Este vorba de Medica 1 din municipiul Bacau n autoritatile nu au nici o putere in aceasta directie n conducerea Colegiului Farmacistilor da vina pe criza de farmacisti si pe lipsa de banO intrebare simpla adresata recent reprezentantilor Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) Bacau ne-a pus in fata unei informatii incredibile: in tot judetul nostru functioneaza non-stop o singura farmacie. Cu alte cuvinte, aceasta deserveste, teoretic, pe timpul noptii aproape 700.000 de pacienti. „Este vorba de Medica 1 din centrul Bacaului. Inainte, Medica avea câte o farmacie cu program de noapte in toate orasele si in comuna Podu Turcului, acum insa a ramas doar cea de aici. Nu avem ce face in aceasta privinta. Farmaciile nu sunt obligate prin contractul cu noi sa ramâna deschise si noaptea. Sunt societati comerciale si isi fixeaza programul cum doresc”, a declarat medicul Mihai Ichim, purtatorul de cuvânt CJAS.
Criza de farmacisti
„Functionarea unei singure farmacii in regim non-stop mi se pare cu totul anormala. Noaptea apar multe situatii de urgenta. Ar trebui sa existe macar doua farmacii cu program de noapte, in zone diferite”, a apreciat Liliana Petrescu, medic specialist in cadrul Unitatii de Primire Urgente a Spitalului Judetean.
Luana Grigoras, presedintele Colegiului Farmacistilor din Bacau, are câteva explicatii: „de vina pentru aceasta situatie sunt lipsa farmacistilor si lipsa de fonduri. Pe de o parte, farmaciile nu au destui farmacisti (personal cu studii superioare), iar fara ei legea nu permite eliberarea retetelor. Pe de alta parte, farmacistul si asistentul de farmacist (care nu pot lucra decât impreuna) trebuie platiti dublu pentru garzile de noapte. Asta in conditiile in care adaosul farmaciilor s-a redus de la 12 la 1,5 la suta. Nu ai bani sa-i platesti, iti pleaca”.
Am stat de vorba si cu câtiva bacauani intâlniti la o farmacie, dupa medicamente. „Nu stiam, e o surpriza nu tocmai placuta sa aflu ca in tot judetul avem o singura farmacie non-stop. Nu e normal, totusi suntem in România. Ma gândesc insa ca farmaciile au probabil si ele unele dificultati (cu personalul de exemplu), de s-a ajuns aici”, a spus Nicoleta Uricaru, in vârsta de 30 de ani. „Nu-i bun. Ca doar n-o sa vina omul de la tara la oras daca-l apuca noaptea durerile. Farmaciile ar trebui obligate de lege sa aiba si program non-stop, câte doua, prin rotatie, macar in orase”, a comentat Viorica Berza, de 58 de ani.
Alin LEANCA
mai e cel putin una, in cornisa, in deal, la strada, langa clinica palade.