Filmul haosului portocaliu continua. Dupa ce premierul Tariceanu se suceste, refuzând sa-si depuna mandatul, relatiile din alianta DA se supraincalzesc. Democratii fac front comun iesind cu mai multe declaratii de presa impotriva premierului desi erau minoritari in cabinet. Obsesia principala a puterii ramâne insa PSD.
Intâlnire lacrimogena
Pe 17 decembrie 2005, la Palatul Parlamentului, are loc intâlnirea de bilant a primului an de guvernare. Tonul abordat este de un festivism nepotrivit, in conditiile in care România tocmai iesise din calvarul inundatiilor. Obsesia PSD atinge o cota stratosferica in momentul in care viitorul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, il prezinta de la microfon pe Adriean Videanu drept “presedintele executiv al PSD”. Dupa plecarea lui Basescu la Cotroceni, Boc este numit urmas mostenitor al conducerii PD. Acesta ia atitudine spunând ca este nemultumit de modul in care Alianta functioneaza in teritoriu. Plin de patetism, Tariceanu deplânge victimele inundatiilor din vara lui 2005, si-si cere scuze pentru ca s-a rastit la sinistratii din Timis. Prezent la “serbarea” guvernarii portocalii, presedintele Basescu ii trage de urechi pe liderii celor doua partide, PNL si PD, spunând ca alianta “trebuie sa faca un lucru bun pentru tara” fuzionând. Vehicularea ideii de fuziune inflameaza o data in plus relatiile dintre cele doua partide. Aripa Valeriu Stoica – Theodor Stolojan se declara favorabila fuziunii cu PD. Este inceputul divergentelor din PNL care vor sfârsi prin eliminarea factiunii pro-Basescu. La aceeasi intâlnire, liberalul Ludovic Orban il ataca dur pe seful statului, declarând ca participarea lui Basescu la evenimentul de la Palatul Parlamentului este “neconstitutionala”, iar indemnul la fuziune “o imixtiune in viata celor doua partide”. Alianta DA incepea sa tremure din toate incheieturile.
La calu’ obosit
Vasile Blaga, ministrul de Interne de la acea data, il someaza pe Tariceanu, voalat, in data de 17 mai 2006. In cadrul unei emisiuni televizate, Blaga declara ca “schimbarea din functie a premierului Tariceanu nu ar denota instabilitate politica”. “Nu neaparat caii care se schimba trebuie si impuscati. Uneori, calul a tras caruta si a obosit si atunci este trimis la odihna”, a mai spus Blaga. Vehiculat ca potential prim-ministru in cercurile centrale ale politicii, Blaga afirma ca cea mai buna varianta pentru aceasta pozitie in stat ramâne Theodor Stolojan. Iesirile lui Blaga, un lider al PD, marcheaza inceputul rupturii in Alianta DA. In PNL apele sunt mai tulburi ca oricând. In cadrul unei conferinte de presa organizata la hotelul Hilton din Bucuresti, Mona Musca, Stolojan si Valeriu Stoica dau citire unui document care pare un ultimatum lansat la adresa PNL. Purtând numele “Apel pentru unitatea si relansarea PNL”, motiunea semnata de cei trei politicieni nu face decât sa toarne gaz peste foc. Cei trei sunt priviti de conducerea partidului ca “oamenii lui Basescu”. Dizidenta asumata va duce la eliminarea din partid a celor trei semnatari ai Apelului. Scandalurile politice continua.
Lovitura Marinarului: Un alt partid liberal
In luna noiembrie a anului 2006, gruparea Stolojan – Flutur recunoaste ca alianta DA este in pragul dezintegrarii. Neagreati in partid, suporterii liberali ai lui Stolojan planuiesc formarea unui alt partid. Cu sprijinul lui Basescu, acestia vor reusi sa dea lovitura de gratie PNL-ului prin formarea PLD, partid care ar fi trebuit sa recupereze curentul liberal si sa realizeze fantezia enuntata de Basescu: fuziunea cu PD si crearea unui megapartid prezidential. “Nu mai exista viata in PNL, sa traim in aceeasi echipa. E clar ca nu o sa mai putem trai cu Tariceanu, Bogdan Olteanu, Orban sau Crin Antonescu. Conducerea PNL nu o vom lua niciodata, atâta timp cât prim-ministru va fi Tariceanu, si chiar daca Tariceanu cade, vor ramâne acesti retro-penelisti care vor face zile grele. Vor vrea sa ne dea ei jos pe noi. La ei nu exista performanta. Asta-i performanta: daca esti cel mai prost, poti sa ajungi prim-ministru. Esti prieten cu grupul, ai valoare. Nu esti prieten cu grupul, n-ai nicio valoare”, declara Gheorghe Stefan, unul din defectorii de marca din PNL , care s-au alaturat careului Musca – Stoica – Flutur – Stolojan. Alianta DA urma sa se rupa prin eliminarea de la guvernare a ministrilor democrati.
Lucian BOGDANEL