– din cauza conflictului iscat intre autoritati si distribuitorii de produse farmaceutice, multe dintre farmaciile bacauane aproape au epuizat rezervele de medicamente importante, precum cele pentru diabetici – Ministerul Sanatatii a anuntat identificarea unei solutii pentru iesirea din criza
Criza de medicamente survenita la inceputul acestei luni pune in pericol viata multor pacienti din Bacau, oamenii fiind nevoiti sa umble din farmacie in farmacie cu speranta disperata ca in cele din urma vor obtine produsele de care au atâta nevoie. Criza este consecinta unui conflict intre autoritati si distribuitorii de medicamente, acestia din urma intrând acum doua saptamâni in „greva” si refuzând pur si simplu sa mai ofere farmaciilor anumite produse, pentru care ies in pierdere. Desi ministrul sanatatii a anuntat identificarea unei solutii pentru iesirea din criza, situatia va reveni la normal doar dupa aparitia unor documente oficiale privind intelegerea la care s-a ajuns intre minister si distribuitori.
Stocurile pentru diabet, pe sfârsite
Ieri 20 octombrie, reporterii „Observatorului de Bacau” au facut un sondaj prin farmacii privind criza de medicamente. „Cu anumite produse se merge in pierdere de vreo doi ani. Acum unii au inceput sa distribuie medicamente românesti si OTC (care nu necesita prescriptie medicala). La mine de exemplu nu se mai gasesc medicamente pentru diabet”, a declarat presedintele Colegiului Farmacistilor Bacau, Luana Grigoras. O colega a sa, de la farmacia Malvi, s-a plâns ca „stam rau si nici nu stim când se va termina criza”. „E criza mare la insulina. De asemenea, nu mai avem Crestor, un produs foarte solicitat, folosit pentru scaderea colesterolului”, a declarat o farmacista din reteaua Medica. „Pentru diabet, stocurile sunt aproape de zero. Oamenii alearga prin tot orasul, am auzit ca unii au si lesinat pe strada”, a spus o alta farmacista din centrul municipiului.
Interese electorale
Intr-una din farmaciile vizitate am avut ocazia sa discutam si cu reprezentantul unui distribuitor de medicamente, care, sub protectia anonimatului, ne-a oferit câteva explicatii privind conflictul cu Ministerul Sanatatii. „Se pierde la medicamente in euro. Importatorul le ia de exemplu cu 3,8 lei per euro si este obligat sa le vânda cu 3,3 lei – un euro. Anul trecut, pretul – calculat dupa euro – a scazut mereu, in detrimentul distribuitorilor si farmaciilor. In aprilie anul acesta, pretul trebuia recalculat, dar, fiind an electoral, Guvernul ne-a tot amânat”, a explicat el. Potrivit spuselor sale, cele mai mari probleme le pun insulinele, produsele pentru cancer, dar si cele pentru boli de inima. In plus, legea interzice inlocuirea pur si simplu a medicamentelor cu reteta inexistente in farmacie cu altele similare disponibile.
Pacientii din spital sunt in siguranta
Persoanele internate in Spitalul Judetean sunt la adapost fata de efectele crizei de medicamente, a dat asigurari purtatorul de cuvânt al unitatii, Natalia Jicmon. „Stam bine cu stocurile, iar distribuitorii raspund prompt la comenzile de urgenta”, a declarat ea.
Casa de Sanatate sta deoparte
„Noi nu avem nici un fel de atributii sau rol in acest conflict. Problema nu are nici o legatura cu relatiile contractuale dintre noi si farmacii”, a declarat purtatorul de cuvânt al Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate Bacau, Mihai Ichim.
Ministrul Nicolaescu striga „Evrika!”
Intr-o declaratie de ultima ora, ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu sustine ca, impreuna cu Asociatia Româna a Producatorilor Internationali de Medicamente, a gasit o solutie care va pune capat crizei: recalcularea (reducerea) preturilor de intrare in tara ale medicamentelor, in functie de media celor mai mici preturi din 12 state europene, astfel incât sa nu fie afectate nici bugetul asigurarilor de sanatate si nici costurile medicamentelor. Alin LEANCA
acol dau la faramacie ca daca nu poate sa sa inchida