Litoralul românesc este plin de câini comunitari. La aceste conditii “specifice” se adauga mizeria din statiuni si eternul pilaf de orez. Plajele arata execrabil, desi sunt aproape in totalitate. Prin unele restaurante se incearca un fel de “all inclusive”, dar administratorii acestora n-au auzit, probabil, de inventivitatea românului!
De mai bine de zece ani, in fiecare vara merg in concediu la Saturn. Asa mi-a placut mie, sunt un fan al Saturnului. Are o plaja larga, lunga dar…Copiii imi spun ca ar cam fi cazul s-o schimb, sa ma mai duc si la Neptun sau Costinesti. Ce sa fac la Neptun? Sa nu gasesti un fir de nisip pentru ca totul este ocupat de sezlonguri ale privatizatilor? Sau sa faci o jumatate de ora pâna la plaja? La Costinesti…M’da, dar pentru Costinesti mi-a cam trecut timpul. Sa vad noul “mausoleu”? Sau…”mausoleele”? Asa ca am optat si voi opta tot pentru Saturn. Deoarece, de la an la an, se schimba câte ceva in peisajul statiunii. Mai apare câte un hotel, se mai repara altele, dar totul cu o viteza de melc. Apoi, e bine ca esti la un pas de Mangalia. Si ce daca esti? Ai impresia ca mai e ca pe vremea “impuscatului” când in statiuni era un pret iar in oras altul? S-au dus acele vremuri, acum nu mai este nicio diferenta. Nici nu poate exista de vreme ce patronii din Mangalia au magazine si la Saturn sau Venus. Ceva nu se schimba insa si nu numai la Saturn, ci pe tot litoralul. Câinii, care au ajuns sa faca plaja alaturi de turisti, mizeria de pe plaja si mâncarea de la restaurante. Si algele care invadeaza aproape zilnic plajele. Ma gândeam ca singura solutie sa scapi de ele ar fi ca acestea sa fie comestibile!
Câini care latra la… soare!
Normal, ar fi trebuit sa-mi placa acest patruped. Tin cu Dinamo si sunt “câine rosu”. Mai ales ca am auzit ca la singurul hotel de patru stele din Saturn ar fi actionar si Cristi Borcea. Dar asta e alta problema. De pe litoral poate lipsi orice intr-o zi, apa, mâncarea, soarele, dar un lucru cu siguranta ca nu, câinele comunitar. In fiecare dimineata, la ora 6, 30, pe plaja, eram vreo câtiva turisti si câini cât cuprinde. Din toata bruma mea de cultura stiam ca acest animal latra noaptea, la luna. Acum am descoperit ca poate latra si la soare! Se aduna dimineata, imediat dupa rasa
ritul soarelui, stau pe malul marii si latra la… soare! Marturisesc ca nu am mai intâlnit asa ceva pâna in acest an. De aia e plin litoralul de surprize in fiecare an. Si uite-asa, toti cei care se trezisera mai de dimineata pentru “eurosoli”, cum spunea Cristian, nepotul meu, inoculat de ai sai cu Euro 2008, ne uitam si ascultam concertul oferit gratis de patrupezii litoralului. Unii dintre turisti obisnuiau vina mai dimineata, sa-si lase cearsafurile pe plaja, sa plece si apoi sa revina. In lipsa lor, pe aceste cearsafuri se lafaiau Azorica, Cutu si tot neamul lor. Unii dovedeau ca sunt dresati, numai asa se explica faptul ca luau câte un papuc in gura si plecau cu el. Unde il lasau, nu stiu, dar reveneau si mai faceau rost de altul, dar cam greseau perechea.
Ce politai, ce jandarmi
Pe plaja sunt afise mari cât casa unde scrie ca este interzisa comercializarea fara autorizatie a unor obiecte si produse. Ba si amenintari cu amenda. Dar cine sa-i amendeze? A fost un timp când existau pe plaja corturi in care se aflau politisti in pantaloni scurti si jandarmi. Au disparut si in locul lor au aparut cei care striga ”cine ia porumb fierbinte va ajunge presedinte”, “avem seminte, namol si piatra de calcâie avem”, sau “ia curtoci colac”. Comert ambulant in toata regula, ce tu autorizatie, ce tu halat…Unde-or fi politistii sau jandarmii?
Pe litoral, totul incepe cu cifra 3
Toate preturile pe litoral incep de la 3 lei. Indiferent ca este vorba despre porumb fiert, copt, inghetata sau suc. Sub trei lei nu se gaseste nimic. Pâna si o portie de hamsii sau de cartoifi prajiti. Ba nu, tot au un pic de bun simt comerciantii, un mic costa doar 1, 5 lei. Da, dar cum nu manânci unul ca sa te saturi, ci cel putin doi, tot de la trei incepi sa socotesti.
Vai de mama lor mâncare si hotel
La români s-a incetatenit un obicei. Mai ales in rândul adminstratorilor de restaurante unde se manânca in baza biletului, fie de odihna, fie de tratament. Cum cele de odihna sunt prin sindicat iar cele de tratament prin Casa de Pensii, te judeca in functie de acestea. Ai venit prin sindicat, manânci ca la sindicat, ai venit ca pensionar, manâci ca pensionarul, adica putin sau mai nimica! Aceasta este sI pozitia patronului care s-a transmis si angajatilor care parca mai au putin sa nu -ti spuna “Ce vrei dom’le sa manânci la banii astia?”, de parca atâtia cât sunt i-ai fi furat. Asta e, bagi in tine eterna supa transparenta, anticul piure din fulgi de cartofi, nelipsitul orez cu o bucata de tacâm si, daca ai noroc, un snitel pe “sejur”. Servetele, apa sau scobitori la masa? Hai ca suntetI prea pretentiosI, doar ati venit prin sindicat sau ca pensionari, ce naiba! La un hotel s-a incercat un fel de “all inclusive”. S-au dat turistilor cazati câte un snur pe care il legau la mâna. Intra omul legat cu zgarda, isi lua ce vroia de mâncare, dupa care se ducea in camera, preda snurul altuia, vreun neam, frate, unchi sau sora, care nu figurau printre cei cazati, acestia intrau “legati” si ei si-si luau ce doreau. Un inedit “all inclusive, made in Romania”. Hotelurile? Lamentabile. Cele mai multe, de doua stele, ca de una nu mai e voie. La doua stele ai igrasie pe peretI, apa in camera, paturi care se clatina ca barca pe valuri, saltele care poarta “amprentele” predecesorilor, cu multe gauri. Eu le-as inchide. Iaca de asta ma duc eu la Saturn in fiecare an. Pentru ca am despre ce scrie.
Dan MINDIRIGIU