Vasile Banu, primarul comunei Filipeni, a fost condamnat de Judecatoria Bacau la doi ani cu suspendare. Aceasta deoarece a refuzat recoltarea probelor biologice in timpul unui filtru de rutina efectuat de politistii rutieri. El face parte din categoria acelor primari liberali suspendati conditionat de justitia din România, mai ales de când in fruntea ei se afla un liberal. In acest fel, nici nu ne mai mira sentinta Judecatoriei Bacau din 11 noiembrie 2008, care il scoate aproape basma aproape curata pe primarul din Filipeni, cel care are de-aface cu penalul, având, din câte cunoastem, vreo doua dosare penale la bord, daca nu cumva chiar trei. Iar Justitia din România, care spune ca este „in folosul cetatenilor”, a facut ce-a facut si a gasit portita necesara prin care primarul Vasile Banu sa poata iesi si sa-si duca la bun sfârsit un nou mandat câstigat la mustata la precedentele alegeri locale. Judecatoria Bacau a primit spre solutionare dosarul 5682/180/2008, intregistrat pe data de 10 aprilie 2008, având ca obiect „circulatia pe drumurile publice”, si care este catalogat drept „penal”. Inainte de a trece sa discutam despre sentinta data, sa mai spunem ca Vasile Banu ar fi trebuit sa fi fost sanctionat contraventional de politistii Sectiei 1 pentru faptul ca locuieste fara forme legale in municipiul Bacau, strada Letea, nr. 28, bl. 28, ap. 1, judetul Bacau”, dupa cum citim in „informatii detaliate despre dosar”, apartinând Judecatoriei Bacau.
Condamnat, dar… pus la grea incercare!
Ce fapta a savârsit primarul Vasile Banu? Este de notorietate de-acum. Conform datelor din dosarul penal, a „savârsit infractiunea de de refuz, impotrivire ori sustragere a conducatorului unui autovehicul de a se supune recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat, in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei de produse sau substante stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora”, fapta ce dateaza din 1 iunie 2007. E clar, domn’ primar se urcase la volan dupa ce consumase bauturi alcoolice si a fost prins de politie! Ca, dupa aceeea, având permisul suspendat, s-a urcat din nou la volan, lovind o masina, nu mai conteaza, cel putin pentru el! Ce au decis judecatorii? „In baza art.87, al.1, din OUG 195/2002, republicata, condamna inculpatul Banul Vasile la 2 (doi) ani inchisoare.Interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art. 64, al. 1, lit. A…Cod Penal…” , suna sentinta. Ce ar fi insemnat acest lucru? O spune articolul cu pricina: „interzicerea unor drepturi consta in…a)dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice; b) dreptul de a ocupa o functie, implicând exercitiul autoritatii de stat…” . Acest lucru ar fi insemnat ca Vasile Banu sa lase fotoliul de primar gol. Dar au avut grija colegii lui liberali de el si i-au mai bagat doua articole, 81 si 71, prin care „suspenda conditionat executarea pedepsei principale si accesorii”. Dupa care, il dojeneste, parinteste, sa nu se mai urce baut la volan, prin intermediul art. 82 CP, stabilind „termen de incercare de 4 ani”! Si asa a scapat primarul Vasile Banu de unul din dosare. Din informatiile pe care le avem, el s-ar mai fi ales cu unul, legat de celebrul w.c din curtea scolii din Marasti, in valoare de vreo 50.000 de euro. Cum e sa fii cetatean onorabil al unei comune si sa stii ca esti condus de un primar…penal? (Dan MINDIRIGIU)
In urma cu zece luni
La prima ora a diminetii, Milica Dorica, in vârsta de 38 de ani, si-a parcat Mercedesul de-a curmezisul drumului de acces catre primarie astfel incât sa fie sigur ca nu rateaza intâlnirea cu edilul-sef al comunei. Ca sa fie razmerita cu acte in regula, barbatul si-a mai luat vreo 50 de ajutoare din rândul satenilor nemultumiti ca trebuie sa inoate prin noroaie incaltati cu cizme de cauciuc. Când a dat de „baricada inaltata de sateni, soferul primarului a fost nevoit sa opreasca masina pentru ca nu avea loc sa treaca. Enervat la culme de situatie, primarul Vasile Banu (PNL) s-a urcat el insusi la volan, desi avea carnetul retinut de politie. „A trecut val vârtej pe lânga mine si ceilalti oameni adunati. In drumul sau mi-a acrosat masina si a zgâriat-o in spate. S-a oprit o secunda si apoi a mai condus inca vreo suta de metri. Nu stiu cum de a indraznit sa se urce la volan, ca nu are permis”, povesteste Milica Dorica.
„Am mers doar cativa metri”
Primarul Vasile Banu sustine ca a fost nevoit sa se urce la volanul masinii deoarece soferul sau nu voia sa mearga mai departe. „Trebuia sa trec dincolo de masina pusa in mijlocul drumului ca soferul se oprise. Trebuia sa ajung la primarie. Am mers doar câtiva metri. Ce mare lucru am facut? Doar l-am atins putin la portiera din spate”, sustine cu seninatate edilul comunei Filipeni. De altfel, el a negat cu hotarâre faptul ca ar avea carnetul suspendat, asa cum spuneau satenii. „Am permis. Am dreptul sa conduc. Nu sunt asa de vinovat cum spun oamenii aia”, sustine primarul.
Al doilea dosar penal
In schimb, reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Bacau au confirmat ca Vasile Banu are permisul retinut inca din luna iunie, anul trecut. „Nu are dreptul sa conduca pe drumurile publice din luna iunie”, a declarat subinspector Narcisa Butnaru, purtator de cuvânt al IPJ Bacau. „Permisul auto i-a fost suspendat deoarece in cadrul unui filtru efectuat de politia rutiera a refuzat sa i se recolteze probe biologice”, a mai adaugat purtatorul de cuvânt al IPJ. (Olimpia FILIP)
Cabinetul PeNaL
Guvernul lui Tariceanu va ramâne in istorie ca cel mai “penal” guvern, dupa cum scria presa centrala la un moment dat. In afara lui Decebal Traian Remes, fost ministru al Agriculturii, prin cu spaga “in direct”, mai multi demnitari au fost anchetati sau au intrat in vizorul organelor anticoruptie. La un moment dat, aproape o treime din Executiv dadea cu subsemnatul la DNA. In afara lui Remes, au trecut sa dea seama in fata procurorilor Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, Paul Pacuraru, fost ministru al Muncii, Zsolt Nagy, ministru al Comunicatiilor. Ulterior, din pozitia de ministru al Justitiei, ieseanul Chiuariu a copt impreuna cu Tariceanu o noua lege a raspunderii ministeriale. Potrivit ei, avizul pentru anchetarea ministrilor urma sa fie dat de Parlament si nu de presedinte, asa cum se intâmplase pâna atunci. Dupa jumatate de an de ministeriat, Chiuariu isi da demisia la insistentele lui Tariceanu. Cazul Remes se judeca in continuare, in timp ce fostul ministru al Muncii, Paul Pacuraru, a fost inlocuit cu Mariana Câmpeanu, Parlamentul pronuntându-se in favoarea continuarii anchetei DNA care-l avea in vizor pe liberal. (Lucian Bogdanel)
sunt multi papagali din astia care se cred mai presus de lege, si culmea justitia le da satisfactie
asta-i primul primar liberal condamnat. in urmatorii anii vin la rind ceilalti, inclusiv spavarache
va razunati pe prmari pnlisti
bun asa….la noi merge poate sa omoare si un om ca tot in primarie sta……vai vai
Mult zgomot pentru nimic
Stii povestea cu drobulde sare mai mary? „Putea sa omoare un om „e una si a omorat un om , e altceva. Din fericire nu a facut nici o crima ACEST Vasile Banu.Nici nu-l vad in stare. Ofi avand pacate lumesti si el ca noi toti, dar nu-l vad in stare sa faca rau cuiva