Sute de elevi de liceu din Bacau au declarat zilele acestea razboi comertului de carne vie. Cu ocazia Zilei Europene de Lupta impotriva Traficului de Persoane (18 octombrie), Agentia Nationala contra Traficului de Persoane, Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) si Centrul Ratiu pentru Democratie au demarat o campanie de combatere a fenomenului, sub deviza „Nu e de vânzare! Alege pentru binele tau!”. „Sustinuti financiar de Autoritatea Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor si de Consiliul Judetean Bacau, voluntarii FSC au pregatit, pentru intervalul 13-18 octombrie, un spectacol de teatru tematic, un mars stradal prin centrul municipiului si 20.000 de fluturasi informativi”, a precizat purtatorul de cuvânt FSC, Ionut Chirita.
Vise ce pot deveni cosmaruri
Piesa de teatru forum, având ca nume chiar deviza campaniei, se joaca intr-un mini-turneu prin licee si la Ateneul Bacau. Ea prezinta cazul dureros (inspirat din fapte reale) al unei tinere absolvente de liceu care cade in plasa traficantilor de carne vie. Acestia ii ofera iluzia unui viitor mai bun in strainatate, iluzie care se transforma rapid in cosmarul sclaviei sexuale. La capatul unui sir de traume, fata devine si ea parte a retelei de trafic. In paralel cu spectacolul, voluntarii FSC vor imparti populatiei materiale informative. Conform acestora, traficantii de persoane pot fi agenti de plasare a fortei de munca, reprezentanti ai unor agentii de turism, de moda, matrimoniale sau care recruteaza personal pentru baruri, discoteci, cluburi de noapte sau vase de croaziera, uneori chiar cunoscuti ai victimei. Sunt oameni care la inceput stiu sa se poarte frumos si sa inspire incredere, iar când victima le-a picat in capcana, devin brute capabile de orice (inclusiv crima). Tintele lor preferate sunt tinerii, ale caror vise de a-si face o viata mai buna peste hotare devin uneori cele mai mari cosmaruri. Spre finalul campaniei, pe 17 octombrie, circa 500 de liceeni vor porni pe traseul Statuia lui Stefan cel Mare – Parcul Cancicov, intr-un mars stradal impotriva traficului de fiinte umane.
Statistici ingrijoratoare
Anul trecut, peste 1700 de români au cazut victime traficantilor de oameni, fiind folositi pentru prostitutie, munca la negru, cersetorie sau comert de organe. In multe cazuri, arata specialistii, tintele nu sunt alese la intâmplare, traficantii având cu ele o relatie de amicitie (50 la suta dintre femeile traficate si 35 la suta dintre barbati au fost „recrutati” de persoane pe care le numeau cunostinte sau chiar prieteni).
Alin LEANCA