– PSD il acuza pe premierul Tariceanu ca s-a trasnformat din seful administratiei, in agent electoral – Social-democratii sustin ca actuala criza financiara se va repercuta doar asupra IMM-urilor si a populatiei cu venituri mici – Ei mai spun ca, prin asa-zisul plan anti-criza, Guvernul nu face decât sa ofere un nou rând de pomeni clientelei politice a PNL – Cele 10 miliarde de euro “anti-criza” promise de Tariceanu sunt vazute de mai multi politicieni social-democrati drept “ultimul tun financiar al guvernarii de dreapta
Prezent la Dolj, saptamâna trecuta, liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca efectele crizei finanaciare se vor repercuta, aproape exclusiv, asupra IMM-urilor si a persoanelor cu venituri mici. Solutia propusa si expusa de Geoana viza deblocarea mecanismelor de atragere a fondurilor europene si introducerea unui sistem modern de bugetare multianuala, de catre viitorul guvern. In replica, premierul T’ariceanu a decretat ca Executivul pe care-l conduce va implementa, “prin ordonante de urgenta”, un plan financiar anti-criza a carui valoare neta se ridica la aproximativ 10 miliarde de euro. Primul-ministru a evitat, totusi, sa explice in ce vor consta exact masurile anti-criza pe care le va initia. Cu toate acestea, Tariceanu a spus ca planul va fi pus in opera pâna la alegerile din 30 noiembrie.
Dictatura ordonantelor de urgenta
Rapiditatea cu care Guvernul a actionat i-a contrariat pe cei mai multi dintre membrii PSD. Acestia il suspecteaza pe seful Executivului de a fi “nasul” ultimului tun financiar al actualei guvernari de dreapta. Mai mult, sustin social-democratii, ideea guvernarii prin ordonante, eludând sistematic Parlamentul, plaseaza tara in rândul societatilor in care dictatura se simte ca la ea acasa. “Este incredibil ce se petrece in acest moment in România. Dupa ce guvernul a dat o ordonanta la ordonanta, incercând sa anuleze un document emis anterior, cu un altul la fel de neconstitutional, suntem amenintati, din nou, cu ordonantele de urgenta. Nu-ti poti bate joc de Parlament. E clar ca liberalii muncesc la ultima lovitura a guvernarii. Profita de faptul ca multi parlamentari sunt in campania electorala, lucru de altfel firesc, si pregatesc pomeni colosale pentru propria lor clientela politica. Totul se face sub impresia ca criza va lovi puternic România si ca Tariceanu ar fi, vezi Doamne, singurul politician român prudent, care ne poate scoate din haos. Este un joc politic jalnic din partea PNL si o incercare grosolana de manipulare a românilor”, a spus, transant, deputatul Minodora Cliveti. Aceasta a mai spus ca repunerea pe tapet a crizei financiare este o incercare a guvernului de a deturna atentia opiniei publice de la probleme sociale stringente. “Eu nu spun ca aceasta criza financiara de proportii nu-si va face simtita prezenta si la noi. Dar, daca Tariceanu a venit cu o alta ordonanta de marire a salariilor profesorilor cu 28 la suta in doua etape este clar ca avea bani. Electoratul va trai cu ideea ca erau bani pentru marirea salariilor profesorilor, dar primul-ministru nu dorea acest lucru”, a adaugat pesedista. In plus, a sugerat Cliveti, Tariceanu insusi e in campanie electorala asa ca isi permite sa faca promisiuni in nestire, fara nici cea mai mica acoperire.
Vom crapa de frig precum pietrele
Pe lânga amenintarea de data recenta a crizei financiare, românii traiesc la finalul toamnei sub spectrul inghetului hibernal definitiv. Conform presedintelui Comisiei parlamentare pentru Industrii si Servicii, Iulian Iancu, actualul guvern a ratat oportunitatea de a gestiona cum trebuie problema incalzirii pe timp de iarna a românilor bransati la reteaua publica de termoficare. In opinia lui Iancu, Executivul urmareste “tunurile de pe ultima suta de metri” si nu situatia românului obisnuit. “In aceste zile, guvernul are cu totul alte preocupari. Poate ati observat ca pe ei ii intereseaza majorarea plafoanelor privind atribuirea directa a lucrarilor, la licitatiile publice. E clar, guvernul este interesat in acest moment de tunurile de pe ultima suta de metri. In loc sa pregateasca tara pentru masurile corespunzatoare privind trecerea iernii in conditii de siguranta, oamenii lui Tariceanu se preocupa de promovarea unui mamut energetic integrat care ar urma sa ia toata energia ieftina de pe piata. CET-urile n-au mai primit niciun ajutor. Toate marile orase din tara vor avea de suferit sau, pur si simplu, vor ingheta in aceasta iarna”, a declarat deputatul social-democrat.
Dupa ei potopul
In lipsa unor idei precise privind modul in care cele 10 miliarde de euro promise de guvern vor fi directionate catre ramurile economice afectate de criza financiara, liderii politici se declara sceptici in privinta capacitatii Executivului de a face fata problemelor aparute in ultima luna de mandat. Mai mult, sugereaza unii, 10 miliarde cheltuite anapoda nu fac decât sa impovareze si mai mult sarcinile viitorului guvern, desemnat in urma alegerilor parlamentare. “Momeala de 10 miliarde de euro data pe la nasul românilor poate genera un val de probleme viitoarei guvernari. Tariceanu este un inecat care cauta cu disperare colacul de salvare. Dar criza resimtita de români si modul in care s-a ajuns in acest punct mort ii apartine in totalitate lui. Acum, când mai sunt doar doua saptamâni pâna la alegeri, pozeaza in gardianul economiei românesti. De unde deblocheaza 10 miliarde de euro, in conditiile in care n-a avut bani decât de 5 kilometri de autostrada in acest mandat? Mi-e mie clar. Vor pleca de la guvernare cu zgomot, trântind usa dupa ei. Mi-e teama insa ca dupa ei va veni un mare potop”, a spus Gabriel Vlase, presedintele executiv al PSD Bacau.
Strategie populista acoperita de isteriile crizei
Conform strategiei anti-criza elaborata la nivelul guvernului, aproape 10 miliarde de euro vor fi pompate in economia româneasca. Potrivit premierului Tariceanu, banii ar urma sa creeze 100 de mii de locuri de munca. Desi nu a divulgat masurile care vor fi adoptate, primul-ministru a spus ca va guverna prin ordonante de urgenta, adica prin evitarea forului legislativ. Tariceanu a mai spus, de asemenea, ca masurile anti-criza vor fi adoptate pâna la alegerile din 30 noiembrie, fapt ce i-a facut pe mai multi politicieni sa declare ca afirmatiile populiste ale premierului nu sunt acoperite de realitate si ca T’ariceanu isi face campanie electorala pe seama pericolului care-i pândeste pe români.
Lucian BOGDANEL
IL VAD PE X-RICEANU/ PLECAND DIN PARLAMENT/CU COADA-NTRE PICIOARE/IN SUNET
DE TROMPETA SI DE ESAPAMENT.
CAND DA SA NE RECITE/DIN MARE X-BERAL/ S-AUD DO0ARA TROMPETE/ SI-UN SUNET DE TZAMBAL/
NU PIERZI NIMIC AMICE/CA TRECI LA NAFTALINA/AI SA AI TIMP DEACUMA/
DE DAME SI BENZINA/
POATE CA TRECI DE SEARA/ASA LA UNA MICA/SI REPEDE, IN SA/ SA-L IEI SI PE ROMICA/
SA-L DUCI ASA, DEPARTE/DE UNDE IESE APA/IN TARA LUI PAMPULEA/UNDEA-NTZARCAT
SI IAPA/