Comuna Saucesti: 85 de case distruse din temelie, 157de locuinte care stau sa cada si 311avariate. Sute de sateni isi pun mânile in cap si isi sterg lacrimile. Afirma ca au pierdut totul, de la locuinta, animale si speranta, pâna la lingura si furculita. Copiii se joaca in drum cu papusi scoase din balti si noroaie. Este a treia oara când apele dau navala peste ei. Dar de data aceasta, parca prea de tot. Au crezut ca vine sfârsitul!
Ioana Ionescu, de 77 de ani, isi sterge ochii cu coltul de sub barbie al broboadei. Nu ii vine sa creada ca locuinta sa e una cu pamântul. Barbatul sau e dus la biserica, sa se roage. Ea a ramas in ograda ca sa soreasca hainele inca jilave, scoase de prin dulapuri. Femeia se jaluie ca apele au venit atât de mari, incât intreaga sa curte a devenit un lac. Casa a inceput sa se crape si zgomotul peretilor care s-au prabusit dinaintea ei au ingrozit-o. „Totul trosnea. Si peretii si acoperisul!”, murmura batrâna cu ochii-n lacrimi. A fugit sus, in fânarie. De acolo se uita cum i se naruie toata agoniseala de o viata. Povesteste cum, in noaptea potopului, a venit un jandarm si a luat-o in brate pentru a o feri din calea apelor. „Stateam sus, in fânarie si ma uitam cum mi se naruie casa. A venit jandarmul, m-a luat in brate si m-a urcat undeva mai sus, ca sa nu ajunga apele la mine. Mare noroc am avut cu baiatul ala”, rememoreaza femeia de 77 de ani. E trista ca nu are unde sa-si mai primeasca in vacante nepotii. „Unde o sa mai vina de acum nepoteii mei? Unde? Unde o sa mai stea vara? Unde sa-i mai primesc?”, se tot intreba femeia. Nu concepe sa plece, fie si pentru o perioada, la rude. „De ce sa ma duc? Aici este casa mea! Mi-a zis o cunostinta sa ma duc la o mânastire. Nici nu ma gândesc. Aici ramân!”, a afimat femeia cu tarie.
A ramas fara casa, dar ii ajuta pe altii
Gheorghe Curcan, de 75 de ani, cara apa pentru sateni. A urcat butoaiele mari in caruta si, zilnic, face mai multe drumuri pe toate ulitele satului. Pe la cine are trebuinta mai mare. „Duc apa la oameni. Unii sunt bolnavi si batrâni. Nici nu pot merge macar”, spune omul. Povesteste cum a fugit, in puterea noptii din calea apelor. Si-a luat animalele si s-a urcat pe deal. A mers in sus pâna a crezut ca apele nu-l mai pot ajunge. „Am luat vaca si am fugit. Nu puteam sa o las, ca are vitel in ea. Acolo am stat patru zile si patru nopti. Auzeam de sus, din deal cum pârâie casa. Tigla trosnea. Dupa patru zile, când am coborât, totul era una cu pamântul”, a povestit barbatul de 75 de ani. Gheorghe Curcan locuieste in Saucesti din 1951. Casa si-a facut-o singur si acum nu-i vine sa creada ca este nevoit sa o ia de la capat. „Am lucrat la CFR. Toata viata am facut naveta Bacau- Saucesti cu bicicleta. Nu am vrut niciodata sa ma mut la bloc. Aici e casa mea”, suspina omul.
Dupa potop, câinele orb a revenit acasa
Omului i s-a luminat fata când si-a gasit câinele orb. Statea cocotat pe patul din magazie. „Câinele asta nu mai vede, de multa vreme. Am crezut ca a murit inecat. Dupa ce am coborât de pe deal l-am gasit aici. Nu era singur. Mai era si un alt câine pripasit pe aici, prin curte. L-au adus apele. Stateau impreuna. De atunci, nu se mai despart”, a spus Gheorghe Curcan.
Zeci de milioane luate de apele Siretului
Marius Cojocaru are un pic peste 30 de ani. Siretul i-a luat tot. Au ramas lânga el sotia si copilul. Si holul prin care altadata intra in casa. Casa din chirpici a fost culcata la pamânt de puhoaie. Acestea au ros la temelie pâna când, sub greutatea acoperisului de tabla, peretii laterali ai locuintei au cedat. Surparea casei a adus familiei pierderi incredibile. In dreptul unei camere, acoperisul, ajuns acum la nivelul solului, se sprijinea intr-un aragaz nou-nout, inca nedespachetat. “Toate au fost cumparate in rate. Am muncit in strainatate. Acum când am terminat de platit ratele a venit apa si a maturat totul”, spune Cojocaru. Tânarul abia renovase bucataria, dotând-o cu mobilier si aparatura electrocasnica de ultima generatie. Au ramas doar vreascuri si aschii. In casa, dupa spusele omului, se mai aflau un calculator, o instalatie home-cinema, trei televizoare si-o aeroterma. Toate au fost facute praf. Proprietarul nu-si poate evalua paguba. Cu ochii impaienjeniti spune ca a dormit prin vecini, pe saci de rumegus. “In 2005 au mai venit odata apele, dar atunci erau pâna la temelie. Ce a fost acum n-am mai vazut”, povesteste barbatul si arata spre hidroforul, inundat si el de viitura.
Ajutor
Locuitorii comunei Saucesti au primit, in aceasta perioada ajutoare de la mai multe institutii, ONG-uri sau persoane fizice. Posta Vaslui, Inspectoratul de Politie Judetean Covasna, Primaria Comunei Radovan din judetul Dolj au venit cu tot felul de ajutoare pentru locuitorii zonei, de la apa pâna la haine si medicamente.
Cifre oficiale ale dezastrului
Reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii afirma ca, in intreaga comuna au fost distruse, in total, 85 de case. Alte 157 de imobile sunt in pericol de prabusire, iar 311sunt avariate. Noua echipe mixte formate din inspectori in constructii, lucratori ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, consilieri locali si judeteni fac inca evaluari ale gospodariilor din zona. (Olimpia FILIP, Lucian Bogdanel)
MAI BAIETI VEDETI CA MOTOCICLEANUL ADICA PRIMUL MOTOCICLIST AL ROMANICII VA FACE
HOTEL SI CASE DE VACANTA, PISCINE SI IN CATEVA ZILE VA ADUCE IARMAROCUL CHIAR PE ISLAZ.LE E FRICA BAIETI ASTA ESTE STIU CA DIN VINA LOR S-A INTAMPLAT TOT, MAI PRECIS DIN NEGLIJENTA SI DEZINTERESUL FATA DE POPOR.