Sfinţire de biserică în Lunca Filipeniului

duminica.jpgSătenii din satul Lunca-Filipeni, au fost în sărbătoare duminica trecută. Asta pentru că preotul paroh, Gheorghe Chirica şi consiliul parohial au sfinţit biserica cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil situată în vatra satului. Sfinţirea s-a făcut de către PS. Ioachim Băcăuanul asistat de un numeros sobor de preoţi şi de foarte mulţi credincioşi

Evenimentul a împăcat spiritele între primarul comunei şi preotul paroh

Potrivit organizatorilor acestui eveniment, la care au participat peste 500 de localnici, credincioşi şi invitaţi, „programul a cuprins primirea Prea Sfinţitului Dr. Ioachim Băcăuanul, resfinţire Bisericii, săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi şi Corul ,,Mira” din Iaşi şi o agapă frăţească. În plus, la evenimentul de duminică, sătenii au primit binecuvântarea pentru deschiderea unei noi ediţii a,,Festivalului caşului”, iar împreună cu clericii au participat la sfinţirea troiţei postată la intrarea în comuna Filipeni”. Dincolo de sărbătoarea de care vorbim, resfinţirea bisericii din Filipeni a fost un bun prilej pentru oamenii din Lunca Filipeştiului de a se împăca între ei. Avem în vedere conflictele electorale izbucnite între primarul Vasile Banu şi preoţii Vasile Solomon şi Gheorghe Chirica, dar şi cele dintre reprezentanţii partidelor politice care s-au aflat în bătălia electorală din iunie. „ Noi venim la Biserică să ne rugăm la bunul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor, pentru sănătate şi pentru ca să ne ferească de rău. Vrajba asta dintre primar şi preot trebuie să ia sfârşit astăzi(ieri –n.r.). Noi, dornenii, suntem oameni credincioşi, ştim să respectăm pe mai –marii zilei, dar şi ei trebuie să ne respecte pe noi. Ar fi păcat ca între primar şi preot să nu existe înţelegere”, au spus oamenii adunaţi la sfinţirea lăcaşului de cult.

Au pus mână de la mână pentru biserica lor

Satul Lunca este situat în partea de Est a jud. Bacău. Întinzându-se pe valea râului Dunăvăţ, pe o lungime de trei km. Aşezarea nu este prea veche, ea luând fiinţă odată cu împroprietărirea Domnitorului Ioan Cuza în 1864, când un număr mare de clăcaşi de prin părţile Vatrei Dorna, în căutare de lucru, s-au aşezat pe moşia lui Petruţ Roseti , primind locuri de case şu câte un petic de pământ pentru agricultură. Important este că şi astăzi, la peste 140 de ani de la atestarea obştii, locuitorii acestui sat se numesc cu mândrie dorneni . Parohia are o biserică şi trei şcoli dinre care două elementare : la Valea Boţului şi Slobozia cu învăţământ simultan (clasele I-IV) şi una în Filipeni –cu clasele I-X. Enoriaşii parohiei au dorit sfinţirea acestui locaşului de cult, eveniment dorit de aproape 10 ani. De la numirea preotului în parohie până la data sfinţirii, s-au realizat pictura din cafas şi pridvor, restaurarea catapetesmei ,sporirea avutului bisericii prin cumpărarea de policandru ,sfinte vase, veşminte şi epitaf. Lucru demn de luat în seamă este că pictura veche a bisericii sfinţită duminică a fost îndepărtată de către elevii şcolii Filipeni şi enoriaşii din Valea Boţului. După data de 15 aprilie 2007 a urmat punerea gledului pe pereţi. Sătenii îşi aduc aminte că „după data de 21 mai s-a ridicat o schelă de către vecinii noştri, Daniel Ignătesu, Viorel Curteanu , Pop Gheorghe şi Zaharia Constantin. Ridicarea acesteia a fost posibilă prin faptul că Preotul Ioan Pleşcău de la Parohia Sf. Dumitru din Bacău şi alţi fii ai satului au donat materiale de care a fost nevoie” .
(Florin NISTORESCU)

Adauga un comentariu

*