Desi e vot uninominal, tot partidul conteaza

Data limita pâna la care un candidat pentru un loc in Parlamentul României isi poate inscrie candidatura la Biroul Electoral Judetean (BEJ) Bacau este 21 octombrie. Pâna in ziua de 29 octombrie exista o perioada in care se pot depune contestatii sau pot fi analizate alte probleme. Pe 31 octombrie incepe, in mod oficial, campania electorala. Dupa ce candidaturile vor ramâne definitive si nu vor mai fi alte probleme, se va purcede la tiparirea buletinelor de vot care vor trebui finalizate pâna la data limita de 20 noiembrie. Este vorba despre nu mai putin de 1.320.000 de buletine de vot, câte 660.000 pentru Camera Deputatilor, respectiv pentru Senatul României. Spre deosebire de precedentele scrutinuri, de aceasta data vom avea 10 categorii de buletine de vot pentru Camera Deputatilor si 4 pentru Senat si nu doar câte doua ca inainte.

N-ai partid, nu contezi

In opinia oficialitatilor bacauane, vor exista maxim 12 formatiuni politice care vor arunca in lupta candidati si asta din simplul motiv ca, in afara celor trei partide mari (PSD-PC, PNL si PD-L) si a minoritatii nationale UDMR, restul candidatilor nu vor putea fi validati pentru un loc de parlamentar (chiar daca vor avea numarul de voturi necesar) pentru simplul motiv ca partidul lor nu atinge pragul electoral de 5%.

Efective insuficiente

O problema acuta a pus pe jar autoritatile din judetul nostru. Este vorba despre numarul insuficient de oameni de ordine necesari in vederea asigurarii desfasurarii in conditii optime a procesului electoral. Mai ales ca, spre deosebire de procesele precedente de vot, pentru parlamentarele din 30 noiembrie preluarea in paza a sectiilor va avea loc cu 48 de ore inainte. Conform unor surse oficiale, singura solutie cu care poate veni in acest caz Inspectoratul de Politie al Judetului Bacau va fi sa includa in aceasta actiune si politiile comunitare.

Sfat pentru cetateni

Incepând cu ziua de ieri, 13 octombrie, a inceput distribuirea catre primariile din judetul Bacau a listelor electorale permanente. Cetatenii pot, astfel, sa verifice daca se gasesc pe aceste liste, iar daca nu se regasesc, sfatul autoritatilor pentru bacauani este acela de a depune contestatie pentru ca orice posibila neregula sa fie inlaturata inca inainte ca ea sa se produca.

Fara carte de alegator

Si in anul 2008, implicit pe data de 30 noiembrie, se va vota doar pe baza actului de identitate. Desi este prevazuta si cartea de alegator, totusi cetatenii vor merge la vot doar cu Buletinul de Identitate, Cartea de Identitate sau Pasaportul de Serviciu, dupa caz.

AEP incepe sa se miste

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) este un organism care functioneaza in subordinea Parlamentului României si are rol de reglementare in ceea ce priveste propunerile de acte normative, proceduri si, efectiv, de modernizare a sistemului electoral. Mai nou, AEP are si rol de control financiar asupra bugetului electoral al partidelor politice. Dupa cum s-a exprimat Gheorghe Hura, subprefectul Bacaului, „acest organism este unul relativ nou, se afla la inceput de drum dar incepe sa se miste”. AEP are, de asemenea, si rol de specializare a presedintilor si loctiitorilor birourilor electorale.
In judetul Bacau, cu ocazia „parlamentarelor” din 30 noiembrie, vor exista 601 sectii de votare iar toti presedintii si loctiitorii lor din aceste sectii ar trebui, conform atributiunilor pe care le are Autoritatea Electorala Permanenta, sa fie avizati de catre acest organism.

Candidatii trebuie sa depuna garantii financiare

Conform presedintelui Biroului Electoral Judetean, procesul electoral din aceasta toamna prevede ca pretendentii la un loc in Parlament sa depuna o “garantie” financiara inainte de oficializarea candidaturii. Banii vor fi virati intr-un cont cu regim special, supervizat de AEP. “Fiecare candidat trebuie sa depuna o suma de bani al carei cuantum este echivalent cu cinci salarii minime pe economie, adica 2500 de lei. Contul nu e purtator de dobânda, având un regim special. In momentul in care candidatul vine sa-si depuna candidatura la BEJ el trebuie sa prezinte o chitanta doveditoare care sa ateste ca cei 2500 de lei au fost virati in contul respectiv”, a declarat judecatorul Silviu Anti, presedintele BEJ Bacau. Acesta a mai spus ca garantiile depuse de candidati vor fi returnate dupa alegeri, functie de scorul electoral obtinut de acestia. “Partidelor care nu obtin 2 la suta in alegeri, la nivel national, nu li se restituie garantiile depuse. De asemenea, in aceeasi situatie se vor afla candidatii independenti care nu au obtinut cel putin 20 la suta din sufragii in colegiul in care au candidat”, a explicat Anti care a mai spus ca ratiunea dupa care functioneaza legea, in aceasta privinta, este aceea de a tine la distanta de procesul electoral formatiunile politice aparute peste noapte. Potrivit declaratiilor presedintelui BEJ, pâna in acest moment un singur candidat independent s-a aratat interesat sa-si oficializeze candidatura: Vasile Botomei. Biroul Electoral i-a respins insa acestuia cererea din cauza “problemelor de dosar”. “Dl. Botomei a prezentat mereu dosare de candidatura in care unele documente aveau probleme. De fiecare data lipsea câte ceva. Mai trebuie sa completeze niste acte. De aceea nu i-am aprobat demersul”, a mai spus judecatorul Anti. (L.B.)
Razvan SENDREA

Adauga un comentariu

*