„Lectie deschisa” pentru persoane cu handicap

11 din cei 26 de beneficiari ai centrului de zi „Armonia” Bacau, unitate a Serviciului Public de Asistenta Sociala destinata adultilor cu handicap psihic, au participat ieri dimineata la o dezbatere pe teme de cultura generala coordonata de personalul centrului. „Lectia deschisa” intitulata „Adevarat sau fals?” a fost tinuta de asistentul social Irina Bacauanu, care a trezit interesul „elevilor” prin intrebari privind Europa, seful statului, rolul grasimilor in alimentatie, muntii României, planeta pe care traim, echipele Steaua si Dinamo, Scufita Rosie sau Nadia Comaneci. Doua dintre subiectele abordate au iscat discutii indelungi, chiar si dupa terminarea „lectiei”, din cauza complexitatii problemelor, care permitea ambele variante de raspuns; este vorba de „se trage omul din maimuta?” (la care un asistat a simtit nevoia sa intrebe „atunci cine a creat maimuta?”) si de „România se invecineaza la est cu Rusia?” (la care discutia a ajuns la statutul Republicii Moldova). Beneficiarii s-au implicat cu entuziasm in dezbatere, ridicând mâinile ca niste scolari constiinciosi sau „suflând” deoarece nu se puteau abtine sa nu raspunda. Unii se poticneau la lucruri simple, altii atacau vitejeste subiecte pretentioase chiar si pentru personalul centrului.
„Avem multe asemenea activitati, de invatare prin joc. Cea de azi s-a adresat asistatilor cu retard. Vârsta lor mentala adesea nu depaseste câtiva ani, asa ca apreciem orice participare la activitatea de grup”, a explicat Irina Bacauanu. La sfârsitul „lectiei”, beneficiarii au cerut dezbateri viitoare pe anumite subiecte: crestinism, cuplu, astronomie, zodii, muzica, sport.

Clubul bolnavilor psihic

Respinsi adesea de semenii lor cu „retard” mentalitar sau de angajatori care nu vor sa se complice primind la munca persoane cu dizabilitati, afectati de diverse probleme cu care se confrunta in viata de zi cu zi din cauza handicapului, asistatii centrului „Armonia”, majoritatea diagnosticati cu schizofrenie si oligofrenie, gasesc aici un refugiu, o comunitate care-i accepta si-i intelege, un mediu in care simt ca pot pasi pe drumul spre normalitate. Unitatea, deschisa in anul 2005 cu fonduri Phare si preluata ulterior de autoritatile locale, e dotata cu psiholog, asistenti sociali si kinetoterapeut si urmareste „crearea unui parteneriat intre autoritati si societatea civila pentru dezvoltarea serviciilor sociale comunitare destinate adultilor cu dizabilitati psihice cu vârsta intre 18 si 60 de ani aflati in familie, combaterea riscului de marginalizare a acestei categorii, sensibilizarea opiniei publice pentru a constientiza problemele acestor oameni, schimbarea atitudinii comunitatii fata de ei, reintegrarea lor socio-familiala si profesionala”, dupa cum a mai spus Irina Bacauanu.
Alin LEANCA

Comentarii

  1. Trebuie sa stie lumea ca exista acesti oameni care dovedesc mai mult decat cei „nediagnosticati”, sensibilitate si afectiune.Si nu uitati: BOALA PSIHICA E PENTRU TOATA LUMEA (aviz celor care satirizeaza persoana aflata in nevoi speciale)

Adauga un comentariu

*