Liberalii, trasi de urechi de primarii din judet

O sedinta ordinara care trebuia sa aiba caracter informativ s-a transformat, la finele saptamânii trecute, intr-un adevarat tir indreptat impotriva administratiei liberale.

Edilii primariilor din judet au fost convocati la sediul Directiei Agricole Bacau pentru o intrunire care ar fi trebuit, in opinia organizatorilor, sa aiba un caracter informativ si de instruire. In fata primarilor au aparut prefectul Claudiu Octavian Serban, subprefectul Gheorghe Hura, vicepresedintele Consiliului Judetean, Ionel Palar, directorul CJAS Bacau, Maria Tioc, Ovidiu Cojocaru, inspector general al ISJ Bacau. Cu o ordine de zi destul de incarcata, organizatorii au dorit sa-i instiinteze pe edili despre modul de organizare a campaniei electorale care va incepe pe data de 31 octombrie si a scrutinului pentru Parlamentul României care va avea loc pe 30 noiembrie. De asemenea, pe ordinea de zi au fost incluse subiecte precum pregatirea institutiilor de invatamânt din judet pentru iarna, situatia autorizatiilor de functionare ale scolilor, o noua instruire asupra modalitatilor de accesare a fondurilor structurale, probleme de fond funciar etc.

Cojocaru a nimerit cel mai rau

Ca si cum lovitura de imagine primita in momentul in care s-a vazut nevoit sa o accepte din nou pe Brândusa Popescu drept mâna sa dreapta la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau, inspectorul general Ovidiu Relu Cojocaru a avut de dat piept si cu un numar destul de mare de primari nemultumiti. Principalul motiv de necaz al edililor prezenti la sedinta de la finalul saptamânii trecute a fost legat de repartizarea microbuzelor scolare. Primarii i-au atras atentia “generalului” asupra faptului ca mijloacele de trasport pentru elevi nu au fost atribuite in mod echitabil, lasând sa se inteleaga faptul ca acestea au fost repartizate pe criterii politice. In apararea sa, Ovidiu Cojocaru s-a multumit sa spuna ca nu au existat astfel de criterii in distribuirea microbuzelor scolare, ci ele au fost impartite dupa necesitati si dupa solicitari. Mai mult, Cojocaru le-a reprosat primarilor ca fac prea multe interpretari politice si ca ar trebui sa nu se mai plânga. Moment in care Vasile Dumitru, edilul-sef al comunei Sanduleni, i-a oferit “generalului” o serie de exemple punctuale: “Exista localitati care aveau deja doua microbuze si l-au primit pe al treilea. Sunt si comune unde nici macar nu este nevoie de mijloc de transport pentru elevi iar acesta este tinut pe marginea drumului. Daca tot nu au nevoie, sa-l dea la cei carora le trebuie”, a tinut sa sublinieze Vasile Dumitru. Cojocaru s-a multumit doar sa raspunda ca nu a primit nicio sesizare in acest sens. Pentru a calma spiritele a fost nevoie de interventia prefectului Claudiu Octavian Serban care le-a garantat primarilor ca, in perioada urmatoare, ISJ va organiza intâlniri in cadrul carora sa lamureasca problema transportului elevilor din judet.

Haos si in sistemul sanitar

Problema microbuzelor scolare nu a reprezentat singurul capitol unde s-a simtit nemultumirea primarilor din judet. O alta ramura unde liberalii nu au excelat este cea medicala. Maria Tioc, director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau, a facut o prezentare a situatiei Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei si a nominalizat unele comune care au ramas codase din acest punct de vedere. Ca si in cazul lui Ovidiu Relu Cojocaru, edilii au ascultat ce li s-a comunicat, dupa care au scos in evidenta carentele sistemului liberal. Maria Tioc a aruncat vina pe primarii care nu au ridicat nici la acest moment plicurile cu taloanele locuitorilor din comunele pe care le pastoresc, insa replica nu s-a lasat asteptata. Astfel, edilul comunei Traian a exemplificat ca plicurile sale au fost amestecate cu cele ale comunei Prajesti, in timp ce conducatorul comunei Bârsanesti s-a plâns ca a primit taloane chiar si pentru unii locuitori care au decedat.
Razvan SENDREA

Adauga un comentariu

*