Aproape 150 de studenti din cele mai importante centre universitare din tara au “debarcat” in zonele afectate de inundatii din comuna Saucesti, cu ajutoare pentru sinistrati. Coordonata de Uniunea Nationala a Studentilor din România (UNSR), actiunea umanitara va continua pâna duminica, timp in care studentii ii vor ajuta pe localnici sa recupereze din molozul si noroaiele caselor prabusite ce mai poate fi salvat. Nici rectorii universitatilor implicate nu se lasa mai prejos. Acestia anunta ca vor organiza o colecta de fonduri pentru achizitionarea de rechizite scolare destinate elevilor din localitatile calamitate.
Petre Draghia invata la Timisoara. E studentul Universitatii de Vest si a venit la Saucesti ca sa monteze roabe. E unul din cei aproape 150 de studenti care au decis sa-si sacrifice vacanta pentru a participa la actiunea de ajutorare a sinistratilor din judetul Bacau, organizata de UNSR. Draghia lucreaza de zor la asamblarea roabei. E de fapt in concediu pentru ca e unul din studentii care lucreaza, ca multi altii, inca din timpul facultatii. “Am avut un sit internet pe care ne-am inscris pentru a participa la actiunea umanitara: www.inundatii.unsr.ro. Am facut opt ore pâna la Bucuresti si de acolo am venit, cu ceilalti studenti, aici, la Saucesti. Am venit sa fac voluntariat pentru oamenii loviti de inundatii. Lucrez acum la montatul roabelor. Am asamblat vreo trei pâna acum. Este chiar perioada mea de concediu pentru ca mai si lucrez. Mi-am luat concediu si am venit aici”, spune studentul timisorean.
Au venit din 15 centre universitare
Presedintele UNSR, Gabriel Petrea, unul din coordonatorii actiunii umanitare, afirma ca numarul studentilor prezenti la Saucesti va creste simtitor catre finalul saptamânii. “Au venit aici studenti din 15 centre universitare. Suntem peste 100 de oameni, iar mâine (n.r. – astazi) vor mai veni si alti studenti. Vrem sa mergem din casa in casa sa distribuim ajutoarele cu care am venit. Nu dorim sa incurcam autoritatile. Vom face noi o centralizare cu familiile cele mai afectate de inundatii si vom imparti aceste bunuri de prima necesitate. Am venit cu 450 de kilograme de detergent, 100 de kg de detergent lichid, 100 de perechi de cizme, 100 de perechi de manusi, 700 de paturi, 700 de lenjerii si 300 de saltele. De asemenea, am mai adus 100 de lopeti, 10 roabe si 25 de sape pe care le folosim pentru a da o mâna de ajutor sinistratilor. Le vom lasa aici, la plecare”, precizeaza seful studentimilor din tara. Cartierul general al actiunii a fost stabilit la scoala din Saucesti, unde studentii au montat deja o bucatarie mobila. Sub doua corturi albe, sinistratii pot servi o masa calda, pregatita – in ture – chiar de studenti. Cinci sali de clasa din incinta scolii adapostesc ajutoarele aduse de acestia. Patru din ele au fost sigilate pentru a preveni posibile furturi din respectivele bunuri.
“Noi nu facem campanie electorala, nu vrem sa fim deputati!”
Unul din cele mai consistente “contingente” studentesti prezente la Saucesti este cel din cadrul Politehnicii bucurestene. Coordonati de directorul general al institutiei, Mihnea Costoiu, politehnistii din capitala spun ca n-au venit in campanie electorala, ci pur si simplu spre a da o mâna de ajutor sinistratilor. “Tinerii sunt deja in sat si-i ajuta pe sinistrati sa mai salveze ceea ce mai poate fi salvat de sub casele darâmate. Studentii au fost si ei vaccinati in prealabil pentru a nu aparea si alte probleme, mai grave. Am venit aici cu toata camparea necesara pentru a da o mâna de ajutor autoritatilor. Vom sta pâna duminica. Suntem cazati in caminele Universitatii din Bacau. Plecam dimineata si venim seara. Prânzul il luam aici, in zona calamitata. Noi nu am venit in campanie electorala. Nu vrem sa fim deputati sau senatori. Vrem doar sa facem treaba”, declara Costoiu. Vineri, in comuna trecuta prin infernul inundatiilor, va poposi chiar rectorul UPB, Ecaterina Andronescu, unul din promotorii actiunii umanitare.
“Parintii nu stiu ca-s aici”
Studentii s-au organizat rapid in echipe de lucru. Merg din casa in casa. Acolo unde problemele sunt cu adevarat grave pun umarul la treaba. O studenta frânta de oboseala a cerut sa nu fie “data la ziar”. “Ai mei nici nu stiu ca am venit aici. Ei stiu ca-s in vacanta. N-are importanta cum ma cheama. Sunt de la Timisoara”, spune pe fuga fata. Evident, apar si neintelegeri. Unii sinistrati ar vrea mai mult din partea studentilor. Ar vrea totul, daca acesta ar fi cu putinta. “M-am dus la o casa. Respectivul sinistrat ma punea sa dau jos tigla buna de pe poiata cu porcul mort inauntru. I-am spus ca nu pot lucra cu hoitul ala acolo. Trebuia sa-l scoata. Am anuntat la Primarie sa rezolve aceasta problema cumva”, spune Florin Alexandru, student in cadrul Universitatii Tehnice “Gh. Asachi” din Iasi.
Casa si masa la Universitatea din Bacau
Rectorul Universitatii bacauane, prof. univ. dr. Valentin Nedeff, spune ca actiunea umanitara decurge conform planului. “Nu vreau sa para ca ne laudam, unii sau altii. Este o actiune umanitara cum cred ca avem nevoie in asemenea situatii. Au venit studenti din multe centre universitare, de la Politehnica Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara, pâna la Universitatea din Resita, Universitatea din Iasi, din Cluj etc. Noi asiguram cazarea si doua mese pe zi acestor studenti, in timp ce Consiliul Judetean asigura transportul lor pâna la Saucesti si retur. Nici noi, rectorii, nu stam degeaba. In Consiliul National al Rectorilor am luat decizia de a strange fonduri pentru achizitionarea de rechizite scolare care vor fi distribuite, chiar inainte de inceperea anului scolar, elevilor ce provin din familii sinistrate”, a declarat rectorul Nedeff. Lucian BOGDANEL
Unde e cel inalt cat doua prajini pe care il laudati cu foc acum o luna?.
Sau nu mai lucreaza la prefectura?
Cinse LOR.