In ciuda unor drumuri execrabile, Lacul Sfânta Ana atrage turisti din toata Europa

image_13619.jpgLacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România si Europa de Est. Situat în masivul Ciumatul Mare, pe partea stânga a Oltului, în apropiere de Baile Tusnad, lacul atrage zilnic numerosi turisti, români sau din afara tarii. Este asezat pe fundul craterului unui vulcan stins, Ciomatu, din masivul vulcanic Puciosu, unde a avut loc cea mai „recenta” erupţie vulcanica în Carpati si în Europa de Est. „Recenta” inseamna, de fapt, acum 42.000 ani! Lacul Sfânta Ana se afla la o altitudine de 946 m, este de forma aproape circulara, are o lungime de 620 m si o latime de 460 m, suprafata fiind de 19,50 ha, iar adâncimea maxima de sapte metri. Isi completeaza apele numai din precipitatii, neexistând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. În apa nu exista oxigen, motiv pentru care nu traieste nici o vietate in ea.

Chinurile iadului spre un lac sfânt

image_13615.jpgIndiferent din ce parte a tarii incerci sa ajungi la Lacul Sfânta Ana, te ingroapa drumurile, fie ca sunt judetene, nationale sau europene. Execrabile, sparte, asfalt distrus. Fie ca vii de la Bacau, tot pe drumuri rele mergi aproape in totalitate, ajungi in Covasna, la fel, treci in Harghita, aceeasi situatie. Infrastructura este la pamânt. Nimeni nu misca un deget. Toata lumea promite ca va face si va drege iar tu, biet turist român, iti distrugi piviotii si bucsele masinii pentru a sta macar câteva ore pe marginea lacului si a admira aceste frumuseti nemaivazute in Europa, pentru care elvetienii sau austriecii ar da orice sa le aiba. Iar noi, noi românii aflati la putere prin diferite autoritati de administratie pubklica nu miscam un deget pentru a drege infrastructura. Ne lamentam ca nu avem bani. La asta ne pricepem cel mai bine. Nu mai bine au procedat vecinii din Harghita? Se pare ca lacul tine de aceeasi comuna care a dat o hotarâre de Consiliu Local prin care a trecut tabara de la Poiana Uzului de la Bacau la Harghita!

Rezervatie naturala ingrijita de Loti Baci

image_13614.jpgIntrarea in rezervatia naturala Lacul Sfânta Ana se plateste la fel ca si atunci când treci Dunarea pe podul de la Giurgeni. Dai cinci lei pentru masina si intri. De rezervatie se ocupa un tip cu un farmec deosebit, pe care toti il stiu de „Loti Baci”. Daca ai noroc, te coboara sau te urca inspre si dinspre lac cu „jeep”-ul lui de pe vremea lui Pazvante. Iar in masina se comporta ca un ghid. Ne-a spus ca vremea se va strica cât de curând. Daca nu crezi, te invita sa-i vizitezi „centrul meteorologic”. Opreste masina in dreptul unor gauri si te pune sa mirosi. Cele două fisuri formate în munte prevestesc vremea cu precizie matematica. „Daca emanatiile te pisca la nas, va fi furtună, dacă nu, ziua va fi însorita”, spune Loti Baci. Pe noi ne-a piscat, asa ca vremea se va strica, va ploua. Când am ajuns la lac, Loti ne-a sfatuit cum sa ne spalam. Barbatii „trecuti”, care se uita dupa femei, sa se spele pe ochi, cei mai putini virili sa se bage pâna la brâu in apa, iar femeile care iau bani de la barbati, sa se spele pe mâini. „I-am spus si lui Basescu sa faca gargara cu apa din lac, pentru ca e buna pentru politicieni, dar n-a vrut, a zis ca il filmeaza!”, spune Loti Baci.

De ce lacul se numeste Ana si este sfânt

Doi tineri trebuiau sa se casătoreasca. Fata, pe nume Ana, nu dorea acest lucru, fiind obligata de parinti s-o faca pentru averea viitorului sot. În seara nuntii, mireasa a fugit si s-a aruncat în lac, trupul ei nefiind gasit pâna astăzi. În fiecare an, de hramul Sfânta Ana, lacul este sfintit de catre mitropolie. O alta legenda spune ca, prin aceste locuri, traiau doi tirani care erau frati. Unul stapânea o cetate pe vârful Puciosul, celălalt, o cetate situata pe locul actualului lac. Stapânul cetatii de pe Puciosul avea o caleasca minunata, câstigata la zaruri, fapt ce a stârnit invidia fratelui sau, care a pus ramasag ca a doua zi va veni în vizita cu o caleasca si mai mareata. Tiranul a pus sa fie înhamate la caleasca sa opt din cele mai frumoase fete din împrejurimi. Caleasca fiind foarte grea, acestea nu au putut s-o urneasca, fapt ce a dezlantuit mânia stapânului, care a început sa le biciuiasca. Una din fete, Ana, l-a blestemat pe stapânul cel mârsav. Blestemul fetei s-a împlinit, s-a pornit o furtuna îngrozitoare, cu fulgere si tunete, cutremure, iar cetatea, împreună cu tiranul ei, s-a scufundat în flacari. În locul ei s-a format un lac albastru si linistit, numit Lacul Sfânta Ana.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*