Sute de bacauani, majoritatea femei, au renuntat la serviciu pentru a creste copii luati din sistemul de ocrotire al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Doi dintre cei care au ales meseria de asistent maternal profesionist, sotii Moisa, au luat in plasament doi micuti cu handicap psihic.
Parinti de weekend
Nicolae Moisa (foto) si sotia sa au adus pe lume doi copii, baieti, asezati acum la casele lor. Cu toate acestea, in sufletele parintilor a existat destula iubire pentru a o lua aproape de la zero cu alti copii, lasati de izbeliste de niste straini. „Era prin 1994. In drum spre serviciu, sotia trecea pe lânga centrele DGASPC din zona Ura. Intr-o buna zi, mi-a propus sa luam in familie, pentru weekend, un copil orfan. Am fost de acord si a mers dupa el. Voiam o fetita, dar a fost sa fie un baietel de patru ani. L-a ales deoarece a impresionat-o cum statea intr-un colt in timp ce altii se agatau de ea strigând-o «mama». Am petrecut cu el aproape fiecare weekend, timp de mai multi ani. La un moment dat am descoperit ca avea o sora si am inceput s-o luam si pe ea”, a povestit barbatul.
Mai atasati decât propriii copii
Atunci când meseria de asistent maternal profesionist a fost reglementata prin lege, sotia lui Nicolae Moisa s-a gândit sa-si lase serviciul in favoarea noii ocupatii. „Ea a devenit asistent maternal in 2004 si a luat un baiat de sapte ani, de etnie roma, cu nevoi speciale (hiperchinetic). Doi ani mai târziu, am devenit si eu asistent maternal si am luat un copil de patru ani, tot baiat, tot rom si tot cu probleme (autism)”, a continuat Nicolae Moisa. Rapid, Stefan si Alex au devenit membri deplini ai familiei. Potrivit explicatiilor oferite de „tatal” lor, baietii se impaca bine unul cu altul, se considera frati – cum se considera si cu fiii naturali ai familiei, iar cel cu autism a facut progrese considerabile in lupta cu handicapul. „Suntem foarte atasati de ei, iar ei s-au comportat cu sotia in anumite momente chiar mai afectuos decât baietii nostri. Unora dintre prietenii de familie li s-a parut nepotrivit gestul nostru de a creste copii straini – si romi pe deasupra, asa ca am decis, cu toata seninatatea, sa renuntam la prietenia lor”, a mai spus asistentul maternal Moisa.
Si-au facut meseria de râs
Potrivit unui raport al DGASPC, in judetul nostru traiesc la ora actuala 497 de asistenti maternali profesionisti, care au in plasament 615 copii. „Ca sa fii asistent maternal, trebuie sa urmezi un curs special, sa-ti faci analizele, sa obtii avizul unui medic psihiatru, sa fii supus unei testari psihologice (impreuna cu toata familia) si unei anchete sociale complexe. Abia la final obtii atestatul si poti lua un copil. Monitorizarea DGASPC e foarte stricta in prima luna, când copilul trebuie sa se integreze in noua familie. Dupa aceea esti controlat cam o data pe luna”, a explicat Nicolae Moisa. „Exista situatii in care asistentii maternali nu-si fac treaba, neglijeaza copiii – si atunci le cerem sa-si dea demisia. Anul trecut ne-am confruntat cu trei asemenea cazuri: doua de neglijenta si unul in care a trebuit sa preluam copilul, desi nu era neglijat, pe fondul a nenumarate reclamatii depuse de o persoana impotriva asistentului respectiv”, a declarat Alina Iftode, purtatorul de cuvânt DGASPC.
Grozavia de la Bistrita ar putea schimba legea
Cazul cutremurator al asistentului maternal din Bistrita Marcela Fagarasanu, care a provocat recent moartea unui copil de patru ani pe care-l avea in ingrijire, a scos la iveala o serie de deficiente din sistemul public de protectia copilului, de exemplu interdictia impusa asistentilor maternali de a avea si alt serviciu in afara de ingrijirea copiilor luati in plasament. Ca urmare, statutul acestei ocupatii ar putea fi modificat cât de curând. Teodora Bertzi, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, a afirmat de exemplu, zilele trecute, ca statutul actual al asistentilor maternali din România este unul depasit.
Alin LEANCA
vreau sa rog si eu pe cineva care stie de aceste cursuri de asistent maternal pentru copii ,unde se fac in bacau mai exact unde anume ? pe ce strada ?daca poate cineva sa ma informeze va rog mult sa-mi spuneti ,nu vreau sa -l fac ca sa am o meserie ci pentru copilul meu sa-l ajut ,va rog mult de tot daca poate cineva ,sa-mi spuna astept un raspuns ,va multumesc .