Euronavetistii s-au intors acasa: infuzie de sute de mii de euro, in economia Bacaului

straini.jpgDincolo de disconfortul creat de maşinile lor, sosirea acasă, în concedii, a celor plecaţi la muncă peste hotare este o adevărată mană cerească pentru comercianţi. De la buticurile de cartier şi până la super-market-urile consacrate deja, patronii spun că afacerile merg strună. Asta pentru că italienii şi spaniolii noştri nu se dau în lături de la nimic. Ei cumpără tot ce le iese în cale: de la carnea şi produsele din carne ce se pun pe grătar şi până la seturile de prezervative cu miros de banane, portocale ori ananas. Este de prisos să mai vorbim că şi materialele de construcţii sunt la mare căutare în luna august. Motivul? O bună parte dintre cei plecaţi vor acum să-şi investească câştigul în construirea casei de vis.

Se cumpără orice, numai de firmă să fie!

Statisticile vorbesc despre prezenţa în Italia şi Spania a peste 2 milioane de români. Dar dincolo de cifrele guvernanţilor şi de prognozele ce ţin de migrarea forţei de muncă, luna august a devenit vârful curbei de vânzări pentru întreaga paletă de comercianţi băcăuani. Este perioada când, spun patronii, vânzările cresc în medie şi cu 70-80 de procente, ori pur şi simplu volumul de mărfuri vândute se poate dubla. „Vinovaţi” de acest trend care dă peste cap orice previziuni, se fac cei peste 300.000 de băcăuani stabiliţi de mai multă vreme peste hotare. „Luna august este pentru noi piatra de încercare. De prin 10 august când apare grosul celor plecaţi afară şi până la începutul anului şcolar, vânzările cresc în mod semnificativ. Noi suntem un magazin de cartier, dar avem grijă să nu lipsească nimic de pe rafturi. Stranierii vin acasă plini de mofturi, sunt foarte pretenţioşi, dar toleranţa în cazul lor înseamnă pentru noi sporirea profitului”, a declarat un patron de magazin de pe strada Mioriţei. El a precizat că italienii, englezii şi spaniolii care au ca imn naţional „Deşteaptă-te Române”, cumpără doar lucruri scumpe, de calitate, fără să se uite la bani. „Oamenii ăştia au învăţat ceva acolo de unde vin ei. Se ghidează după zicala noastră: ori la bal, ori la spital. Spun că odată pe an vin acasă în concediu şi vor ca familiile lor, care i-au aşteptat atâta vreme, să se simtă bine”, a completat soţia patronului de care am amintit. Femeia spune că sunt la mare căutare micii preambalaţi, carnea de toate soiurile, dulciurile scumpe pentru copii, băuturile alcoolice şi produsele cosmetice, doar de firmă. „Indicatorul meu de vânzări este pâinea. Dacă în mod normal chem maşina cu pâine de două ori pe zi, acum am sunat după ea şi de 6-7 ori”, a concluzionat un alt patron de magazin.

Supermarket-urile şi-au sporit vânzările şi cu 70%

Dar oriunde s-ar afla în Europa, stranierii noştri ştiu faptul că shopping-ul are rentabilitate atunci când se face în marele magazine. Nu de pomană market-urile Selgros, Real, Metro, Billa şi Plus şi-au prelungit în luna august programul de funcţionare. De aici dispar cât ai clipi maşinile de spălat, frigiderele, televizoarele cu plasmă, echipamentele audio şi video şi calculatoarele electronice. „Muncesc de peste 10 ani în Italia şi unul dintre copii s-a născut în Milano. Am intrat în magazin să cumpăr un calculator pentru băiatul care-l am acasă. Are 14 ani şi de mult i-am spus că-i voi cumpăra aşa ceva. Mă doare sufletul că noi(soţia şi unul dintre băieţi locuiesc în Italia- n.r.) suntem departe de el, dar avem telefon şi în vacanţa de iarnă vine el la noi, la Milano”, a declarat băcăuanul,Vasile Spoială. El zice că şi-a construit o casă la ţară pe locul uneia mai vechi şi are de gând ca anul viitor să încheie „pelerinajul în Cizmă”. „ Ştim că o mare parte dintre cei plecaţi afară la muncă, vin acasă din prima săptămână a lunii august. Noi ne aşteptăm la o curbă ascendentă a vânzărilor de abia după data de 15 august. Se întâmplă aşa de 7-8 ani. An de an vânzările au crescut şi cu până la 70% în această lună. În top se află achiziţia de electrocasnice, obiectele de larg consum şi materialele de construcţii. Merge vorba că stranierii sunt cei care sparg preţurile. Nu este aşa. Oamenii ăştia se tocmesc mult în faţa preţurilor, dar cumpără de cele mai multe ori pentru că, nu-i aşa, o fac odată pe an când au portofelul plin”, a spus un oficial de la Metrou.

Stranierii aduc anual 2-3 miliarde de euro

Potrivit datelor centralizate de la Ministerul Afacerilor Externe, numărul oficial al românilor aflaţi legal pe teritoriul statelor membre UE, este de peste 1,2 milioane, cei mai mulţi locuind în Italia (aproape 500.000) şi Spania (aproape 450.000). Dacă tragem linie şi adunăm reiese că 20% din forţa de muncă României se află la muncă peste tot în UE. Asta înseamnă că anual intră în ţară 2-3 miliarde de euro, bani care sunt aduşi de muncitorii români care muncesc în străinătate. (Florin NISTORESCU)

Comentarii

  1. MIROASE A RAHAT IN TOT BACAUL,A RAHAT SI A IFOSE SI-SI MAI BAGA SI PICIORU IN EL DE ORAS. ASTA ZIC BAIETII. DUCA-SE ACOLO DE-A
    VALMA CU TIGANII.

  2. si a ciment proaspat!a crescut si grija pt buzunare-NEA IOANE !

Adauga un comentariu

*