilor şi pentru reducerea criminalităţii.
Printre criteriile care au stat la baza alegerii celor şapte oraşe se regăsesc distribuţia echilibrată în teritoriu, plasarea pe reţele de transport transnaţionale, nivelul înalt de dezvoltare economică şi potenţialul de atragere a investitorilor.
Şapte oraşe pentru şapte regiuni
Fiecare oraş va trage după sine dezvoltarea uneia dintre cele şapte regiuni care cuprind, fiecare, între patru şi şapte judeţe. Iaşiul va fi polul urban pentru regiunea de nord-est, adică pentru judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui; Constanţa va fi capitala economică a regiunii sud-est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea); Ploieştiul va revigora regiunea sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman), iar Craiova va fi centrul economic în partea de sud-vest a Olteniei (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea). Timişoara va avea rolul de pol urban pentru judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş, în timp ce Cluj-Napoca va stimula zona de nord-vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj). Dezvoltarea centrului ţării va începe din Braşov, oraş care va influenţa creşterea economică din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
Bucureştiul conduce detaşat la PIB
La jumătatea anului trecut, cea mai mare valoare a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor s-a înregistrat în Bucureşti, potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Statistică, la fel ca şi în anii precedenţi. Aici, PIB-ul pe cap de locuitor a fost de 9.458 de euro, cu peste 50% peste PIB-ul per capita la nivel naţional. În urma Bucureştiului a fost plasat Ilfovul, cu 6.525 de euro, urmat, în ordine, de Timiş (6.294 de euro) şi Braşov (5.696 de euro). Judeţele care produc cel mai puţin sunt Vrancea, Suceava, Giurgiu, Vaslui şi Botoşani, acesta având un PIB de doar 2.189 de euro pe cap de locuitor.
bai baieti acuma pe bune chiar daca unora nu le place..!!!! DACA SECHELARIU RAMANEA LA PRIMARIE UNUL CELALALT LA GUVERN BACAUL
ERA CENTRUL DA CU OAMENI CA STAVARACHE O SA PROMOVEZE FENECHIU SI VOZGANIAN LA IASI.
BRAVO LOR SI BRAVO LA CEI CE I-A PROMOVAT.CARTITOIUL ASTA DE STAVARIU ESTE O MANA MOARTA LA UN JOC DA NU DE POKER CI LA UNUL DE POPA PROSTU.
…..Iar Bacaul va ramane un targ amarat,asa cum a si fost odinioara,din cauza maimutelor
politice care-l conduc…s-avem
pardone.
dragilor, de ce nu intelegeti ca interesul lor sta doar in a-si rotunji si umfla cat se poate veniturile proprii!
nu au nici un interes pentru binele comunitatii si nici n-or sa aiba.
majoritatea celor noi intrati in politica liberala, viseaza la castiguri colosale peste noapte si se agita pentru bani, dar acei bani sa le parvina lor!
e jaleeeeeeeeeeeee!
„intelectualii” au cautat democratie si au votat cea mai crunta dictatura!
de fapt sunt fostii comunisti care se razbuna pentru decembrie 89. asta este adevarul.
in unele cazuri ai dreptate, nea ioane!
dar a aparut comunistul de tip nou, corcitura intre comunisti, fascisti, legionari si tot ce poate fi mai rau.
iar de patimit patimesc tot fraierii care se multumesc cu promisiuni desarte si asteapta sa le dea statul…
statul da ce-i curge printre degete si acel putin e devorat de hienele din teritoriu.
asa ca speranta de mai bine a romanului………se duce odata cu potopul pe Apa Sambetei….
iar Bacaul….va fi vesnic un targulet provincial cu trepadusi politici care vor parasi corabia ce sta sa se scufunde si se vor catara in prima barca pe care o vor considera salvatoare.
dar nu se stie….probabil isi vor lua teapa!!!
selectia se face natural in functie de numarul de oameni din acea locatie, importanta si potentialul zonei!
Dak vreti sa fie bacaul important din acest punct de vedere tre neaparat o unire cu piatra si investire in universitate pt a ingloba mai multa populatie bacauana. stiu ca va zgarie orgoliul(si pe al meu de altfel:)dar asa stau lucrurile, statistica e facuta din cifre si nu din anumite conduceri care vin si pleaca(mai rapid sau mai lent in functie de ei-aviz sechelariu), in rest trebe multa toleranta fata de celalalt, asta nu e la bc, din afar jocurile astea cu ala sau celalalt in frunte sunt privite ca simple comicarii, un targ mai mare cu targoveti.