Mii de copii din Bacau cresc departe de parinti deoarece acestia muncesc fara acte in strainatate

Mii de copii din municipiul nostru cresc departe de cei care le-au dat viata deoarece parintii lor au preferat sa munceasca la negru in strainatate pentru un pumn de bani. Exista minori veniti pe lume in afara tarii si adusi apoi in România care nu se pot bucura la noi de drepturi fundamentale pentru simplul motiv ca nu au acte românesti.

O diferenta alarmanta

Potrivit legii, bacauanii care pleaca sa lucreze cu contract de munca in strainatate au obligatia sa anunte despre acest aspect Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS) al Primariei. „In baza noastra de date figureaza cam 20 de copii cu unul sau ambii parinti plecati”, a precizat sefa institutiei, Daniela Poznarea. Numarul este suspect de mic, chiar daca avem in vedere numai numarul „stranierilor” care au venit luna aceasta in concediu pe meleagurile natale.
Pentru o mai buna monitorizare si depasirea situatiei de criza in care se gasesc acesti copii, SPAS a incheiat, de asemenea, spre sfârsitul anului trecut, un protocol de colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), grupul vizat fiind evaluat cu ajutorul consilierilor scolari. „Prin colaborarea cu ISJ, am abtinut un numar de 4500 de copii cu parintii plecati”, a adaugat directoarea SPAS.
Rezulta, asadar, ca majoritatea parintilor plecati din Bacau la lucru peste hotare muncesc de fapt la negru. Autoritatile fac acum demersuri pentru modificarea legii astfel incât, pe viitor, parintii care pleaca pentru mai mult timp din tara sa fie obligati sa anunte SPAS-ul, indiferent daca vor munci sau nu acolo cu contract de munca.

Un copil care oficial nu exista

In aceasta perioada, reprezentantii SPAS Bacau se confrunta cu un caz pur si simplu grotesc, al unui copil de patru ani care, din cauza parintilor inconstienti, nu exista din punct de vedere legal si deci nu poate beneficia de o serie de drepturi fundamentale. „Minorul este nascut in Italia si are doar un act constatator al nasterii emis de autoritatile italiene. Parintii l-au adus in tara si l-au lasat la o cunostinta, fara sa se mai ocupe de acte, dupa care au disparut. Din aceste motive, micutul nu poate fi inscris nici la medicul de familie, nici la gradinita, nu poate primi alocatie de stat si nici nu poate fi dat in plasament. Practic, el nu are identitate in România. Acum facem demersuri pentru a-i schimba situatia, cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si al Ministerului de Externe”, a mai spus Daniela Poznarea.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*