Prin oferta de formare continua pentru anul şcolar viitor, 2008 – 2009, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” îşi propune sa desfasoare un nou program de formare, „Educatia antiseismica”, destinat cadrelor didactice, în special consilierilor educativi, program care se încadreaza în secţiunea Educaţie non-formala. Principalele teme ale acestuia fac referire la explicarea fenomenului seismic, metodele de pregatire psihologica în cazul seismelor si la normele şi regulile de protecţie în cadrul producerii unui seism major. Noul program de formare este precedat de Concursul Naţional de Educaţie Antiseismica (Ediţia a–IV-a), concurs aflat în Calendarul Activităţilor Extrascolare iniţiat de M.E.C.T, la poziţia 7 şi organizat în perioada 11 – 14 august 2008 de către I.S.J. Vaslui si Clubul Copiilor „Spiru Haret”, in municipiul Bârlad.
La concurs vor participa echipaje din toata ţara, formate din doi elevi de liceu, însotiti de un cadru didactic. Din partea Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau vor participa, ca experţi, trei formatori implicaţi în proiect. Cu aceasta ocazie va fi lansat suportul de curs al programului de formare continua „Educatia antiseismica”, intitulat „Ghid practic privind atenuarea efectelor seismelor majore”, autori Mirela Galan şi Gabriel Milan Sava. Lucrarea il are ca referent stiintific pe prof.univ.dr. Leonard Olaru, de la Faculatea de Geologie şi Geografie din cadrul Universitatii „Al.I.Cuza” Iasi.
„Consideram ca educarea comunitatii în general, a comunitatii educaţionale în special, în vederea protecţiei în cazul unei manifestari seismice este absolut necesara într-o ţara cu risc seismic ridicat, cum este România, a precizat profesorul Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau. Educaţia antiseismica este de altfel o parte componentă a unui proiect naţional mai larg, care urmareste implementarea în comunitate a unui proiect educaţional. În şcoala se pot obţine de altfel cele mai eficiente rezultate în procesul de educaţie antiseismica, de învatare şi aplicare a principiilor de pregătire psihologica şi a normelor şi regulilor de protecţie antiseismica. O legătura între comunitate şi instituţiile de învatamânt este, iata, si de aceasta data, absolut necesara pentru ca acesta problema sa fie extinsa la o sfera cât mai larga a populaţiei”.
Concursul se va desfăşura în intervalul 11-14 august a.c., la Bârlad, fiind conceput în trei sesiuni de lucru şi într-o aplicaţie practica, programata sa se desfasoare la Staţia de Seismografie Vrâncioaia. Aceasta locaţie nu a fost aleasa întâmplator, deoarece cutremurele vrâncene sunt de departe, dupa cum se stie, cele mai importante ca frecventa, magnitudine şi, mai ales, ca efecte. Acolo, la Staţia de Seismografie Vrâncioaia, va fi prezent si prof.dr.ing. Gheorghe Mărmureanu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pamântului.
(St.O.)