Satenii din Vrânceni, comuna Caiuti au imbracat duminica straie de sarbatoare fiind prezenti cu mic cu mare la un moment unic pentru mica lor comunitate si anume sfintirea unei troite situate chiar in curtea vechii scoli, ce a functionat vreme de aproape o suta de ani. Ceremonialul de sfintire a fost oficiat de un sobor de sapte preoti, alaturi de Asociatia Corala “Ion Cuntean” din Onesti, invitati de onoare fiind parlamentarii social-democrati Gabriel Vlase si Radu Catalin Mardare.
Troitele la români
Troitele, aceste exponate ale artei taranesti, vechi mostre de spiritualitate româneasca, le întâlnim azi atât la sat, cât si la oras. Potrivit credintei populare, troitele se construiesc la intersectiile drumurilor, pentru a alunga raul. Mircea Eliade, cel mai cunoscut istoric al religiilor, afirma, în lucrarea sa „Sacrul si Profanul“, ca troita sau stâlpul cerului, are rol ritual si închipuie axul cosmic, pentru ca, odata înaltat, teritoriul din jurul lui devine locuibil.
În general, traditia troitelor se pastreaza mai bine în zona submontana. Aici, traditia si credinta au fost mai puternice si mai ferite de influentele venite din exterior. Ceea ce numim cu termenul generic „troita“ (înteles în tot cuprinsul spatiului românesc), poarta zonal alte denumiri, precum: „cruci la rascruci“ (în nordul Moldovei), „rastigniri“ (în Maramures), „icoane“ (în Vâlcea), „rugi“ (în tinutul Padurenilor), „lemne“ (în documentele mai vechi), „cruci“ (în Transilvania si Oltenia).
Slujba sfintirii si „horele luminii“
Sfintirea unei troite este un moment important în viata unei comunitatii. De obicei, sfintirile se oficiaza la ora prânzului, sâmbata, duminica sau într-o zi de sarbatoare, de preotul satului sau de un sobor de preoti. În momentul sfintirii are loc stabilirea hramului troitei, ales de ctitor, care se sarbatoreste anual. Satenii din Vrânceni, de comun acord cu ctitorii Iulian Durlan, nimeni altul decât primarul comunei Caiuti si Vasile Sorea un cunoscut om de afaceri ce isi trage obârsia de pe aceste meleaguri au decis ca hramul acestei cochete troite sa fie cel al Sfântul Vasile, mare teolog crestin si important parinte al bisericii.
De altfel, in cuvântul sau, primarul Durlan a tinut sa sublinieze faptul ca acest lacas de inchinaciune a fost realizat exclusiv pentru satenii din Vrânceni. “In campania electorala au venit la dumneavoastra tot felul de persoane care v-au promis câte-n luna si stele dar de facut nu au facut nimic. Eu am venit si v-am promis printre altele ca impreuna vom construi o troita. Iata ca astazi acest vis al nostru s-a implinit si acest lucru dovedeste ca vorbele mele nu sunt simple cuvinte aruncate in vânt. Comuna are nevoie de civilizatie, tocmai de aceea am mai multe proiecte la care vin si va cer sprijinul pentru a le finaliza. Numai impreuna putem sa facem din comuna noastra una dintre cele mai frumoase asezari din judet. Natura a fost darnica cu noi daruindu-ne tinuturi de vis, acum totul depinde de noi sa punem umarul pentru realizarea acestui deziderat”, a conchis, primarul Iulian Durlan.
Fote&text: Cristinel AIOANEI