Alinei C., in vârsta de sapte ani, care a petrecut trei ani in sistemul DGASPC, la un asistent maternal profesionist. Fetita a fost diagnosticata la mai putin de doi ani cu handicap de gradul I (parapareza spastica), iar mama ei naturala are probleme psihice (schizofrenie) controlate prin tratament.
„In 2003 locuiam pe strada Bicaz cu fetita, sotul si mama mea. Alina era mica si adesea plângea noaptea, fie din cauza mamei, care le cam tragea la masea, fie din cauza petrecerilor din vecini, astfel ca intr-o zi cineva ne-a reclamat la Protectia Copilului ca o neglijam. Au venit cei de la DGASPC, am stat de vorba cu ei si, cum n-o duceam pe roze cu banii, am fost de acord ca Alina sa stea un timp la un asistent maternal”, a povestit mama. Din ancheta sociala realizata in acest caz rezulta totusi ca toti trei adultii obisnuiau la acea vreme sa consume bauturi alcoolice.
Fetita a stat la asistentul maternal pâna in 2006. Pe mama naturala o vedea aproape in fiecare zi, iar pe asistentul maternal ajunsese sa-l considere mama „de-a doua”. In aceasta perioada, parintii au renuntat la bautura, s-au separat de batrâna si si-au imbunatatit situatia financiara. La un moment dat, au decis sa-si ia copilul acasa. „S-a atasat de asistentul maternal si inca mai vorbesc la telefon. A fost foarte bine educata in familia de imprumut, care a ajutat-o inclusiv sa treaca printr-o operatie de remediere a handicapului”, a mai relatat mama naturala.
Dincolo de necazuri, Alina poate fi considerata o fiinta norocoasa. Nu a crescut printre straini, ca multi alti copii oropsiti, ci s-a bucurat in cele din urma de ocrotirea familiei care i-a dat viata. Mai mult, grija celor doua mame i-a dat puterea sa lupte pentru a-si infrânge handicapul. Astazi e un copil aproape normal, un copil iubit si care, in ciuda handicapului, a inceput sa paseasca fara ajutorul altcuiva. E destul de timida, totusi ne-a spus ca „vreau sa ma fac doctor de familie când voi fi mare”.
16 asemenea cazuri
Oricât ar parea de ciudat, exista in Bacau copii dati la stat si apoi luati inapoi acasa. „De la inceputul anului trecut am avut 16 asemenea reintegrari. Micutii au ajuns in sistemul public de ocrotire pe fond de abandon, saracie, lipsa unei locuinte, familie dezorganizata sau decesul unui parinte si au fost reintegrati in familie o data cu reabilitarea acesteia”, a explicat purtatorul de cuvânt al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC).
Alin LEANCA