Trei femei din politica bacauana vor da piept cu votul uninominal

Pâna in acest moment, organizatiile judetene de partid au oficializat candidatura a trei femei la alegerile parlamentare, câte una de fiecare formatiune politica. Penuria de candidate e explicabila in masura in care politica trece in ochii opiniei publice drept o afacere eminamente barbateasca. Chiar daca este putin plauzibil, nu este exclus ca pâna la definitiva batere in cuie a numelor candidatilor, pe listele de partid sa se mai strecoare si alte reprezentante ale sexului slab.

Din cele trei candidate, reprezentanta PSD – deputatul Minodora Cliveti – pare cea mai experimentata politic. Desi a condus Directia Apelor Siret, Tudorita Lungu (PDL) concureaza pentru prima oara la o pozitie in Parlament, in timp ce Elena Stoica (PNL) este, pentru o buna parte a presei bacauane, o necunoscuta. Stoica vine din zona Comanestiului si a fost propulsata pe lista uninominala a liberalilor gratie scorului zdrobitor obtinut la alegerile locale de primarul localitatii, Viorel Miron. Un lucru e cert, dincolo de experienta si nivelul de pregatire al candidatelor: alegerile prin vot uninominal sunt premiera electorala a sfârsitului de toamna.

Consens “uninominal”: prea putine candidate in raport cu activul de partid

Declaratiile candidatelor bacauane converg catre o concluzie similara: partidele au validat prea putine candidate in raport cu ponderea femeilor in organizatiile judetene. Cu alte cuvinte, reprezentantele sexului frumos sunt slab reprezentate pe listele uninominale. Potrivit deputatei Cliveti, votul uninominal dezavantajeaza candidatele la un loc in Parlament. Social-democrata si-a mentinut opiniile iterate cu un prilej anterior, conform carora femeile pleaca cu un handicap vizibil in campania electorala, ele neputând strânge suficiente fonduri de campanie. “Imi mentin opinia ca aceste alegeri vor dezavantaja candidatii femei. Ele vor avea putine sanse de a aduna suficiente finante pentru a duce o campanie corecta si sustinuta. De asemenea, stim ca exista colegii cu potentiale electorale diferite. Probabil ca vor exista cazuri de femei trimise sa candideze in colegii cu mai putine sanse de reusita. Nu ma surprinde ca numarul femeilor nominalizate pentru candidatura uninominala este asa de mic. Intotdeauna a fost asa. Totusi, n-ar fi stricat ca femeile din activul partidelor sa aiba o mai buna expunere pe listele uninominale”, a declarat Minodora Cliveti. De cealalta parte, candidata democrat-liberalilor spune ca nominalizarea pe lista uninominala este un “semn de incredere aratat de partid”. “Sunt singura femeie pe lista partidului. Mi-ar fi placut sa vad mai multe femei pe aceasta lista. Am incredere, indiferent de colegiul in care voi candida”, a spus Tudorita Lungu. Aceasta a mai declarat ca numarul femeilor care vor candida uninominal in judet este insuficient. “Am sperat la o reprezentativitate de cel putin 25 – 30 la suta. Pe de alta parte nici nu prea sunt multe femei in partid care sa se implice. Nu au existat prea multe solicitari din partea femeilor din partid cu privire la depunerea candidaturilor in colegiile uninominale. Este un inceput. De multe ori candidatura unei femei la o demnitate politica aduce cu sine tot felul de discutii nejustificate. Imi doresc sa am contracandidati care sa se bata pe principii si pe proiecte”, a subliniat Lungu.

Vor sari scântei

Alegerile parlamentare din aceasta toamna promit confruntari de rasunet intre candidatele principalelor partide politice la un loc in forul legislativ. Sare in ochi, la o privire succinta, posibila inclestare de forte din colegiul de la Urlati (judetul Prahova), unde se pare ca Adriana Saftoiu, proaspat validata din partea PNL, o va infrunta pe “blonda de la Cotroceni”, Elena Udrea. In ceea ce priveste judetul Bacau, surse din anturajul PSD au declarat ca partidul va mai arunca in lupta uninominala inca o femeie, insa oficialii gruparii politice nu au confirmat informatia.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*