Medicii bacauani, deranjati de un proiect al Ministerului Sanatatii

Medicii din judetul nostru, reprezentati de Colegiul Medicilor (CM), sunt deranjati de un proiect normativ privind schimbarea normelor referitoare la malpraxis, document elaborat de Ministerul Sanatatii si supus luna aceasta dezbaterii publice.

Doctorii acuzati de malpraxis, suspendati

Malpraxis-ul este definit in proiect ca fiind „eroarea profesionala comisa in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice”. Potrivit documentului, la nivelul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) se va constitui o Comisie de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis (având in componenta reprezentanti ai ASP, CM, Colegiului Medicilor Dentisti, Colegiului Farmacistilor si Ordinului Asistentilor si Moaselor, precum si un expert medico-legal). Din momentul sesizarii Comisiei, respectiv a CM privind un caz de malpraxis, activitatea medicului cercetat va fi suspendata pâna la pronuntarea unui verdict de catre cele doua foruri sau, in cazul in care verdictul le va fi contestat in instanta, pâna la emiterea unei hotarâri judecatoresti definitive. De asemenea, in cadrul CM din România se va infiinta o Comisie speciala de ancheta a cazurilor grave de malpraxis, care se va ocupa de acele cazuri de culpa medicala in care viata pacientului a fost pusa in pericol sau acesta a decedat. Comisia va fi formata din 11 membri, sase numiti de CM si cinci de catre minister, acestia din urma având drept de veto.

Malpraxis-ul dovedit, informatie publica

Colegiul Medicilor din Bacau si-a manifestat nemultumirea fata de propunerile ministerului in ce priveste malpraxis-ul. „Nu vad pentru ce sunt necesare atâtea comisii, din cauza lor cercetarea cazurilor va fi ingreunata, iar oamenii nu vor sti cui sa se adreseze. Nu inteleg nici dreptul de veto al delegatilor ministerului in Comisia speciala de ancheta a cazurilor grave de malpraxis, mi se pare o forma de presiune asupra noastra. Iar suspendarea medicului pe perioada unei anchete de malpraxis e o fapta grea, acesta fiind nedreptatit, deoarece suspendarea e deja o pedeapsa, aplicata inainte de a se dovedi vinovatia doctorului”, a declarat presedintele CM judetean, medicul Elena Stânga (foto). In timp ce reprezentantii CM din România au sustinut oficial, zilele trecute, ca sesizarea cazurilor de malpraxis n-ar trebui facuta publica, deoarece acestea sunt chestiuni personale ce pot privi doar persoanele vatamate sau urmasii acestora, doctorita Stânga a apreciat ca „malpraxis-ul dovedit e informatie publica. Orice pacient are dreptul sa stie daca medicul pe care si-l alege a fost sanctionat pentru erori medicale. Asemenea date ar trebui sa apara, ca si in Occident, pe internet, eventual pe site-ul CM, pentru a se impiedica o abordare necontrolata a cazurilor de catre mass-media”. Cu toate acestea, aparitia in mass-media a unor informatii despre diverse cazuri de malpraxis nu poate fi impiedicata, in conditiile in care orice pacient prejudiciat sau coleg al medicului acuzat se pot adresa, mai mult sau mai putin discret, jurnalistilor.

Un pacient mort, un altul „cârpit”

Doua dintre cazurile de posibil malpraxis intrate recent in atentia CM Bacau vizeaza un medic de la Urgente si un specialist in chirurgie estetica. In primul, unul din medicii de la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean este acuzat pentru moartea unei paciente, care a decedat a doua zi dupa ce medicul a trimis-o acasa spunându-i ca are reumatism. In al doilea, o pacienta a acuzat un chirurg estetician ca ar fi mutilat-o in urma unei operatii de corectare a sânilor. Ambele cazuri au fost prezentate de mass-media imediat dupa ce persoanele prejudiciate au depus sesizari la Colegiul Medicilor.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*