Explorer Bacau a dat gata sapte vârfuri dintr-o lovitura

Devenit celebru dupa expeditia in Anzi terminata la inceputul anului, clubul Explorer Bacau a „recidivat” la inceputul lunii intorcându-se din Alpii Elvetieni cu o performanta fara egal pentru România. In cele doua saptamâni cât a durat expeditia, din care doar zece zile au fost de ascensiuni, cei patru membri ai clubului care s-au incumetat la aceasta actiune – Marius Albu, Stefan Beldie, Claudia Szabo si Radu Turta (foto) – au urcat pe sapte dintre cele zece vârfuri de peste 4.000 m ale zonei. Claudia Szabo nu a fost prezenta la conferinta de presa de ieri, ea aflându-se la Singapore, unde isi sustine un examen de doctorat.

Stahanovistii escaladei

„In mod normal”, ne-a declarat la conferinta de presa Marius Albu, „o expeditie poate urca in acest interval doar doua vârfuri”. Cei patru bacauani nici nu stiu daca nu cumva au escaladat unele dintre acele vârfuri in premiera pentru România. „Este mai greu de verificat, deoarece sunt in ultimii ani multe expeditii ce pleaca din România. Unii nici nu comunica Federatiei ce fac sau ce au de gând sa faca”, a mai spus Marius Albu. Radu Turta este un debutant in astfel de expeditii, dar spre cinstea sa a reusit sa urce pe patru dintre cele sapte piscuri, care au fost, in ordinea cuceririi lor, Signal Kuppe (4556 m), Zunsteinspitze (4563 m), Parotspitze (4430 m), Ludwigshohe (4341 m), Schwartzhorn (4322 m), Breithorn Central (4159 m), Breithorn West (4139 m). Expeditia a mai incercat sa urce pe un al optulea vârf, dar a fost nevoita sa se opreasca din cauza deteriorarii conditiilor meteo, când era la doua ore de drum de respectivul pisc.
Un succes la fel de mare ca escaldarea vârfurilor a fost considerat de cei patru alpinisti strabaterea ghetarului Grantz, aflat la cea mai mare altitudine din Europa. De altfel, aclimatizarea sportivilor bacauani la conditiile din Alpi s-a facut intr-o tabara aflata chiar la baza acestui ghetar, la altitudinea de 4150 m, ei stând la Cabana Margarita (cabana la cea mai mare altitudine din Europa).
Referitor la dimensiunile ghetarului, Catalina Albu, sotia lui Marius, a declarat ca l-a vazut in mai multi ani si a putut face comparatia: „Ghetarul si-a redus mult dimensiunile, iar asta dovedeste ca incalzirea globala nu este o poveste”.

Everestul a fost pe lista Explorer

Marius Albu a dezvaluit ca una dintre tintele sale in 2008 trebuia sa fie cel mai inalt vârf de pe Pamânt, Everest. El isi cumparase si bilet sa ajunga in Himalaya, dar evenimentele politice din Nepal (lupta gherilelor de stânga pentru inlaturarea monarhiei) a anulat toate expeditiile spre Acoperisul Lumii.
Cel mai probabil, incercarea va fi facuta in martie 2009. Pâna atunci insa, alpinistii bacauani se vor antrena in Fagaras, dorind sa escaladeze cele mai importante vârfuri din masiv in timpul iernii.
„Sa stiti ca nu este o sarcina tocmai usoara. Asta tot din cauza incalzirii globale, care a facut ca clima de pe munte sa nu mai fie constanta. Abunda furtunile, iar pericolul de avalanse s-a marit considerabil”, a spus Marius Albu.

Adauga un comentariu

*