Sute de scoli fara autorizatie sanitara

La peste o saptamâna de la inceperea noului an scolar, sute de unitati de invatamânt din judetul nostru nu aveau autorizatie sanitara de functionare, arata un raport din 23 septembrie al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP). Mai mult, la data respectiva majoritatea acestora nici nu cerusera autorizarea. Declaratia inspectorului scolar general, conform careia mai exista scoli care nici nu pot primi autorizatie, pune capac situatiei dezastruoase a infrastructurii educatiei la Bacau.

Apa si veceul, probleme majore

Conform statisticilor ASP, 346 din 712 unitati de invatamânt nu erau marti autorizate din punct de vedere sanitar, iar 173 dintre ele nu depusesera documentele necesare autorizarii. Astfel, nu aveau autorizatie 64 de gradinite (27 nici nu cerusera), cinci licee si 277 de scoli (dintre care 146 nu au cerut). Marea majoritate a gradinitelor si scolilor neautorizate functioneaza in mediul rural, iar liceele in abatere sunt toate de la oras. Motivele pentru care ASP nu a eliberat autorizatii sanitare acestor unitati se refera la probleme in alimentarea cu apa (68 de unitati), grupuri sanitare necorespunzatoare (nu mai putin de 121 de unitati), spatii insuficiente (46 de unitati), podele degradate, tavane curbate si pereti fisurati, probleme cu acoperisul, mobilier degradat in proportie de peste 60 la suta sau mutarea unitatii intr-o locatie proprietate particulara (cum este cazul in comunele Itesti, Racaciuni, Blagesti, Bogdanesti si chiar in orasul Buhusi). Dinamica autorizarii, apreciaza totusi ASP, indica o crestere a numarului de unitati scolare care se incadreaza in normele sanitare.

„Nu au cerut autorizatie ca oricum n-o pot obtine”

Intrebat despre aceasta situatie, seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Ovidiu Cojocaru, sustine ca statistica in cauza este din 19 septembrie si ca „lucrurile s-au schimbat total in teritoriu”, asta insa dupa ce „i-am anuntat pe toti directorii de scoli si le-am cerut autorizarea de urgenta”. Inspectorul scolar general recunoaste totusi ca „mai avem scoli care nu pot primi autorizatia din motive obiective (de exemplu nealimentarea cu apa a grupului sanitar) si de aceea directorii nu au mai cerut-o”. Ovidiu Cojocaru crede ca „bani in invatamânt au intrat puternic doar in ultimii ani, un timp prea scurt pentru a rezolva prea multe. Daca vin in continuare fonduri, in cel mult trei ani scolile din judet ar trebui sa nu mai aiba probleme cu autorizarea din punct de vedere sanitar”.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*