Tântarii provoaca dureri de cap Prefecturii

tantzar-2.jpgRetragerea apelor Siretului din zonele inundate a lasat in urma mai multe suprafete transformate in veritabile mlastini. Numarul insectelor, in special al tântarilor, a crescut galopant. Favorizati de mediul propice, tântarii s-au inmultit necontrolat astfel incât autoritatile s-au procopsit cu o problema in plus. Daca nu se actioneaza in termen de câteva zile, comunele afectate de invazia tântarilor pot deveni focare de infectie. Afectiunile digestive si alergiile sunt principalele pericole in acest sens.

Prefectura fierbe zilele acestea. Pe lânga problemele ridicate de intârzierea construirii caselor destinate sinistratilor din comunele bacauane lovite de inundatii, reprezentantii Guvernului in teritoriu s-au trezit cu o noua “bomba” pe cap. In urma retragerii apelor o consistenta suprafata (aproximativ 6000 de hectare, pe raza a sapte comune) s-a transformat intr-un adevarat focar epidemiologic. Cauza: terenurile mlastinoase s-au dovedit un mediu propice inmultirii necontrolate a insectelor, indeosebi a tântarilor, acestia din urma fiind purtatorii mai multor tipuri de virusi. Intârzierea actiunilor de dezinsectie poate duce la declansarea in lant a unor epidemii.

In asteptarea banilor din fondul de urgenta

Prefectura Bacau, cea care a preluat frâiele operatiunii de dezinsectie, asteapta banii promisi de Guvern. Suma va fi virata din fondul pentru situatii de urgenta al Executivului, insa reprezentantii Guvernului nu stiu când vor primi banii in cont. Din acest motiv, demararea dezinsectiei pe cele 6000 de hectare mai are de asteptat. “Normal legislatia spune ca cei din consiliile locale de la nivelul comunelor trebuie sa se ocupe de dezinsectie, dar nu au bani. Tinând cont de suprafata mare a focarului (aproximativ 6000 de hectare) e clar ca avem nevoie de o interventie mecanizata. Ca sa fie eficienta, operatia trebuie facuta de la un capat la altul, pe tot cursul Siretului, in zona cu probleme”, a declarat subprefectul Constantin Scripat. Acesta a mai spus ca i-a cerut ministrului Internelor, Cristian David, sa elibereze in regim de urgenta suma de 300 de mii de lei, din fondul de urgenta al Executivului, pentru demararea dezinsectiei. Prezent duminica in zona inundata din judet, David a declarat ca banii vor veni cât de curând. “Daca as putea, as da drumul dezinsectiei si de mâine. Nu am insa garantia ca voi avea banii promisi in cont. Ca sa dau drumul operatiunii de dezinsectie trebuie sa am bani”, a adaugat Scripat.

Solutia anti-tântari vine de la Bayer

Suprafata de 6000 de hectare inseamna 40 de kilometri, intinsi intre localitatile Filipesti si Tamasi, cu o latime de un kilometru pe ambele maluri ale Siretului. Conform calculelor Prefecturii, pentru dezinsectie sunt necesari aproximativ 800 de litri de solutie, la un cost de 140 de lei/litru. “Este o solutie speciala, produsa de compania germana Bayer. Este cam singurul produs care este avizat de Ministerul Sanatatii. Este o substanta cu care lucreaza toata Europa. Spaniolii o folosesc la dezinsectia plajelor. Cu un litru de solutie facem aproximativ 7 hectare. Costurile sunt insemnate. Un litru de solutie antitântari costa si 40 de euro. Din pacate, nu mai merge cu vorbe. Aviatia costa. Benzina costa, pentru 6000 de hectare am nevoie de 15-18 mii de litri de benzina speciala. De asemenea, solutia se elibereaza numai cu fila de cec si pe comenzi ferme, facute dinainte. Nimeni nu tine pe stoc asa ceva. Tântarii se pot inmulti rapid, pâna la 30 de generatii pe an”, a declarat Valentin Coroama, singurul operator aerian din judet care poate realiza o dezinsectie mecanizata (cu avioane An 2).

Risc de afectiuni digestive

Conform Autoritatii pentru Sanatate Publica (ASP), intârzierea operatiunilor de dezinsectie ar putea duce la declansarea unor epidemii. “Tântarii sunt purtatorii unor virusi. Daca nu se actioneaza rapid exista riscul declansarii unor epidemii, in special aparitia unor afectiuni digestive, alergii. Deocamdata nu s-au inregistrat probleme de acest fel, dar trebuie actionat foarte repede. Noi am remis dejaa atentionari Prefecturii”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt in cadrul ASP. Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. sa dea banul BENEA CA ESTE UNUL DIN VINOVATI si BERCA ca si el trebuia sa raspunda SI PRIMARELE din zona. iata banii ce va plangetai!!!!!!

  2. Mincinosule a zis:

    Bai Nas Lung, daca semanai macar cu un ziarist te-ai fi documentat la fata locului. Din text reiese ca te mananca insectele de viu, ceea ce-i departe de adevar. Iar articolul a mai aparut in toata presa bacauana. Zic eu ca e penibil sa faci deschidere cu un subiect fumat.

Adauga un comentariu

*