Birocratia din Ministerul de Externe in mod general si cea de la misiunile românesti de peste hotare, in mod cu totul special, tinde sa depaseasca orice limite. Nu de putine ori stranierii nostri s-au izbit de nepasarea functionarilor de la ambasade, de nesimtirea celor platiti sa apere in mod neconditionat interesele cetatenilor români. Scandalurile din Italia, Polonia sau Spania sunt inca de actualitate, dar cu toate acestea, guvernantii de rang inalt se marginesc sa continue intr-o „silenzio stampa” sora cu prostia. Ce se pierde? Increderea in statul de drept si patriotismul care pentru multi este doar un termen de gazeta prafuita.
„… incearca cineva sa ma pedepseasca”
Silvia Anne-Marie Jahn este o nemtoaica cu staif. Lucreaza ca angajat contractual(echivalentul consilierului financiar cu experienta – n.r.) in Directia Generala de Cercetare a Comisiei Europene de la Bruxelles. Are 30 de ani, dar de la vârsta de 8 luni viziteaza an de an România. De ce o face? Pentru ca mama ei, Georgeta, este românca get-beget si spune ea, sângele apa nu se face. De mai bine de doi ani de zile, atât familia fetei cât si cei din anturajul apropiat vor ca Silvia sa poata dobândi si cetatenia româna. Dar aici intervin in scena functionarii români de la Bucuresti, cei de la ambasada româna de la Berlin si o armata de avocati, consilieri juridici, politisti si sfatuitori pagubosi.” Mama este din Saucesti si o mare parte dintre rudele mele sunt in România. De foarte mica vin aici la tara, cunosc foarte multi oameni, am prieteni adevarati, dar nimeni nu ma poate sprijini in efortul meu de a fi cetatean român. Ma simt de parca ar incerca cineva sa ma pedepseasca ca m-am nascut in Germania si nu in România”, a declarat Silvia Anne-Marie.
Securitatea a avut grija de problemele Georgetei Jahn
Mama fetei, Georgeta Jahn, a parasit România in anul 1977. A plecat in Germania pentru ca l-a cunoscut pe Gerhard. Povesteste ca „el a venit in România, la Bacau, pentru a monta niste masini unelte la fabrica Masini- Unelte. Ne-am cunoscut pentru ca lucram pe vremea aceea la serviciul de protocol. A fost dragoste la prima vedere. Important este ca atât eu, cât si el am trecut prin clipe groaznice din apartea securitatii de la Bacau. Gerhard venea in vizita la noi, la Saucesti, iar de la poarta intrau securistii care ma amendau pe loc. Motivul? Ca nu-l declarasem la timp ca ne viziteaza. Am reusit in cele din urma sa plec inGermania de Est, la Achsleiben. La un an de la plecarea mea in Germania s-a nascut Silvia si de la mai putin de un an de zile, an de an venim in tara. N-am uitat de originea noastra, de satul nostru, de vecini, de cei dragi”. Georgeta Jahn este mâhnita ca fata ei nu are aceleasi drepturi ca si ea si a povestit calvarul birocratiei prin care a trecut.
Proceduri „sterile”
Silvia Anne- Marie Jahn doreste sa obtina cetatenia româna. Daca pâna anul trecut era imposibil ca intre Germania si România sa existe continutul dublei cetatenii, acum UE a adus lucrurile pe fagasul normal. „De peste 5 ani stau cu ochii pe internet, pe mijloacele de informare pe care le am la indemâna, pentru a afla daca exista posibilitatea ca eu sa am dubla cetatenie. Cu mare bucurie am aflat la inceputul anului 2007 ca acest este perfect legal si posibil. Dar bucuria a fost de scurta durata”, povesteste oficialul de la Bruxelles.
Silvia a contactat prin intermediul rudelor din România un avocat bacauan, care a avut darul sa incurce lucrurile. De la avocat, cererea fetei a ajuns la Serviciul pasapoarte de la Bacau care au pasat- o organelor din capitala. „Mergeti dumneavoastra la Politia sectorului I din capitala, pentru ca ei sunt specialisti in asa ceva”, au spus ai nostri de la Bacau. La Bucuresti nu s-a rezolvat nimic. Partea româna a trimis hârtiile la ambasada româna de la Berlin, iar de aici…se asteapta de aproape doi ani dee zile. Ca o ironie a sortii, functionarii ambasadei au invocat tot felul de proceduri „sterile”, au conditionat cu obtinerea unor documente nespecificate pe site-ul oficial si s-au aratat idignati ca Silvia a renuntat de la nastere(procedura obligatorie si aberanta – n.r.) la cetatenia româna pe care ar fi putut s-o dobândeasca de la mama ei. In cele din urma se pare ca problema functionarului CE a intrat spre rezolvare pe mâinile ambasadei germane de la Bucuresti.
De la Ana la Caiafa si retur
„As putea sa fac multe pentru România pentru ca eu spun ca sunt românca. Sunt licentiata in economie, am mai multe specializari, dar din cauza lipsei cetateniei am pierdut mai multe concursuri organizate de UE si CE. Am prieteni din România cu care discut la Bruxelles si de cele mai multe ori ei ma linistesc spunându-mi ca la noi (in România – n.r.)este posibil orice. In plus vreau sa fac ceva pentru tara asta, pentru România, dar este lesne sa ma las lehamite, vazând cum sunt tratata de oficialitati. Colac peste pupaza, acum ca sunt pe ultima suta de metri cu doasarul meu, mi-au cerut sa le aduc pasaportul mamei mele din 1977 si mi-au dat sa completez un alt formular total strain, ca si continut, cu problema mea”, a incheiat Silvia Anne-Marie Jahn. (Florin Nistorescu)
HAI SA FIM REALISTI POT EXISTA 2 CAUZE CLARE:
1. ESTE SPION SI SECURITATEA ISI FACE DATORIA CU PARGHIILE BINE CUNOSCUTE.
2 I S-A DEPISTAT ADEVARATA
IDENTITATE CARE NU ARE NICI
O TREABA CU ROMANIA CHIAR DACA MAMA PREZUMTIV ESTE ROMANCA.TOTUSI IN CAPUL MINISTERULUI DE INTERNE CHIAR
DACA AU MAI RAMAS CONSERVATORI INCA SUNTEM
FERITI.CAND S-OR DUCE SI ASTIA ……….
salamul cu soia…e bun si el la ceva…cei ce l-au mancat ,mananca caviar…