Zilele Bacaului, al 600-lea bâlci

balci-poza-pag1111.jpgMici, bere, clatite cu marmelada, turta dulce, tiribombe, concursuri de tir, vata de zahar pe bat si bratari cu solutie fosforescenta. Atmosfera tipica de bâlci provincial. Toate acestea, la Insula de Agrement, pentru a marca „Zilele Bacaului” si 600 de ani de atestare istorica.

Bacauanii care au sperat ca vineri la 19.00 la insula de agrement va cânta Damian Draghici s-au inselat. O defectune tehnica ce a dus la arderea unui generator a facut ca spectacolul sa inceapa cu intârziere de patru ore. Acesta este motivul pentru care multi oameni au plecat acasa satui de atâta asteptare. „M-am saturat sa tot astept sa inceapa spectacolul. Am inteles ca este o defectiune tehnica la firele electrice. Cel mai tare m-a deranjat ca am asteptat ore in sir inceperea spectacolului si nu ni s-a dat nicio explicatie. Mi se parea firesc si de bun simt ca un reprezentant al Primariei, sa vina pe scena si sa ne spuna ceva, sa explice ce se intâmpla. Asta ca sa stim si noi cât mai avem de asteptat pâna incepe spectacolul”, a spus Ilie Moraru de 65 de ani, un bacauan. „Da! Organizare de doi lei! Ma duc acasa! Ce sa mai astept? Mici si bere am mai mâncat si altadata. Eu vroiam sa ascult muzica”, a spus Ioana Pavelescu, de 45 de ani. Reprezentantii Prmariei recunosc faptul ca au existat anumite probleme tehnice la firele de curent electric, dar nu cunosc cu exactitate cauza. „Pur si simplu, au fost probleme tehnice. O pana de curent! Nu stim exact cine e de vina”, a explicat Mihaela Grosu, purtator de cuvânt al Primariei Bacau.

„Ziua Recoltei”, un alt chix

Ploaia şi temperaturile scăzute au stricat planurile primăriei Bacău, Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală şi Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă de a organiza „Ziua Recoltei 2008”. Dacă responsabilii spun că iniţial s-a mers pe mâna a peste 35 de societăţi comerciale, primării şi asociaţii familiale, care anunţaseră deja că îşi vor expune produsele la standurile de la Insula de Agrement, duminică, doar cinci firme erau prezente cu marfa în galantare. „De dimineaţă au fost mai mulţi, dar ploaia i-a alungat”, au explicat autorităţile locale. De departe s-a observat un soi de apatie venit atât din partea organizatorilor, invitaţilor, firmelor exponante şi consumatorilor. Oamenii au spus că „altfel stătea situaţia în urmă cu doi ani, când tot pe o ploaie mocănescă, zloată şi temperaturi extrem de scăzute, nu aveai loc să arunci un ac. Erau corturile primăriilor de lângă Bacău, aveai de unde să cumperi o bucată de pastramă, să guşti un pahar de must, dar anul ăsta este altceva. Probabil că schimbul de primari a dat peste cap ziua recoltei”, au spus cei câţiva băcăuani care s-au încumetat să iasă duminică dimineaţă din case. In plus, parada recoltei care trebuia sa aiba loc duminica, in centrul orasului nu s-a mai tinut. „Vremea nu a fost de partea noastra. Posibil sa nu fie o amânare ci pur si simplu sa nu mai aiba loc deloc”, a declarat purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau.

Producători zgribuliti

Producatorii de fructe au tremurat din plin lângă lăzile cu mere, prune şi pere. „Recolta din 2008 este foarte bună. Avem contracte cu angrosiştii din pieţele Bacăului şi nu cred că o să rămânem cu marfa nevândută. În anii din urmă am dat marfa la fabricile de rachiu, dar se pare că românii au redescoprit prospeţimea fructelor noastre şi, credeţi-mă, se dau în vânt după ele”, au declarat fermierii din Iteşti. Vestea bună este că o parte dintre ei şi-au recrutat o forţă permanentă de muncă, în timp ce alţii, cu sute de hectare de livadă în arendă, merg tot pe mâna pensionarilor, a elevilor, ori necalificaţilor de la Bacău. „Noi am fi vrut să arătăm mult mai multe, dar vremea nu ne-a lăsat. Am discutat cu mulţi producători de succes de la Bacău, am dorit să arătăm finalitatea mai multor proiecte, dar timpul a fost duminică împotriva noastră”, a declarat directorul OJCA, Vasile Aichimoaie.

Concursul de pescuit, „răpit” de vreme

Vremea, dar şi vremurile au dat peste cap concursul de pescuit programat pentru duminică, sub organizarea Centrului Regional de Ecologie(CRE) de la Bacău. Manifestarea a făcut parte din programul „Bacău – 600 de ani de atestare”. Deoarece organizatorii au stiut ca vremea va fi ploioasa, concursul a avut loc cu o zi mai curând, adica sâmbata. Concursul s-a desfăsurat din ambarcaţiuni, iar pentru prinderea peştilor s-au folosit doar „năluci artificiale”. După expirarea timpului regulamentar impus de organizatori (o singură manşă timp de 5 ore – n.r.), locul I a revenit lui Gabriel Griţcu, care a avut în juvelnic la expirarea timpului regulamentar, trei ştiuci şi doi bibani. „Locurile al II-lea şi al III-lea au fost ocupate de Florin Praj, respectiv Alina Uricaru”, au spus organizatorii.(Florin NISTORESCU, Olimpia FILIP)

Comentarii

  1. pana la urma n-a fost nimic…Bravo PRIMARIEI PT ORGANIZAREA PERFECTA!….

  2. Un mare FIS , tipic pentru administratia si guvernul liberal, al Bacaului si Romaniei. Semneaza -Un fost liberal , dezamagit si scirbit , de atitudinea unor conservatractoristi care se cred tatucii nostri. Nepotism , Greata, Osanale , Ciocu Mic – le credeam apuse . Nu-i asa .Nu v-ati prins inca . Nu-i nimic ,veti cadea in …….

Adauga un comentariu

*