In luna lui Gustar, „stranierii” se inghesuie la altar

Fara doar si poate, societatea româneasca în ansamblul ei a evoluat, spun sociologii, mai mult decât ar fi trebuit. Daca pe plan economic industria a lasat cu mult în urma infrastructura nationala, lucru resimtit din plin pe soselele patriei, la fel de bine si notiunea de „familie” tinde sa capete noi valente. Se observa în numarul mare de divorturi si în scaderea dramatica a casatoriilor. În anii din urma statistica cuplurilor ce au spus „da” în fata ofiterului de stare civila a fost puternic influentata de casatoriile lunii august, moment în care stranierii se calcau în picioare pentru statutul de familist. 2008, în schimb, înfatiseaza un cu totul alt tablou care ne da de înteles ca întemeierea unei familii nu mai este o prioritate pentru capsunari si nici pentru constructorii români care traiesc în Italia.

Visul unei vieti fericite, lipsita de griji, si întemeierea unei familii sunt principalele motive pentru care stranierii nostri din UE trudesc si câte 16 ore pe zi. Planurile de casatorie se fac cu precadere tinându-se cont de concediul din luna august, atunci când banii din conturi se cheltuiesc pe costume si rochii de mireasa noi, pe plata restaurantului arvunit cu mult timp în urma de catre cei de acasa si, în cazurile cele mai fericite, pe o scurta vacanta …de miere. În ultimii 3 ani de zile numarul de casatorii încheiate în luna lui „gustar” au depasit în mod lejer cifra 1.000, dar potrivit prognozelor de stare civila, fenomenul tinde sa devina la rându-i un vis. Dupa cum au declarat oficialii Directiei de Statistica a Judetului, „anul trecut, doar în luna august au fost oficiate la nivelul judetului nostru aproape 1150 de cununii civile. Credem ca în procent de peste 90%, cei care s-au prezentat în fata ofiterului de stare civila au fost tineri care muncesc peste hotare”. Cum de altfel ati intuit, august 2008 reprezinta vârful graficului ce înfatiseaza casatoriile pentru întreg anul în curs. Asta pentru ca tot cifrele sunt cele care spun totul. Potrivit lucratorilor de la serviciul de Stare Civila din Primaria Bacau, „ imediat dupa iesirea din postul Sfintei Marii am oficiat în fiecare weekend peste 130 de casatorii. Saptamâna trecuta au fost sâmbata 78, iar duminica 28, iar în acest sfârsit de saptamâna avem 70 de cununii programate pentru sâmbata si 20 pentru duminica. Noi apreciem ca în luna august, numarul cuplurilor care vor dobândi certificatul de casatorie sa depaseasca 500”. Trebuie sa tinem minte cifra precizata anterior si asta pentru ca, statistic vorbind, anul trecut doar în luna august, s-a cântat oficial „sa se pupe mirii” de aproape 1.150 de ori.

Scadere drastica a numarului de casatorii în 2008

Societatea civila româneasca trage pentru 2008 un semnal de alarma legat de scaderea dramatica a numarului de cununii civile. Dupa cum reiese din cifrele statisticienilor, „în primele 6 luni din acest an, numarul casatoriilor oficiate a fost de 1512, fata de cele peste 2900, câte erau pentru aceeasi perioada a anului trecut. În 2007 discutam despre un numar total de casatorii de peste 6340, cifra care cu siguranta va fi cu mult mai mica în 2008. Potrivit datelor de care dispune Autoritatea de Sanatate Publica de la Bacau, cea mai drastica scadere s-a înregistrat în mediul rural, unde în fata ofiterul starii civile s-au prezentat în primele cinci luni din an doar 300 de cupluri. Totul pe fondul în care anul trecut, în aceeasi perioada a anului, 1075 de cupluri au decis sa se casatoreasca. Aproape în 80 % din numarul total de orase si comune, cifra demografica care reprezinta casatoriile este în cadere libera. Sociologii spun ca fenomenul era de asteptat, pe fondul unei maturitati economica-sociale a celor care locuiesc peste hotare.”Foarte multi tineri care au plecat sa munceasca si sa locuiasca peste hotare se gândesc sa-si reaseze prioritatile. Primeaza dorinta de a dobândi un loc de munca, apoi cu banii câstigati sa-si construiasca o locuinta. Doar dupa trei-patru ani de la plecare, iau în calcul sa-si întemeieze o familie. Asa s-a întâmplat cu cei care au ajuns prin 1995-1996 în Italia, Germania sau în Anglia. Foarte multi dintre ei au ajuns în fata ofiterului de stare civila dupa anul 2000. De aceea am avut de-aface cu o crestere fara precedent al numarului de casatorii. Acum, vreme de câtiva ani lucrurile se vor reaseza”, spun specialistii în probleme de cuplu. (Florin NISTORESCU)

Adauga un comentariu

*